Saunan laudepuun valinta
Rakenna ja remontoi
Saunan laudepuun valinta
Puulaji vaikuttaa paljon saunan tunnelmaan. Valinnassa kannattaa ennen kaikkea luottaa omiin mieltymyksiin. Mänty ja kuusi ovat ekologisimmat vaihtoehdot laudepuiksi.
Julkaistu 24.4.2015
Meidän Mökki

Saunan laudemateriaalin valinta on melkoisen mutkikasta, jos puulta toivoo miellyttävän ulkonäön lisäksi muitakin ominaisuuksia, kuten pitkää ikää, pientä lämmönjohtavuutta, helppohoitoisuutta ja kykyä sietää kosteutta. Vaihtoehdoista ei ole pulaa, ja markkinoille ilmestyy koko ajan vielä uusia eksoottisia puulajeja, kuten magnolia ja hemlock.

Eri puulajien sopivuutta laudemateriaaliksi ei ole syvemmin tutkittu, joten valinnassa on luotettava omiin tuntemuksiin.

Lauteen lämmönjohtavuuteen vaikuttaa muun muassa puun tiheys. Jos puun tiheys on mahdollisimman alhainen, kuten esimerkiksi kuusessa, haavassa, lepässä ja entisaikojen suosikissa abatsissa, laude ei polta ihoa. Puualan ammattilaisten mielestä vähiten lämpöä johtaa jättiläistuija, joka on myös yksi kalleimpia laudemateriaaleja. Suosittujen materiaalien välillä ei kuitenkaan ole merkittäviä lämmönjohtavuuseroja.

Lämpökäsitelty puu

  • Lämpökäsitelty puu sopii hyvin saunoihin. Sitä on saatavissa useimmista puulajeista.
  • Lämpökäsittelyssä puu menettää hieman massaa, kun puun sisältämät uuteaineet poistuvat, eli puun lämmönjohtavuus heikkenee.
  • Lämpökäsittely minimoi puun vettymistä.
  • Jos saunaa lämmitetään vain kesäisin, lämpökäsitelty puu on käsittelemätöntä puuta parempi vaihtoehto.
  • Lämpökäsiteltyjen lauteiden kiinnityksessä on hyvä käyttää ruostumattomasta teräksestä valmistettuja kiinnikkeitä. Näin vältytään kiinnikkeiden ruostumiselta.
  • Kosteudesta syntyviä haittoja voi minimoida suunnittelemalla lauteet siten, että ne kuivuvat mahdollisimman nopeasti saunomisen jälkeen. Esimerkiksi kapeat laudelaudat kuivuvat jälkilämmössä leveitä lautoja paremmin.
Lauteiden säännöllinen pintakäsittely tuoksuttomalla ja värittömällä parafiiniöljyllä pidentää lauteiden ikää ja helpottaa puhtaanapitoa.
Kommentoi »