Meidän Mökki

Pääosassa puupinnat ja punatiili! Outin perheen 50-neliöinen mökki päivitettiin levon tyyssijaksi

Pääosassa puupinnat ja punatiili! Outin perheen 50-neliöinen mökki päivitettiin levon tyyssijaksi
Outi Santanen perheineen jatkaa appivanhempiensa rakkaan kesäpaikan vaalimista Maaningalla. Remontoinnin lomassa rentoudutaan ja nautitaan niin yksinolosta kuin ympäröivän maalaisyhteisön sosiaalisuudesta.
Julkaistu: 10.1.2022

Korkeat nietokset saavat Outi Santasen hymyilemään. Valkeus peittää armeliaasti pihamaan, jonka kunnostaminen on kesken ja jatkuu vasta ensi keväänä. Jos vieras ei sitä tietäisi, hän sanoisi, että täällähän on täydellistä. Hiljaisuuskin on rikkumaton. Vain pakkanen saa kuivan lumen natisemaan talvikenkien alla.

Alun perin, 1980-luvulla, tälle tontille Maaninkajärven rannalle nousi pikkuinen saunamökki. Siellä Outin appivanhemmat viettivät paljon aikaa, hoitivat marjapensaitaan ja muita hyötyviljelyksiään, kalastivat ja välillä ihan vaan tunnelmoivatkin.

1990-luvulla appiukko rakensi viereen isomman mökin Outin sisustusarkkitehtina työskentelevän puolison suunnitelmien pohjalta. Sen ansiosta katto on sisällä korkealla ja ikkunat niin isot, että katse saa kulkea esteettä järven pintaa taivaanrantaan saakka.

Lumikinokset kätkevät alleen pihan, jossa riittää vielä muokkaamista tulevaksi kesäksi. Mökin edustalla oleva uusi terassi on sentään näkyvissä, ja sitä on jopa tarkoitus laajentaakin. Vanhasta oli luovuttava, koska sen tukirakenteet olivat paikoitellen huonossa kunnossa. Saunarakennus on 1980-luvulta, ja 50-neliöinen mökki on 1990-luvulta.
Sisustus on maanläheisen mökkimäinen ripauksella keskieurooppalaista alppihuviloiden tunnelmaa. Vaikutelma syntyy erilaisista puupinnoista, neutraaleista väreistä sekä puuvillasta, villasta ja pellavasta. Karup Designin uusi Fresh-futonsohva on hyvä paikka makailla ja nauttia lempipuuhasta eli ikkunasta ulos katselusta.

Outi muistelee, miten hauskaa hänestä oli käydä täällä viettämässä lasten kanssa joka kesä viikko heinäkuussa. He eivät silloin osallistuneet appivanhempien puuhasteluihin vaan ottivat rennosti lomailun kannalta.

Vähitellen mökki jäi vähemmälle hoidolle ja alkoi kaivata perusteellisempaa remonttia. Koska paikka on koko perheelle rakas, ei tullut mieleenkään, että siitä luovuttaisiin. Santaset päättivät kunnostaa sen, ja reilun vuoden kuluessa he ovat panneet tuulemaan.

Samassa yhteydessä käsitys juuri heille sopivasta mökkeilymuodosta on muuttunut.

– Ajattelimme aikoinaan, että jos meillä joskus on oma mökki, se sijaitsee tunnin matkan päässä pääkaupunkiseudusta. Tuntui kovin pitkältä ajaa tänne lasten kanssa 400 kilometrin matka, mutta nyt, kun he ovat aikuistuneet ja muuttaneet omilleen, ajo kotoa Järvenpäästä Maaningalle ei tunnu enää mahdottomalta. Voimme myös viettää täällä pidempiäkin aikoja kuin sen yhden viikon vuodessa. On ollut ihana nähdä, miten luonto muuttuu ympärillämme.

Outin apen pääosin omin voimin rakentamassa mökissä ovat pääosassa puupinnat ja punatiili. Molemmat on haluttu tunnelman vuoksi säilyttää alkuperäisessä asussaan. Remontissa tosin muuriin kuuluva uuni purettiin keittiöstä ja oleskelutilan puolelle asennettiin lämmönlähteeksi uusi kevytrakenteinen takka. Hirvensarvitrofee on metsästystä harrastaneen appiukon työstämä.
Ennen remonttia.

Saunassa on uusittu kaikki lattiaa, seinien laudoitusta ja lauteita myöten. Viereisestä kamarista on poistettu keittiönurkkaus, ja sen tilalle saatiin tilava pukuhuone. Tuleviin projekteihin kuuluu huonokuntoisen puuliiterin purkaminen ja uuden rakentaminen.

Varsinaisessa mökissä näyttää siltä kuin kaikki olisi aina ollut samanlaista, mutta Outi paljastaa, mitä kaikkea siellä on tehty.

Iso osa puupinnoista on säilytetty ennallaan, mutta katto ja parvirakenne on maalattu valoisuuden lisäämiseksi valkoiseksi. Appiukon muuraama leivinuuni-hellayhdistelmä on jouduttu purkamaan halkeaman takia ja siksi, että saataisiin enemmän tilaa uudelle, käytännöllisemmälle keittiölle.

– Piippu jäi, ja onneksi emme maalanneet sitä valkoiseksi, vaikka niin suunnittelimme. Punatiili antaa luonnetta koko sisätilalle.

