Saunalautta – onko kyseessä rakennus vai vene? Lue vinkit kelluvan saunan rakentamiseen ja tarvittaviin lupiin
Rakenna ja remontoi
Saunalautta – onko kyseessä rakennus vai vene? Lue vinkit kelluvan saunan rakentamiseen ja tarvittaviin lupiin
Saunalautta mahdollistaa maiseman vaihtamisen aina, kun haluaa. Lautan rakentamisessa ei ole tiukkoja säädöksiä, joten suunnittelussa saa käyttää vapautta. Mutta vaikka kelluva sauna on rekisteröity veneeksi, sen pysäköinti omaan mökkirantaan saattaa edellyttää rakennuslupaa.
Julkaistu 2.7.2021
Meidän Mökki

Sauna- tai mökkilautta tarjoaa retkiveneen ja rantasaunan samassa paketissa. Ei se korvaa kumpaakaan vaan luo aivan uudenlaisen kokemuksen. Lautalla ei kovin kovassa kelissä ajella, ja kannattaa muistaa, että kelluvan saunan hoitaminen on työläämpää kuin kiinteän rakennuksen.

Uutta saunalauttaa halajavan täytyy rakentaa tai rakennuttaa sellainen itse. Laitureistaan tunnettu Marinetek toi viitisen vuotta sitten markkinoille SaunaBoat 10 ja 14 -nimiset mallit, mutta niiden tuotanto lopetettiin varsin pian.

Käytettyjä tai yksittäiskappaleina myyntiin valmistettuja lauttoja löytyy venepalstoilta. Pienen (8 m!) lautan voi saada noin 20 000 eurolla, mutta isommista ja erityisen hyvin varustelluista pyydetään jopa yli 70 000 euroa.

Saunalautan rakentaminen

Saunalautta rakennetaan lähes poikkeuksetta ponttonien varaan. Yleisimmin käytetään koko lautan pituisia muovisia putkiponttoneja. Neljästä kahdeksaan ponttonia kytketään yhteen teräskehikolla, jonka päälle rakennetaan puukansi.

Myös palaponttoneja käytetään, mutta putkiponttonirakenne on vakaampi ja kestää paremmin syksyn ja kevään nostot ja laskut. Jotkut vahvat putkiponttonit kestävät myös talvehtimisen jäissä, kunhan paikka ei kerää ahtojäätä.

Kun runko ja kansi on saatu tukeviksi, itse saunan voi suunnitella varsin vapaasti. Muut oleskelutilat voivat olla käyttäjille aivan yhtä tärkeitä kuin sauna. Usein saunarakennuksen tasaiselle katolle rakennetaan terassi.

Kannattaa muistaa, että jätevedet pitää käsitellä huolellisesti. Jos lautalle on rakennettu vesihuuhtelulla varustettu käymälä, tuotokset on ohjattava erilliseen septitankkiin (vinkki: septitankin voi rakentaa lähellä keskilinjaa olevaan ponttoniin). Pesuvedet voi lain mukaan laskea suoraan vesistöön, mutta suositeltavaa se ei ole.

Saunalautan suunnittelu alkaa rungosta

Saunalautan kelluvan rungon on oltava mahdollisimman vakaa. Vakain rakenne on niin sanottu katamaraani, jossa ponttonit sijaitsevat mahdollisimman lähellä pitkien sivujen reunoja.

Yleisimmin käytetyt putkiponttonit saunalautoissa:

  • Halkaisija 400 mm / 500 mm
  • Seinämä 10 mm / 12 mm
  • Kantavuus 25 kg/m / 196 kg/m
  • Omapaino 12 kg/m / 20 kg /m.

Tarvittava kantavuus on melko helppo laskea itse, mutta kätevintä on käyttää netistä löytyviä laskureita suunnittelun apuna.

Laskurin löydät esimerkiksi täältä: laituri-laiturit.fi/lauttalaskuri.html

Saunalautan ohjaaminen ja moottori

Saunalautta liikkuu hinaamalla tai yleensä 5–15-hevosvoimaisen perämoottorin avulla. Tehokkaampaa moottoria voidaan tarvita vastaamaan kuutiomaisen rakenteen suureen tuulikuormaan.

Moottoriin pitää yleensä kytkeä erillinen ohjauslaite, sillä ohjailupaikalta pitää olla hyvä näkyvyys, jotta voi seurata kulkureittiä ja varoa muuta vesiliikennettä. Kahvaohjaus saunarakennuksen takaa ei täytä noita vaatimuksia.

Saunalautan mahdollinen rakennuslupavaatimus voi tulla yllätyksenä.

Tarvitseeko saunalautta rakennusluvan?

Jos rakentaa saunalautan itse, lupia ei juuri tarvitse kysellä. Mutta jos omavalmisteen haluaa myydä alle viisi vuotta omassa käytössä olleena, lautalla pitää olla CE-merkintä ja käyttäjän käsikirja sekä vaatimusten mukaisuuden vakuutus suomeksi ja ruotsiksi. Tarkat määräykset löytyvät Traficom.fi:stä.

Saunalautta on vesikulkuneuvo, ja se on rekisteröitävä, jos sen moottoriteho on yli 20 hevosvoimaa tai jos siinä on pienempikin moottori, mutta rungon pituus on yli 5,5 metriä. Hinattavaa lauttaa ei tarvitse rekisteröidä.

Saunalautta on sikäli erikoinen rakennelma, että se voi olla yhtä aikaa sekä kulkuneuvo että rakennus. Ja rakennuksella pitää olla rakennuslupa.

Maalaisjärjellä ajateltuna vaatimus venerekisteriin merkityn kulkuneuvon maankäyttö- ja rakennuslain mukaisesta rakennusluvasta tuntuu epäoikeudenmukaiselta hallintohimmelöinniltä.

Asiasta onkin käyty oikeutta, ja korkeimman hallinto-oikeuden päätös vuodelta 2017 löi lukkoon laintulkinnan, joka jokaisen saunalautan rakentajan tai ostajan on syytä ottaa huomioon: Uusikaupunkilainen mies oli rakentanut saunalautan. Lautassa oli kaksi perämoottoria, ja omistaja oli rekisteröinyt sen vesikulkuneuvorekisteriin. Hän kertoi käyttävänsä lauttaa tunnelmallisiin sauna-ajeluihin. Muuhun käyttöön ei olisi tarvettakaan, koska kiinteistössä oli jo ennestään neljä saunaa.

KHO:n tulkinnan mukaan lauttaa kuitenkin käytettiin saunana, ja se oli suurimman osan ajasta kiinnitettynä rantaan. KHO määräsi omistajan poistamaan lautan kiinteistön rannasta, koska sillä ei ollut rakennuslupaa.

Rakennuslupakäytännöt ovat kuntakohtaisia. Ennen saunalautan hankkimista kannattaakin ehdottomasti olla yhteydessä oman mökkikunnan rakennusvalvontaan.

1 kommentti