Kotivinkki

Sannin ja Matsin kodissa asuu sata myrkkysammakkoa: "Pimeyden keskellä terraarioiden lämpö tuntuu hyvältä"

Sannin ja Matsin kodissa asuu sata myrkkysammakkoa: "Pimeyden keskellä terraarioiden lämpö tuntuu hyvältä"
Sanni Myllyahon ja Mats Wikströmin kerrostaloasunnosta kokonaisen huoneen lohkaisevat 21 isoa sammakkoterraariota. Kodin jakaminen sammakoiden kanssa tarkoittaa juomalasissa uiskentelevia banaanikärpäsiä ja sirittävää laulua, kun luvassa on sadetta.

Kun astuu Sanni Myllyahon ja Mats Wikströmin eteiseen, korviin kantautuu sirittävä ääni. Ihan kuin täällä asuisi parvi pikkulintuja!

Ääni ei kuitenkaan tule linnuista vaan nuolimyrkkysammakoista. Niitä on asunnossa sata.

Harrastus oli aluksi Matsin. Hän aloitti kasviterraa­riois­ta mutta alkoi kaivata kasvien keskelle elämää.

Nyt kodissa on isoja sammakkoterraarioita, jotka vievät tilaa kokonaisen huoneen. Mats haaveilee vieläkin suuremmista terraarioista.

”Haluan palan viidakkoa kotiini. On kiva seurata luontoa ja kuulla se ympärilläni.”

Sammakot eivät ole hellittelyeläimiä. Ne hengittävät nahkansa kautta, ja ihmisen rasvaisen ihon kosketus vaikeuttaisi niiden hengittämistä.
Sanni Myllyaho ja Mats Wikström asuvat kerrostalossa Helsingissä. Heillä on kolme kissaa ja noin sata nuolimyrkkysammakkoa. Pariskunnan mukaan häpeäpilkku kotona on karvainen sauna. "Kissamme viihtyvät saunassa erityisesti talvella paremmin kuin me, ja imurointi on jäänyt vähälle."

Harrastuksesta tuli yhteinen, kun Sanni muutti Matsin luo kahdeksan vuotta sitten.

”Heräsin aluksi aina kuudelta aamulla siihen, kun sammakot sirittivät. Nyt olen tottunut ääneen, eikä se häiritse untani.”

Matsin sammakkoharrastus ei haittaa Sannia, kunhan sammakoilla on oma huone.

Rajojen vetäminen oli välttämätöntä, sillä kun Sanni alkoi seurustella Matsin kanssa, terraarioita oli vain kolme. Nyt niitä on 21.

”En halua loikkijoita olohuoneeseemme. Liian lähellä makuuhuonetta terraarioiden valot häiritsisivät unta. Sammakoiden pitäminen yhdessä paikassa helpottaa myös niiden hoitamista.”

Mats kasvattaa banaanikärpäsiä läpinäkyvissä muovirasioissa.
Siniset azureus-sammakot ovat kotoisin Surinamista Etelä-Amerikasta.

Sanni ja Mats muuttivat nykyiseen kotiinsa kolme vuotta sitten. Uuden yhteisen kodin etsiminen lähempää molempien työpaikkaa ei ollut aivan yksinkertaista, sillä asunnossa oli oltava kissanpitävä parveke ja huone sammakoille.

Nyt kodissa on tilaa sekä sammakoille että Matsin projekteille: viherseinille, taimikasvatukselle ja terraarioiden ehostukselle.

Kaikki puolisot ruokkisivat kissat, melkein kaikki ruokkisivat sammakotkin, mutta aika harva viljelisi banaanikärpäsiä.

Sammakot syövät banaani­kärpäsiä ja kesäisin parvekekukkiin eksyneitä lehtikirvoja. Koska ne eivät saa samoja muurahaisia kuin luonnossa, ne eivät pysty tuottamaan myrkkyä eivätkä siis ole vaarallisia.

Sammakoita Sanni ei pelkää, mutta banaanikärpästen viljely tuskastuttaa häntä, kun Mats on pidempään reissulla.

”Ajattelen, että olen varsin joustava vaimo. Kaikki puolisot ruokkisivat kissat, melkein kaikki ruokkisivat sammakotkin, mutta aika harva viljelisi banaanikärpäsiä.”

Banaanikärpästen toukat ovat Sannista ällöttäviä, mutta lentokyvyttöminä mönkiviin kärpäsiin hän on jo tottunut.

”En enää edes yritä poimia niitä pois juomistani.”

Mats ja Sanni ovat pyhittäneet huoneen asunnostaan myrkkysammakoille. Ne ovat lähinnä Matsin projekti. "Mats rakastaa puuhastella, minä rentoudun kirjan tai hyvän sarjan äärellä", Sanni sanoo.

Sammakoiden touhuja on hauska seurata. Mats selittää, että esimerkiksi koirassammakko kantaa nuijapäät selässään turvallisempaan paikkaan ja hakee sitten naaraan ruokkimaan vastasyntyneitä.

”Sanni on hyvä imitoimaan sammakoiden vihellyksiä. Minä bongaan nopeasti terraarioiden kudut ja nuijapäät.”

Sannista olisi ihanaa, jos he voisivat talvisin syödä aamiaista sammakkohuoneessa. Pimeyden keskellä sammakoiden keinovalo ja terraarioiden lämpö tuntuvat hyviltä.

Tuntuu hyvältä olla kotona yhteisessä pienoismaailmassa, jossa sammakot sirittävät, kasvit kukkivat ja Sanni katsoo taideleffoja.

”Tilan sisustaminen on kuitenkin ikuisuusprojekti. Koska terraariot muuttuvat koko ajan, aamaishuoneen olisi väistyttävä jatkuvasti Matsin työmaan keskeltä.”

Parin lempipaikka kodissa on sohva. Sohvalla Sanni ja Mats tekevät töitä, ja sille on ihana käpertyä lämmittelemään sylikkäin koleana syysiltana.

”Teemme molemmat pitkiä työpäiviä. Niiden jälkeen tuntuu hyvältä olla kotona yhteisessä pienoismaailmassa, jossa sammakot sirittävät, kasvit kukkivat ja Sanni katsoo taideleffoja.”

Julkaistu: 19.11.2018
1 kommentti