Meidän Mökki

Saunalautta – onko kyseessä rakennus vai vene?

Saunalautta – onko kyseessä rakennus vai vene?
Onko saunalautta rakennus vai vene? Saako sellaisen tehdä mökkirantaan? Selvitimme, millaisista seikoista luokittelu riippuu.
Julkaistu: 26.6.2017
Saunalautat ovat aiheuttaneet mökkirannoilla jonkin verran kiistoja, tietää yliarkkitehti Pekka Lukkarinen ympäristöministeriöstä.
– Tilanne on todennäköisesti tuttu kaikille vesistökunnille, Lukkarinen sanoo.
Kiistelyä on aiheuttanut erityisesti se, tulkitaanko saunalautta rakennukseksi, jolle tulisi hankkia rakennuslupa vai luokitellaanko se veneeksi.
Tapauksia on viety jopa korkeimpaan hallinto-oikeuteen (KHO). Ainakin neljässä vuonna 2014 ratkaistussa tapauksessa KHO tulkitsi saunalautan rakennukseksi, jolle olisi pitänyt hankkia rakennuslupa, ja omistajat velvoitettiin poistamaan tai purkamaan sauna.
Kunnan rakennusvalvonta päättää, vaatiiko saunalautta rakennusluvan vai riittääkö pelkkä ilmoitus. Pääperiaatteena on, että jos saunalautta on kytketty kiinteästi ranta-alueeseen, se tulkitaan luvan vaativaksi rakennukseksi. Jos taas sitä käytetään vain vesillä liikkumiseen, lupaa ei tarvita.
Yksityiskäytössä olevaa, veneeksi luokiteltua saunalauttaa ei tarvitse rekisteröidä, jos sen moottoriteho ei ylitä 15 kilowattia eli yli 20 hevosvoimaa tai jos se ei ole yli 5,5 metriä pitkä.
– Jos saunaa käytetään kaupallisessa tarkoituksessa, se pitää katsastaa Trafilla, kertoo yrittäjä Arto Romppanen Joensuun Liperistä.
Romppasen Jokiasema-yrityksellä on kaikkiaan kymmenen erilaista asiakassaunaa, joista yksi on saunalautta. Käytännössä se katsotaan vuokraveneeksi.

Lue lisää:

Kommentoi »