Saunan palomuurin pinnoitus antiikkilaastilla
Rakenna ja remontoi
Saunan palomuurin pinnoitus antiikkilaastilla
Vanhan palomuurin voi uudistaa näyttävästi antiikkilaastilla. Katso ohjeet oikeaoppiseen pinnoitukseen.
Julkaistu 11.11.2015
Meidän Mökki

Antiikkilaasti on omiaan kaikenlaisten kivipintojen vaalennukseen. Eri valmistajien valkoisissa laasteissa on huomattavia sävyeroja. Tee siis työ alusta loppuun samalla merkillä.

Kannattaa huomioida, että pintoja ei voi käsitellä, jos lämpötila on pakkasen puolella. Talvikaudellakin pärjää, jos hankkii avuksi kunnon lämmittimiä.

Ohjeet palomuurin pinnoitukseen antiikkilaastilla

1. Kopistele palomuurin rappaus. Kopo kertoo, jos muuria pitää korjata. Jos muuri on ehjä, puhdista pinta teräsharjalla ja harjaa lopuksi pölyt pinnasta pehmeällä harjalla.
2. Jos rappaat tai tasoitat sementtilaastilla, kostuta pinta ennen kuin ryhdyt työhön. Sumutuspullo on kätevä apuri, jolla vesi levittyy tasaisesti pintaan eikä ympäristö kastu.
3. Sekoita antiikkilaasti puhtaaseen veteen koneellisesti. Lue ohjeet säkin kyljestä, sillä eri valmistajilla voi olla tuotekohtaisia suosituksia.  Ohjeen kohteessa on käytetty Vetonitin laastia.
4. Vedä ensimmäinen kerros laastia luita myöten. Se tarkoittaa, että laasti vedetään ohuesti ja erittäin tiiviisti pohjaan kunnolla painaen. Näin saat kunnollisen tartunnan.
5. Vedä toinen kerros antiikkilaastia heti perään märälle alustalle. Jos pohjassa on muutamien millien epätasaisuuksia, voit korjata ne vielä tässä vaiheessa antiikkilaastilla.
6. Viimeistele pinta harjalla kuvioimalla. Mitä isompi kuvio, sitä enemmän se kerää pölyä. Pidä harjaa noin 45 asteen kulmassa. Liian pysty harja irrottaa laastia seinästä. Antiikkilaasti kuivuu hitaasti, joten jälkeä on helppo korjata.
Antiikkilaasti soveltuu kaikille kivipinnoille niin sisällä kuin ulkona. Joskus kannattaa jättää tiilimuurauksen muodot näkyviin, kuten tässä muurissa.

Kuviointi onnistuu slammausharjalla tai muulla tarpeeksi karkealla harjalla. Pidä harjaa noin 45 asteen kulmassa, jotta laasti ei irtoa seinästä.

Katso myös:

Kommentoi »