Parvi ja katto on maalattu valkoiseksi, jotta tila tuntuisi entistäkin valoisammalta.

Piipun eteen hankittiin takka tunnelmanluojaksi, koska pitäähän mökillä päästä tuijottamaan elävää tulta. Lämpöä se antaa vähän liikaakin, koska mökki on hyvin eristetty.

Erikseen Outi mainitsee senkin, että rakenteista ei ole löytynyt mitään kosteusvaurioon viittaavaa. Eikä hiiristä ole tehty ensimmäistäkään havaintoa. Erinomaisesti rakennettu mökki alusta loppuun siis.

Remonttityöt teetettiin pääosin paikallisilla ammattilaisilla. Outi näet pohtii, että pitää keskittyä vain siihen, mihin rahkeet riittävät.

Vanha keittiö leivinuuneineen on purettu, ja sen tilalla on nyt Ikean kaapistoista ja kodinkoneista muodostuva kokonaisuus. Yllä olevan parven takia keittiö on melko matala, minkä vuoksi yläkaapit olivat vähällä jäädä pois suunnitelmista. Lopulta sopiva ratkaisu löytyi yhdistämällä kahta eri mallistoa. Näin ei tarvinnut tinkiä säilytystilasta.
Keittiö ennen remonttia.
Punatiilipintoja ei maalattu valkoiseksi, vaikka niin piti tehdä. Onneksi ei tehty.

Tilaa on viitisenkymmentä neliötä, jotka kelpaavat hyvin, koska Santaset eivät tykkää kerätä nurkkia tukkoon kaikenlaista pientä ja sievää tavaraa. He nauttivat maanläheisestä, selkeästä ja rauhoittavasta tunnelmasta.

– Rakastan värejä, mutta olen arka niiden käyttäjänä. Tai sitten kyllästyn väreihin nopeasti. Siksi suosin mökillä neutraaleja värejä, joita voin halutessani piristää jollain yllättävällä.

Suurin osa sisustusratkaisuista on tehty yhteisymmärryksessä, mutta muutamista on väännetty kättä. Outi on kokeillut jo muutamaa erilaista hyllyä keittiössä ja lopullinen ratkaisu on vielä löytämättä. Ehkä ensi kesänä.

– Haluan, että jos tänne jotain tulee, se tulee vain pitkän harkinnan myötä ja sopii kokonaisuuteen. Pyrimme tosissamme välttämään kesämökeille ominaista keräilyerämeininkiä.

Vanhempien makuutilaa hallitsee futonpatja. Alakertaa peittävä ponttilautalattia on hiottu uudelleen, minkä jälkeen se on saanut lipeäkäsittelyn ja lopuksi öljyvahauksen. Lopputulos on ajaton ja helppohoitoinen.
Makuutila ennen remonttia.

Samassa hän mainitsee vaaleansinisen kärpäslätkän, joka ei taida sopia yhtään pelkistettyyn tyyliin. Lätkä on kuitenkin appiukon tekemä ja siksi tärkeä – ja erittäin tarpeellinen.

– Koska olemme tuoneet tavaraa todella harkitusti, saattaa vielä näyttää siltä kuin sisustuksesta puuttuisi oma persoona, mutta se tulee kyllä aikanaan, kun on tullakseen.

Monikäyttöinen säilytyskaluste on löydetty Ikeasta.
Mökillä kannattaa toteuttaa vain projekteja, joihin rahkeet riittävät.

Kun piha kevään koittaessa paljastuu lumipeitteen alta, sitä aletaan muokata nykyistä helppohoitoisemmaksi yksin sen vuoksi, että perhe asuu isossa omakotitalossa. Mökiltä Outi toivoisi enemmän helppohoitoisuutta.

– Me emme taida olla yhtä ahkeria puutarhaihmisiä kuin appivanhemmat aikoinaan. Meille on tärkeintä lepo ja sosiaalinen vuorovaikutus, ja siinä mielessä eri sukupolvet ajattelevat vähän eri tavalla.

Ukin kanssa kahvilla ovat Outin lisäksi vanhin tytär Eveliina ja tyttärenpoika Leon.

Keskeiseksi mökkeilysyyksi on muodostunut nimenomaan yhteisöllisyys.

– Ympärillämme avautuu perinteinen maalaismiljöö maanviljelijöineen ja muine asukkaineen. Kylällä on pidetty ympäristönkunnostusprojekteja, ja niiden ansiosta olemme tutustuneet niin muihin kesäasukkaisiin kuin vakituiseen väkeen.

Koska Outin appiukko ei enää pysty käymään mökillä yksin, perheestä on tärkeää viettää täällä enemmän aikaa. Tuntuu hyvältä saada olla läheisten kanssa yhdessä ja auttaa arjen askareissa.

– Aiemmin kotimme oli meille ainoa paikka rentoutua, mutta painopiste on siirtynyt Maaninkajärven rannalle. Olen aina asunut taajamassa, mutta mökkimaisemat peltoineen ja järvineen viehättävät ja puhuttelevat minua yhä vahvemmin.

Maaninkajärven rannalla sijaitsevalla mökillä viihtyvät Outi Saarinen puolisoineen, viisi aikuista lasta ja heidän jälkikasvu. Outi kertoo mökistään Instagram-tilillään mokin_muodonmuutos.
1 kommentti