Sarin ja Kain 60-luvun rivarin oven takana odottaa mehevä sisustusyllätys: ”Toteutamme unelmaamme ilman sääntöjä”
Runsaudensarvi
Sarin ja Kain 60-luvun rivarin oven takana odottaa mehevä sisustusyllätys: ”Toteutamme unelmaamme ilman sääntöjä”
Sari ja Kai Vendelinin 1960-luvulla rakennetussa rivitalokodissa Kellokoskella hämmästyttää varmalla maulla koottu värien, kuosien ja kirppislöytöjen rehevä runsaus.
25.10.2023
 |
Unelmien Talo&Koti
Ulkoruukut tumman sävyisine kukkineen antavat hieman vihjettä siitä, mitä sisällä tuleman pitää. Sari ja Kaitsu viihtyvät maaseudun rauhassa Kellokoskella.

Sari ja Kai Vendelin ovat kiertäneet lukemattoman määrän vanhojen esineiden liikkeitä ja kirppiksiä sisustaessaan kotiaan. Löydöt muodostavat taidokkaasti koottuja ja mehevän värisiä esillepanoja heidän kellokoskelaisessa, vuonna 1969 rakennetussa rivitalokodissaan. Asunnossa on 120 neliötä.

Olohuoneen pöytä sekä Sarin ja Kaitsun lempparipaikaksi muodostunut sohva ovat hankintoja Maskun alesta. Näyttävä pöytävalaisin on ostettu Keravan Löytö -liikkeestä. Seinät on maalattu Tikkurilan M499 Mantteli -sävyllä. Sävy elää mielenkiintoisesti varjojen ja valon värin vaihdellessa olohuoneen suurista ikkunoista.
Sohvan taustalle sijoitetut Maskun tuolit muodostavat intiimin nurkkauksen. Tyynyt ovat Kare Designin. Kattovalaisimen Sari osti Hyvinkäältä Quutamolla-liikkeestä ja koristeli sen keinokasveilla ja koristelinnuilla.
Ruokahuoneessa sijaitseva lasivitriini on pyhitetty Kaitsun hankkimille aarteille. Hän tekee parhaimmat löytönsä Weird Antiques -liikkeestä, kirppiksiltä ja vintagemessuilta. Korkea kynttilänjalka kaapin päällä on Room 32 -liikkeestä.

Kotinne on uskomaton runsaudensarvi. Sari, miten näin mielikuvituksellinen sisustus on syntynyt?

Sari: Koti on meidän temmellyskenttämme, jossa voimme vapaasti toteuttaa kaikki unelmamme ilman mitään sääntöjä. Sisustaminen on inspiroiva leikki, ja värit merkitsevät meille iloa ja onnea. Kirpparit ovat yhteinen intohimomme, ja koska kierrämme niitä säännöllisesti, teemme jatkuvasti makumme mukaisia löytöjä ja myös ihan liikaa ihania heräteostoksia. Sisustaminen on elämäntapa.

Olohuoneen jatkona sijaitsevan pikkuhuoneen näyttävä kukkatapetti on taiteilija Kreetta Järvenpään kuvaama ja tilattu K-raudasta. Keltaisen nojatuolin Sari osti kierrätyskeskuksesta ja verhot, viltit ja tyynyt ovat H&M Homesta. Silkkikukat Hemtexistä.
Vihreä kattovalaisin on Keravan Löytö -liikkeestä. Mallinuken vaatteet ovat Tehtaan kirppikseltä, korut Lontoosta ja asun vyö on saatu tyttäreltä. Ikeasta ostettu sohvasänky on levitettävä ja kätevä silloin, kun kotona on yövieraita. Tekstiilit ovat Hemtexistä ja tyynyt H&M Homesta.
Kukkataulu on ostettu Tehtaan kirppikseltä Kellokoskelta. Olohuoneen vitriinissä on värikästä lasiesineistöä. Oiva Toikan lintu on hankinta Iittalasta. Etualalla oleva keltainen astia ja vihreä karahvi ovat Nanny Stillin Grapponiaa, muut vihreät lasiesineet ovat Oiva Toikan Fauna-sarjaa.

Tykkäätte kumpikin vanhoista tavaroista. Kertokaa siitä!

Sari: Jo nuorena huomasin, että kolhut, patina ja tavaroiden tarinat kiehtoivat minua. Päädyin ammatinvaihdon yhteydessä töihin kierrätyskeskuksen osastovastaavaksi, ja sehän oli minulle aivan aitiopaikka. Vuosien varrella makuni on tullut varmemmaksi. Kaitsu on tullut mukaan kuvioihin aikuisiässä, ja oli mahtavaa, kun huomasimme jakavamme innostuksen vanhaan ja kierrätettyyn.

Rustiikkinen intialaiskaappi on Mokosta ja Sarille superrakas huonekalu. Kaapin päällä olevat esineet ovat kierrätyskeskuksesta. Sari on yhdistänyt kuivattuja hortensioita kukkakaupoista että tekohortensioita Hemtexiltä, näin vaikutelma on aidompi. Kaikki kaapin sisällä olevat aarteet ovat löytyneet eri kirppisretkiltä.
”Hauskoja hetkiä ovat sellaiset, kun etenkin miesvieraat näkevät kotimme ensimmäistä kertaa.”
Sari Vendelin
Makuuhuoneessa riittää ihasteltavaa ja katseltavaa. Patsaan ja pikkupöydän Sari on ostanut kierrätyskeskuksesta. Kuivattuja kukkia on kertynyt pikkuhiljaa sieltä täältä, ja Sari on tehnyt niistä itse asetelmia.

