Meidän Mökki

Vihdoin kunnon löylyt! Tommi ja Johanna luopuivat ahtaasta sähkösaunasta ja rakensivat tilalle tunnelmallisen pihasaunan ja paljun

Vihdoin kunnon löylyt! Tommi ja Johanna luopuivat ahtaasta sähkösaunasta ja rakensivat tilalle tunnelmallisen pihasaunan ja paljun
Puusauna valmistui paljuineen yhdessä kesässä. Suihkuun pariskunta hipsii yhä päärakennukseen, koska näin vältyttiin kalliiden märkätilojen rakentamisesta.
Julkaistu: 26.7.2018

Omakotitalo oli monessa mielessä loisto-ostos. Vimpeliläinen nuoripari totesi 1970-luvun rakennuksen sekä edulliseksi että hyväkuntoiseksi ja tekivät kaupat vuonna 2011.

Pariskunta hieman karsasti talon ahdasta sähkösaunaa, ja kylpytilakin vaati kunnostusta. Johanna Kataja ja Tommi Ahonen päättivät luopua sisäsaunasta ja ottaa tilan muuhun käyttöön. Saunattomiksi he eivät silti aikoneet jäädä.

Nuoripari alkoi suunnitella pihasaunaa, joka lämpenisi puulla. Jotenkin se tuntui aidommalta kuin sähkökiuas.

Paras paikka rakennukselle oli ehdottomasti tontin kulma, jossa silloin seisoi puuvarasto. Pari selaili esitteitä ja piirteli mieluisten valmismallien pohjalta hahmotelman.

Tommi Ahonen ja Jonna Kataja muuttivat nykyiseen kotiinsa vuonna 2011.

Asiaa sen pidempää jahkailematta he ottivat yhteyttä Vimpelin naapurikunnassa sijaitsevaan huvilaveistämöön ja saivat tyydyttävän tarjouksen. Rakennuslupakin järjestyi nopeasti.

Pari päätti tehdä saunan ilman vesiliittymää ja hoitaa suihkuttelut päärakennuksen kylpyhuoneessa. Matkaa sinne oli vaivaiset parikymmentä metriä.

– Pyysin sukua apuun. Kehikko nousi lekaharkkojen päälle hämmästyttävän nopeasti, yhdessä päivässä, Tommi kertoo.

Rimaseinät antavat näkösuojaa saunan terassille, jossa palju sijaitsee.

Miehen kesäloma hupeni kattoa, lattiaa ja lauteita rakentaessa. Apuna oli oma isä.

– Työ eteni melko hitaasti, sillä minä olen erittäin tarkka ja isä vielä tarkempi. Välillä jopa minä sanoin isälle, että eiköhän tuo nyt kelpaa, Tommi muistelee.

Näin oli etenkin, kun miehet paneloivat saunan terassille hankittua merialumiinista paljua. Välillä he täydellisyyden tavoittelussaan purkivat jo tehtyä työtä.

Palju pysyy hyvin puhtaana, sillä terassin katto suojaa roskilta. Tommi nikkaroi paljun kanteen polyuretaanieristyksen, jonka ansiosta kylpytynnyri säilyttää lämmön kuin termospullo. Kun paljullisen – 1 500 litraa vettä – lämmittää pakkasilla, aamulla pääsee vielä lämpimään kylpyyn.

– Aika vähän olemme siellä kuitenkaan talvella olleet, sillä kontrasti ulkoilmaan on liian raju. Mieluiten lämmitämme paljua keväisin ja syksyisin.

Sisätiloissa tahdottiin lauteille U-muoto, jotta keskusteluyhteys säilyy mahdollisimman hyvin.

Saunan u:n muotoiset lauteet ovat täydelliset seurusteluun ja loikoiluun. Ylälauteiden leveään jalkatilaan mahtuu pieni amme, josta on suuri ilo perheen tulevalle jälkikasvulle.

– Lattianrajasta pitää tulla tarpeeksi raitista ilmaa. Lisäksi kiukaan on oltava riittävän iso ja rakennuksen hyvin eristetty, Tommi luettelee hyvän löylyn saloja.

Korvausilmaa tulee riittävästi lattian raoista. Kustannuksissa säästettiin suuresti, koska suihkuttelut päätettiin hoidella päärakennuksessa.

Kesällä sauna lämpenee neljä viisi kertaa viikossa mutta talvella harvemmin. Jouluaattoaamun sauna on muodostunut perinteeksi, josta ei tingitä koskaan – oli pakkasta kuinka paljon tahansa.

Klapeja pariskunta saa riittävästi vanhemmiltaan ja metsäiseltä naapuritontilta, jonka he ostivat pari vuotta sitten. Rytöläksi ristittyä tonttia raivatessa sivutuotteena syntyy väkisin polttopuuta.

Johanna toivoi ja sai puupinon, josta ei ole lupa ottaa klapeja.

Viimeistään tuo 4 000 neliön lisämaa poisti ahtauden tunteen, jota he alkuaikoina ajoittain potivat. Aluksi pieneltä tuntunut tuhannen neliön tontti ei enää ahdista.

Johanna ideoi saunan viereen näkösuojaksi puupinon, joten yksityisyys ei vaarannu vilvoitellessa. Yhtään puuta ei kuulemma ole lupa ottaa pinosta, eivätkä ne tasan 80 sentin pituisina edes sopisi tulipesään.

Millintarkkaa työtä tämäkin!
Johanna ja Tommi toteuttivat unelmansa ja päärakennuksen sauna saatiin uuteen käyttöön.
Saunalta hilpasee nopeasti kotiin talvipakkasillakin.
Talon lasitetulla terassilla vilvoitellaan saunan jälkeen. Senkin he rakensivat jälkikäteen.
2 kommenttia