Avotakka

”Hyvä etukäteissuunnittelukaan ei suojele yllätyksiltä” – Sanna kertoo, millaisia vaiheita itse tehtyyn keittiöremonttiin mahtui ja mitä projekti opetti

”Hyvä etukäteissuunnittelukaan ei suojele yllätyksiltä” – Sanna kertoo, millaisia vaiheita itse tehtyyn keittiöremonttiin mahtui ja mitä projekti opetti
Kun Sanna Walleniuksen nelihenkinen perhe päätti pistää keittiön uusiksi, projekti alkoi suunnittelusta ja kilpailutuksesta. Itse tehtyyn remonttiin mahtui yllätyksiä ja turnausväsymystä, mutta lopputulos palkitsee.
Julkaistu: 3.2.2022

Liesituuletin puhisee saarekkeen yllä eikä jaksa imeä sisuksiinsa ruoanlaiton käryjä. Paistaessa rasva leijailee ympäriinsä ja pinttyy kerrokseksi keittiön kaappien päälle ja lattioille.

Tuuletin sysää liikkeelle ajatuksen keittiöremontista. 2000-luvulla rakennetun omakotitalomme 14-vuotias avokeittiö on kestänyt aikaa suhteellisen hyvin, mutta arjessa se on osoittautunut epäkäytännölliseksi.

Kaappitilaa ja työtasoja oli nelihenkisen perheen tarpeisiin liian vähän. Kuva on otettu ennen remonttia.

Arvioimme lonkalta, että remontin budjetti voisi olla 10 000 euron luokkaa. Luku on jäänyt mieleen edellisen kodin keittiöremontista, josta on tosin aikaa parikymmentä vuotta. Pikainen googlaus paljastaa, että olemme hakoteillä paitsi hinnan myös tarjonnan suhteen: keittiöyritysten määrä on lisääntynyt, ja hinnat liki tuplaantuneet.

Sisustuslehtiä ja myynti­katalogeja selaamalla käy ilmi, että keit­tiöiden värivalikoima ulottuu nyt vaaleanpunaisesta vihreään ja siniseen. Pitkät vetimet ovat muuttuneet messingin- ja kullanvärisiksi nupeiksi, ja monessa keittiössä on luovuttu yläkaapeista. Aamiaiskaappi sen sijaan kuuluu joka mallistoon. Sellaisesta mekin haaveilemme.

Seuraavien viikkojen aikana juoksemme keittiöesittelyissä, joissa suunnittelijat mallintavat toiveemme tietokoneohjelmilla näyttäviksi 3D-kuviksi. Niissä pöytätasot kiiltävät tyhjinä, laatikostojen sisällä on käteviä tilanjakajia ja kaappien ovet sulkeutuvat pehmeästi.

Vaikka rohkeat värit ja portugalilaiset kaakelit miellyttävätkin silmää eteläeurooppalaisissa lomahuviloissa, haluamme kotiin aikaa ja kulutusta kestävän keittiön. Kallistumme hillittyjen sävyjen puoleen ja vertailemme materiaaleja, joista kestävimmäksi osoittautuvat laminoidut MDF-ovet. Maalatuissa ovissa värivalikoima on suurempi, mutta niiden pinnat ovat myös alttiimpia kolhuille.

Koska tarvitsemme lisää säilytystilaa, emme voi ajatellakaan yläkaapitonta keittiötä.
Uusien kaappien sävyksi valikoitui Temalin greige.
Suunnittelu ja vertailu kannattaa, sillä keittiömateriaaleissa voi olla isoja eroja kulutuksen- ja kosteudenkestävyydessä. Laadun mukana nousee yleensä myös hinta.

Koska tarvitsemme lisää säilytystilaa, emme voi ajatellakaan yläkaapitonta keittiötä. Sen sijaan kaapit jatkuvat uudessa suunnitelmassa katonrajaan saakka. Lieden ja hellan siirtäminen saarekkeesta seinänvierustalle on suurin muutos. Monet myyjät markkinoivat meille lieteen integroitua liesituuletinta, joka pyöräyttää ruoankäryt aktiivihiilisuodattimen kautta ja päästää puhdistuneen ilman takaisin keittiöön.

