Kympin markettihortensioista jättimäiset terassikasvit – näin Sanna talvettaa ja hoivaa ne kukoistukseen vuodesta toiseen

Kympin markettihortensioista jättimäiset terassikasvit – näin Sanna talvettaa ja hoivaa ne kukoistukseen vuodesta toiseen
Kotkalaisen Sanna Leinosen terassilla kasvaa mitä muhkeimmat hortensiat. Hän vinkkaakin, että hortensiasta ei kannata luopua, jos se talvehtimisen jälkeen on pelkkä viherkasvi – sitä seuraavana vuonna luvassa saattaa olla entistäkin runsaampi kukinta.
Julkaistu 7.7.2022

Sanna, milloin ja mistä hankit hortensiasi? Minkä kokoisia ne silloin olivat?

Vuosien saatossa kotiin on kulkeutunut lahjana tai itse marketista ostettuna useampikin hortensia. En ole pitänyt tarkkaa lukua siitä, milloin mikäkin on meille tullut ja mistä. Niiden iät vaihtelevat kahden ja viiden vuoden välillä. Kaikki kasvit ovat alun perin olleet niitä hortensioita, joita reilulla kympillä taitaa olla äitienpäivän alla joka marketissa myytävänä.

Millaisella paikalla hortensiat ovat terassilla? Lannoitatko niitä?

Kesällä hortensiat asuvat puoliaurinkoisella omakotitalon avoterassilla ja saavat lähes päivittäin vettä. Välillä veden mukana myös ihan tavallista yleislannoitetta.

Jutun kuvat: Sanna Leinonen.

Miten talvetat hortensiasi?

Yleensä juuri ennen kuin sääennuste lupaa pakkasta, hortensiat kannetaan vanhaan maakellariin, jossa ne viettävät talvikuukaudet unohdettuina ja ilman mitään hoitoa tai huolenpitoa.

Maaliskuussa, kun muistetaan, käymme hakemassa ne sisälle ja ne saavat aloitella uuden kasvukautensa ikkunoiden vierustoilla meidän olohuoneessamme. Ne näyttävät muuten siinä kohtaa lähinnä risukasoilta ja haisevatkin ihan kellarilta! Vähitellen kevätaurinko tekee tehtävänsä ja toukokuussa on aika siirtää vihertyneet ja lehteen päässeet kasvit ulos.

Kukinta vaihtelee eri vuosina eri yksilöillä. Joskus joku pitää kokonaan välivuoden kukinnan suhteen ja joskus taas, kuten tänä vuonna, kukkia on valtavasti. Ei siis kannata hävittää hortensiaa, jos se talvehtimisen jälkeen on pelkkä viherkasvi. Seuraavana vuonna voi luvassa olla kaksin verroin komeampi kukinta!

"Kukinta vaihtelee eri vuosina eri yksilöillä."

Vaihdatko kasvien ruukut joka vuosi suurempaan?

Vaihdan kasvit suurempiin ruukkuihin keskimäärin joka toinen vuosi. Teen sen toukokuussa ulkona, olohuoneessa mullanvaihto kun ei oikein innosta.

Olen yleensä istuttanut uuden hortensian melko pian suurempaan ruukkuun, kun se alkuperäinen purkki on usein niin pieni. Siinä joutuu kastelemaan mennen tullen, jos kasvin meinaa pitää hengissä.

Millainen pihanne muuten on? Mitä muuta siellä kasvaa?

Hortensioiden seurana meidän pihallamme kasvaa perinteisten kesäkukkien, ruusujen, tomaattien, kurkkujen ja mansikoiden lisäksi kaikenlaisia kokeiluja. Viinirypäle on tuottanut satoa jo monena vuonna, meloneistakin saimme jo viime vuonna maistiaisia.

Tämän kesän uusin kokeilu on puuvilla ihan silkasta uteliaisuudesta, kun en ole koskaan aikaisemmin nähnyt elävää puuvillaa. Keittiön ikkunalla kasvavat banaanitkin pääsevät kesäksi ulkoilemaan ja pienet mangon taimet pilkistävät omista ruukuistaan. Ensi keväänä pitää taas etsiä siemenluetteloista jotakin ihan uutta. Tämä puutarhainnostus taitaa olla aika krooninen tauti!

MAINOS - SISÄLTÖ JATKUU MAINOKSEN JÄLKEEN
Kukoistusta puutarhaan! Tilaa leikkokukkien siemenet Meillä kotona -kaupoista
SISÄLTÖ JATKUU
7 kommenttia