Meidän Talo

Satukuvittajan boheemia puutarhaa sulostuttava patsaat ja mielikuvitukselliset rakennelmat: ”Piha on minulle leikkipaikka!”

Satukuvittajan boheemia puutarhaa sulostuttava patsaat ja mielikuvitukselliset rakennelmat: ”Piha on minulle leikkipaikka!”
Kun satukuvittaja Maarit Ailio-Tammi soitteli kylvyn jälkeen puolipukeissa pianoa ja havaitsi kävelytielle kertyneen yleisönsä, pihalle kärrättiin vauhdilla multavalli näköesteeksi.

Maaritin ja Petrin boheemi puutarha Säkylässä on kuin hetken lapsi, inspiraatioista ja tekemisen ilosta syntynyt. Alussa Maaritilla oli unelma ranskalaisesta kivipihasta. Hän aloitti suihkulähteen rakentamisen ja valitsi vesiaiheen materiaaliksi suulakepuristetun polystyreenieristeen, joka päällystettäisiin betonilla. Jos tuo eriste kestää kosteutta kylpyhuoneessa, toimii se pihallakin, Maarit pohti.

Maaritin mukaan heidän pihallaan riittäisi pikkutarkalle ”insinööriluonteelle” ja tip top -tyypille enemmänkin tekemistä. Hän on satukuvittaja ja postikorttimaalari.

Vettä suihkulähteeseen ei tule vieläkään, mutta rakennelma saatiin lopulta valmiiksi. Vanhaa Osuuskauppaa ympäröivän pihan rakentamisessa toistuukin usein sama kaava: Maarit innostuu ja uurastaa aikansa yksinään, kunnes aviomies Petri rakennusalan ammattilaisena kiinnostuu ja tulee apuun vatupassin kanssa.

– Lopulta aloittamani työt muuttuvat Petrin projekteiksi, ja minä katselen vierestä.

Takapuolelta talo on yksikerroksinen. Aurinkovarjon taakse seinään on kiinnitetty Nunna-niminen teos. Maaritin vanerille piirtämä lyijykynätyö peittää alleen vanhan oven.
Pihan kiveykset ovat aviomies Petrin toteuttamat.

Rustiikkisuus ja rähjäisyys läsnä

Maarit on satukuvittaja ja postikorttimaalari. Esteettinen kokonaisuus mukailee taiteilijan mielikuvitusta, boheemia olemusta ja taitoa yhdistellä hyvinkin erilaisia elementtejä.

– Piha on minulle leikkipaikka, jossa voin kokeilla ja toteuttaa inspiraatioita. En varsinaisesti hoida kasveja, mutta vietän täällä paljon aikaa puuhastellen ja kuljeskellen, Maarit tunnustaa.

Pihan tyyliin kuuluvat koristeelliset esineet, kuten patsaat ja saviastiat, kepeät kukkaset sekä oivallukset ja improvisaatiot. Rustiikkisuus ja rähjäisyys ovat täällä yhtä olennaisia kuin asetelmallisuuskin. Liilat ja vaaleanpunaiset perinneperennat, kuten sormustinkukka ja malvikki, kasvavat huolettomina rakennelmien seassa. Jos jokin ei miellytä silmää, se ärsyttää Maaritia niin vietävästi. Tai jos jotain on liikaa, kuten viime kesänä kukkia, notkahtaa pihan tasapaino esteetikon silmissä välittömästi.

Liilat ja vaaleanpunaiset perinneperennat kasvavat huolettomasti rakennelmien ja runsaiden yksityiskohtien seassa. Korkeiksi venyneet harmaamalvikit suojelevat enkelipatsasta.
Isoäidin lipasto on saanut kulua rähjäiseksi säiden armoilla, sillä ajan patina, patsaat ja ruoste kuuluvat olennaisesti boheemiin pihapiiriin.
50-luvun mallinukke Lasse on kulkenut Maaritin matkassa jo 20 vuotta. Nuken päällä on Maaritin pojan Alvarin vanhat vaatteet, jotka on vahvistettu kanaverkolla. Kokonaisuus on kuorrutettu betonilla. Lasse hymyilee sateella ja paisteella. Vieressä on kesken jäänyt suihkulähde.
Käytävien pyöreät betonilaatat Petri valoi itse muotilla. Piha kapenee tontin päätyyn, jossa katseen pysäyttää takapaviljongissa seisova Allu-niminen mallinukke. Allun ensimmäinen homma oli toimia kipsimuottina Maaritin taideprojektissa.

Näkösuojaa rehevillä puilla ja multavallin istutuksilla

Paviljongit tuovat tasamaalla olevalle pihalle korkeuseroja. Salaperäinen puutarha on nyt rehevän kasvillisuuden suojaamana kivasti katseilta piilossa. Näköesteeksi muodostunut multavalli kärrättiin pihaan vauhdilla sen jälkeen, kun Maarit soitteli kylvyn jälkeen puolipukeissa olohuoneessa pianoa ja havaitsi kävelytielle kertyneen yleisönsä.

Kiveyksen puuosuudet on rakennettu kestopuusta ja käsitelty puuöljyllä. Musta on pihan efektiväri. Näkösuojaksi tien suuntaan muotoiltiin korkea multavalli runsaine istutuksineen. Villiviinien tukena olevat paviljongit Maarit osti Clas Ohlsonilta.
Korkeiksi kasvaneet puut suojaavat pihaa ohikulkijoiden katseilta.
Maaritin lempipaikka pihalla on terassin portaat, joilla hän sekä rentoutuu katsellen pihaa että suunnittelee uutta. Onni-koira viihtyy vieressä. Terassin metallilta näyttävät tolpat ovat puuta, ja ne löytyivät nettikirppikseltä.