Kaitsu: Persoonallinen sisustaminen on hauskaa yhdessä tekemistä. Meillä on taktiikkana, että minä hoidan varsinaisen kaupankäynnin tinkimisineen, sillä Sari ei ole vakuuttava siihen hommaan. Jo tehty ostopäätös paistaa hänen kasvoiltaan kilometrin päähän.

Keittiöön on koottu säilytys- ja laskutilaa irtohuonekalujen avulla. Musta metallikaappi on ostettu kierrätyskeskuksesta. Sen viereen löytyi taso Ikeasta, jonka pöytätaso maalattiin mustaksi. Bambu ja kuu -liikkeestä hankittu juliste on saanut kehykset kirppikseltä. Indiskasta ostetut kupit sopivat julisteen väreihin kuin ne olisivat sen inspiroivana varta vasten maalattu. Hyllyt on hankittu Kasvihuoneilmiöstä.
Ruokailutila sijaitsee kodissa keskeisellä paikalla ja siitä on kulku kaikkiin muihin tiloihin. Pöydän ympärille on kerätty erilaisia tuoleja, joista voi valita omaan fiilikseen sopivan. Seinä on maalattu Tikkurilan Mentoli-sävyllä. Rustiikki kattovalaisin on ostettu Country Whitesta, ja ruokapöydän jalkana toimii kierrätyskeskuksesta löytynyt ompelukoneen jalusta. Pöydän levy on löytö sisustusliikkeen poistonurkasta.
Valtaosa hyllyillä olevista esineistä on keräilty kirppiksiltä ja vanhojen tavaroiden liikkeistä.
Trooppisen meren syvyydet mieleen tuova turkoosi teepannu on syntymäpäivälahja, jonka Sari on saanut rakkaalta tyttäreltään. Tytär tietää äidin intohimon väreihin. Ruskeissa purnukoissa olevat kynttilät ovat H&M Homesta. Muut tavarat ovat sisustus- ja vanhantavaranliikkeistä.

Sari, mistä ideat asetelmiin syntyvät?

Asetelmien lähtökohtana on yleensä se, että jokin asia sisustuksessa häiritsee minua, ja haluan tietysti korjata sen. Minulla voi olla erityinen esine tai väri, josta haluan lähteä liikkeelle. Tavoittelen aina jotakin tiettyä tunnelmaa ja käytän hyväkseni tavaroiden muotoja ja kokoeroja. Epätavallisten juttujen yhdistely kiehtoo minua.

Moni hämääntyy ja luulee Rebel Wallsin tapettia aidoksi seinäksi ikkunoineen. Viltti Søstrene Grene, päiväpeitto Hemtex. Lintuhäkki on Tingi & tongi -kirppikseltä Hyvinkäältä. Lohenpunainen mekko on tyttären löytö Tehtaan kirppikseltä.
”Imuroimme pari kertaa viikossa, ja asetelmien pölyt pysyvät hyvin aisoissa pölyhuiskalla tai nihkeällä liinalla pyyhkien.”
Sari Vendelin
Yöpöydän pieni metallivalaisin ja tarjotin ovat kierrätyskeskuksesta. Lintu löytyi Weird Antiques -liikkeestä Tuusulasta. Kaiken muun Sari on keräillyt pikkuhiljaa kirppiksiltä.

Näin runsas sisustus herättää kysymyksen, miten puhtaanapito luonnistuu ihanuuksien keskellä. Onko teillä vinkkejä?

Sari: Imuroimme pari kertaa viikossa, ja asetelmien pölyt pysyvät hyvin aisoissa pölyhuiskalla tai nihkeällä liinalla pyyhkien. Vältän liikoja pesuaineita tai veden kanssa lotraamista. Olen huomannut, että niitä käyttäessä likaa alkaa kertyä nopeammin. Kun siivoaa säännöllisesti, ei joka kerta tarvitse olla niin kovin tarkka. Kaitsu siivoaa nopeammin, mutta minä yllätän itseni monesti tilanteesta, että siinä sivussahan on mitä mainioin tilaisuus muutella hiukan asetelmia ja vaihdella huonekalujen paikkoja.

Olohuoneessa olevan näyttävän pöytälampun pari on asetettu Indiskasta ostetun puukaapin päälle. Sininen pöytävalaisin on Bitossin ja löytö kierrätyskeskuksesta. Sininen kynttilänjalka on on rikkoutunut öljylyhty, johon Sari hankki kynttilänpidikkeen sisustusliikkeestä. Taustalla oleva kuva on ostettu Kasvihuoneilmiöstä.

Miten vietätte aikaa kotona?

Ellei Kaitsu maalaa jonkun huoneen seiniä tai minä en ole lempipuuhissani puutarhassa, teemme luultavasti jotakin kivaa yhdessä. Välillä kutsumme ystäviä kyläilemään. Hauskoja hetkiä ovat sellaiset, kun etenkin miesvieraat näkevät kotimme ensimmäistä kertaa. Moni pyörii ja hämmästelee ihmeissään ihastellen erilaisia juttuja, ja ihmisten ilmeitä on hauska seurata. Tavaroista ja niiden löytöpaikoista riittää juttua loputtomasti. Viihdymme kotona, sillä tämä on niin meidän näköisemme, täynnä tarinoita ja rakkautta sekä yhteisiä mielenkiinnon kohteita.

Juttuun korjattu makuuhuoneen tapettitieto 25.10.23.

13 kommenttia