
Ruokakirjoittaja Satu Koiviston siirtolapuutarhamökki on paratiisi puolen tunnin pyörämatkan päästä kotoa: ”Tästä haaveilin, ja sen sain”
Kun puoliso ei jakanut ruokakirjoittaja Satu Koiviston kaipuuta omaan pihaan, kompromissi oli siirtolapuutarhamökki. Sen pihan satoa perhe kantaa kotiin kassikaupalla.
Meidän mökki: Vuonna 1934 rakennettu siirtolapuutarhamökki Helsingissä. 1 h + alkovi + lasiveranta + varasto, 34 m².
Täällä viihtyvät: Ruokakirjoittaja Satu, 46, ja pelituottaja Tommi Koivisto, 46, sekä 12- ja 8-vuotiaat lapset ja Laku-koira.
Seuraa Instagramissa: @satu_koivisto ja @isyyspakkaus
”Kuopusta odottaessani minut valtasi oman pihan kaipuu. Puolisoni, vannoutunut kerrostaloasuja, ei jakanut innostustani. Kompromissina hän keksi siirtolapuutarhamökin. Sellaiselle hurauttaisi kotoa alle puolessa tunnissa pyörällä, ja 400-neliöisessä pihassa riittäisi puuhaa.
Kun kumarruin ensimmäisen kerran rehevöityneen villiviiniportin alta mökkiin johtavalle käytävälle, olin aivan myyty. Omenapuita! Marjapensaita! Keltaluumupuu! Tässä se olisi, oma salainen puutarhamme.



Mökkikausi alkaa, kun alueen kesävesi käännetään päälle vapun tienoilla, ja päättyy lokakuussa. Satoa tulee paljon, ja loppukesästä perhe on lähes omavarainen.


Mökki oli liki 90 vuotta vanha, mutta se oli rakennettu korkealle kivijalalle ja vaikutti terveeltä. Sellaisenaan se ei kuitenkaan täyttänyt perheemme tarpeita.
Remontissa säästimme kaiken, minkä voimme. Hella oli vanha mutta tehokas, joten se säästettiin kuumenevasta luukusta huolimatta. Isoimmat purku- ja rakennustyöt teki ammattilainen, puoliso kaikki muut.
Remontissa saimme kaikille nukkumapaikat, ja päätyyn rakennettiin kunnon keittiö. Lapset viilettävät päivät kavereiden kanssa, me puolison kanssa puuhailemme puutarhassa. Tästä haaveilin, ja sen sain.



”Lattiaan oli maalattu ruutukuvio, jonka alkuun meinasimme maalata piiloon.”




Edelliset omistajat olivat rakentaneet pihan lämpimimmälle paikalle pienen kasvihuoneen. Niin kuin lapsuudenkodissani!
Ensimmäisenä kesänä kasvihuoneessa kasvoi kahdeksan taimea. Halusin enemmän. Ostin Torista kasan altakasteluruukkuja, ja niinpä seuraavana kesänä sain tungettua kasvihuoneeseen liki 20 taimea.
Tomaatit ovat intohimoni, ja kasvatan taimet itse siemenistä. Minulla on suosikkeja, joita laitan joka kesä. Zuckertraube tekee aina hienon sadon. Oranssi Sungold on todella makea, vähän kuin karkkia. Yellow Submarinen hedelmät ovat keltaisia ja hauskan päärynänmuotoisia. Niiden lisäksi kokeilen joka kesä uusia lajikkeita. Tänä kesänä sellaisia olivat San Marzano, italialaisten pitkulainen pastasuosikki, ja keltainen Ildi, joka teki kymmeniä hedelmiä.





”On pakahduttavaa kantaa kotiin kassikaupalla satoa kokattavaksi ja säilöttäväksi.”



Kasvihuoneen lisäksi pihalla on seitsemän lavakaulusta. Niissä kasvatan kasveja, joissa on hyvä tuotto-panossuhde eli mahdollisimman paljon satoa pienestä tilasta. Sellaisia ovat lehtikaali, pensaspavut, avomaankurkku ja yrtit. On pakahduttavaa kantaa kotiin kassikaupalla satoa kokattavaksi ja säilöttäväksi.”