Talossa asumisen alkuvuosina piha oli nurmikolla, joka on saanut suurimmaksi osaksi väistyä.

Rallilaudalla, kivillä ja maakostealla betonilla tehty pinta ei tarvitse huoltoa, ja se on mukava paljaille varpaille.

– Kiveys oli kiva projekti, ja sen suunnitelma eteni mukavasti pintaa toteutettaessa. Petri on innokas, kekseliäs ja taitava tyyppi, jota pitää olla jopa vähän suitsimassa. Ei kaiken tarvitse olla ihan viivasuorassa, Maarit toteaa.

Pihanhoitoa rennolla otteella

Maaritin mukaan pikkutarkalle ”insinööriluonteelle” ja tip top -tyypille pihassa riittäisi enemmänkin tekemistä. Hän ei myöskään ole koko ajan kitkemässä rikkaruohoja pihalta.

– En edes tiedä kasvien nimiä, sillä olen valinnut ne tunteella ja ulkonäön perusteella, Maarit tunnustaa.

Ikääntyminen ja näyttävä patina ovat osa pihapiiriä. Isoäidin lipasto saa olla pihan perällä niin pitkään kuin jaksaa, ja patsaat elävät aikansa. Kreikkalainen kipsisotilas osoittautui puiseksi, ja nyt patsaasta on jäljellä vain sen esiin nostettu pää.

Talon isolla terassilla riittää tilaa leppoisaan oleskeluun, ja sen portailta näkyy koko oleskelupiha.

– Piha on nyt sellainen kuin haluan, eikä täällä ärsytä mikään.

Patsaat ovat Maaritille tärkeitä, ja niitä on pihalla useita.
Valaistus hoituu lukuisilla aurinkokennovaloilla, joita on ripustettu tuikkimaan sinne tänne.
Katettu istuskelupaikka oli oleskelupihan ensimmäinen rakennelma. Tila on tarkoitus muuttaa tulevaisuudessa kesäkeittiöksi.
Pieni piha suojelee kauniita yksityiskohtiaan. Enkeli on ostettu huutokaupasta.

Perheen Onni-koiralla oli terassin kohdalla kuoppaprojekti jo ennen terassin tekoa. Nyt se saa kaivaa omaa reittiään Kiinaan varjossa terassin alla.

Tuli ja vesi ovat saaristosta kotoisin olevalle Maaritille tärkeitä elementtejä ja kummatkin ovat pihalla läsnä. Illan tullen valurautakaminaan laitetaan tuli, ja pihalla vietetään pitkää iltaa syöden ja lilluen kylpytynnyrissä.

Näin kiveykset tehtiin

Piirsittekö kiveyksestä suunnitelman, Petri Tammi?

Meillä ei ollut suunnitelmaa, vaan alueet ja käytävien paikat hahmottelimme pihalle luovasti heinäseipäiden ja keppien avulla. Kiviympyrään ja käytäviin tein vanerimuotit valun tueksi.

Miten upotitte pienet kivet maabetoniin?

Ympyräkiveystä varten valmistin sopivan jäykän sementtilaastin. Ladoimme siihen ensin isot kivet ja viimeistelimme välit varovasti pienemmillä kivillä. Kun betoni on sopivan jäykkää, pikkukivet eivät varovaisesti aseteltuina uppoa siihen. Kukkapenkin viereinen kivetys on tehty latomalla kivet ensin hiekan päälle ja äyskäröimällä laastia kivien ympärille. Huomasimme, että helpompaa on levittää ensin laasti ja sitten kivet. Kivet ovat erikokoisia, hiekkamontulta tilattuja seulanpääkiviä, jotka erottelimme itse koon mukaan.

Kuinka toteutit puuosuudet?

Kiveykset tehtiin ensin, jonka jälkeen rakensin normaalin terassilaudoituksen myötäilemään betonia. Maarit piilotti vatupassin, jotta rakenteet näyttäisivät hieman elämää nähneeltä jo uutena.

Miten välttää ”kompastuskivet” pihakiveyksen teossa?

Betonikiveys onnistuu, kun pohjatyöt tekee huolellisesti. Nurmikko pitää poistaa ja levittää suodatinkangas sekä salaojitus betonin ja kivien alle. Jos alue on isompi, valu kannattaa vahvistaa raudoituksella.

Tältä piha näytti ennen uudistusta

Maaritin ja Petrin ostaessa paikan keskellä tonttia olevaa taloa pääsi ajamaan ympäri, ja pihalla kasvoi muutamia kookkaita puita. Ensimmäisten vuosien aikana pihalla oli laaja nurmikkoalue. Kiveystä on laajennettu pikkuhiljaa vuosien mittaan, ja nurmikko on saanut suurimmaksi osin väistyä.
Villa Tammeksi nimetty talo on entinen Osuuskaupan kiinteistö, johon ovat kuuluneet kauppa, bensa-asema ja kioski. Talon takana olevalla nykyisellä oleskelupihalla oli kaupan sisäänkäynti ja lastauslaituri.
Vanha saastunut maa kaavittiin tontilta pois ja tilalle tuotiin kunnon multaa. Ensin tehtiin multavalli takapihan ympäri, jotta tasaiselle maalle saatiin suojaa. Näkösuojavalliin istutettiin syreeniä, kurtturuusua, lumipalloheisiä, jasmiketta ja perennoja.
Ranskalaistyylinen vedetön ”suihkulähde”, piazza ja käytävät rakennettiin sekä paviljongit saatiin paikoilleen sen jälkeen, kun talon laaja terassi oli valmistunut.
Julkaistu: 18.2.2019
3 kommenttia