Aiomme kuitenkin hyödyntää katolla olevaa vanhaa huippu­imuria, joka on myös hiljainen vaihtoehto. Se teettää lisätyötä, sillä ilmanvaihtoputken paikkaa on siirrettävä ja huippuimurin moottori uusittava.

Puisista tasoista haluamme päästä eroon. Olemme hioneet ja öljynneet niitä useasti, mutta pinta näyttää siistiltä vain hetken. Helppohoitoinen kivitaso ratkaisisi tämänkin ongelman.

Päätöksen tekeminen on vaikeaa, sillä materiaaleissa ja hinnoissa on eroa. Hylkäämme lopulta graniitin, marmorin ja kvartsin ja päädymme keraamiseen tasoon, vaikka se lohkaisee budjetista ison osan. Posliinista, lasista ja kvartsista puristetun Dektonin pitäisi kestää kuumaa, kylmää, kulutusta, tahroja ja happamia aineita. Voisiko se olla jopa ikuinen?

Kun suuret linjaukset on tehty, ostopäätös on lopulta helppo.

Pyydämme tarjoukset kahdeltatoista keittiöyritykseltä ja yhdeltä puusepältä. Hintahaitari valmistajien välillä on valtava: edullisimmillaan saisimme keittiön ilman kodinkoneita reilulla 11 000 eurolla. Kallein tarjous nousee 34 000 euroon, sen lähettää puuseppä. Kodinkoneiden hintaerokin on eri keittiöfirmojen kautta tilattuna yllättävän suuri, 3 000–5 000 euroa. Keittiön asennuspalvelusta tulisi lisähintaa noin 3 000 euroa, josta saisimme toki kotitalousvähennyksen.

Kun suuret linjaukset on tehty, ostopäätös on lopulta helppo. Päädymme kotimaisen Temalin kalusteisiin, koska materiaali on kosteuden- ja kulutuksenkestävää laminaattipinnoitettua MDF-levyä. Värisävyistä suosikiksi nousee harmaan ja beigen risteytys, greige. Rungot kootaan Temalin tehtaalla Nakkilassa eli kalusteita ei tarvitse nikkaroida palasista.

Päätämme asentaa kaapit paikoilleen itse, vaikka moni suositteleekin käyttämään ammattilaista. Toimitusaika kaapeille ja kodinkoneille on kaksi kuukautta. Sitä ennen pitäisi purkaa vanha keittiö, puhkaista uusi läpivienti liesituulettimen ilmastointikanavalle ja tilata sähkömieheltä arvio muutostöistä. Putkimiehen apuakin tarvitaan myöhemmin vesiliitännöissä.

Vanhan keittiön saamme onneksi nopeasti myydyksi nettikirppiksellä. Vaikka siitä ei suuria summia tulekaan, tuntuu hyvältä, että keittiö jatkaa elämää uudessa kodissa.

Vanhassa keittiössä liesituuletin oli sijoitettu saarekkeen yläpuolelle.
Liesituulettimen siirtäminen teki keittiöstä tilavamman, vaikka kaapit jatkuvat nyt katonrajaan saakka.

Pohjustustyöt vaativat yllättävän paljon etukäteissuunnittelua ja järjestelyä. Etsimme talon rakennuspiirustuksista turhaan tietoa keittiön voimavirtajohtojen ja ilmastointikanavien kulkureiteistä. On vain purettava kaapit, kurkistettava seinä­rakenteiden sisään ja toivottava parasta.

Kodinhoitohuoneesta tulee väliaikainen keittiömme. Astiat ja kattilat muuttavat saunan lauteille, jääkaappi olohuoneeseen. Ruokaa valmistetaan ulkogrillissä tai lämmitetään mikrossa. Parin viikon eineskuurin jälkeen noutoruoka alkaa kummasti kiinnostaa.

Viikkoa ennen kalusteiden saapumista kotona on täysi kaaos. Seinälaattoja irrottaessa taustalla oleva Gyproc-levy hajoaa sillä seurauksella, että leikkaamme koko kipsilevyn irti. Onneksi uuteen keittiöön on tulossa välitilan lasi, ja laattasirkus on pian historiaa.

Huippuimurin ilmastointiputkea varten joudumme purkamaan osan yläkerran vaatehuoneen lattiasta ja seinästä, jotta liesituuletin saadaan alakerran puolella siirrettyä uuteen paikkaan. Jännitysnäytelmä päättyy onnistuneesti. Vanhaan huippuimuriin löytyy maahantuojan kautta uusi moottori reilulla satasella.

Keittiökalusteet ja kodinkoneet tulevat sovittuina päivinä. Se ilahduttaa, sillä monella valmistajalla on ollut viivästyksiä pandemian vuoksi. Yhtäkkiä koko alakerta on täynnä isoja pahvilaatikoita, joiden numerokoodeista on pääteltävä, mihin kalusteet kuuluvat. Valmistajalta olemme saaneet sähköpostitse kaappien asennusohjeen.

Ensin on tosin oikaistava vinoja seiniä koolauslaudoilla, jotta kaapit saadaan suoraan. Keittiösuunnittelijamme lohduttaa, että seinien ”eläminen” on normaalia. Koolauksen jälkeen aloitamme asennuksen yläkulmasta ja etenemme kaappi kerrallaan.

Välitilaan valittiin mattapintainen valkoinen lasi, jonka hintaan kuului asennuspalvelu.
60-senttinen aamiaiskaappi kätkee sisäänsä keittiön pienkoneet, mutta ei vie liikaa tilaa.
Kulmakaappiin Walleniukset asensivat kapeat hyllyt ja liiketunnistimella toimivat ledivalot.

Kaikkiaan kaappien ja kodinkoneiden asentami­seen menee vajaa pari viikkoa. Sähkömies käy tekemässä liitäntöjä sitä mukaa, kun keittiö edistyy. Onneksi olemme löytäneet hänet omalta kylältä Facebook-ryhmän avulla: näin saamme ammattilaisen paikalle nopeasti eikä synny turhia matkakuluja.

Vaikka remontti etenee odotetusti, turnausväsy­mys alkaa painaa. Välillä koko työmaa seisoo, kun aikaa tuhraantuu oikeanlaisten ruuvien ja työkalujen metsästämiseen rautakaupasta. Hyvä etukäteissuunnittelukaan ei suojele yllätyksiltä.

Huippuhetki on, kun pöytätasot tullaan asentamaan. Dektonin hentokuvioinen Helena XGloss on täydellinen valinta kaappien pariksi.

Remontti kestää purku- ja pohjustustöistä aina viimeiseen silaukseen asti reilun kuukauden. Loppulasku asettuu 22 500 euron hujakoille. Aluksi hinta olisi järkyttänyt, mutta lopulta sen vain hyväksyy.

Ennen remonttia säilytystilaa oli liian vähän perheen tarpeisiin nähden.
Kaappien sisätilaratkaisuja Walleniukset miettivät vasta, kun keittiö oli valmis ja käytössä.

Olemme nauttineet uudesta keittiöstä nyt puoli vuotta. Vaikka työtunteja kului, olemme tyytyväisiä, että lähdimme kokoamaan keittiön itse. Muistamme remontin joka vaiheen ja tiedämme, että se on tehty huolellisesti. Mielipide vain vahvistuu, kun kuulen tuttavan kauhukokemuksen keittiöremontista, jossa asentajan epäammattimaisuuden vuoksi remontti on viivästynyt kuukausilla.

Toisaalta omatoimisessa remontissa on myös riskinsä: jos olisimme tehneet asennuksessa virheitä, niistä voisi olla vaikea saada korvauksia. Esimerkiksi ostami

llamme kalusteilla on kymmenen vuoden tuotetakuu, joka edellyttää, että tuotteiden asennus- ja hoito-ohjeita on noudatettu.

Alkuperäiseen ongelmaan keittiö on tuonut ratkaisun. Säilytys- ja laskutilaa on huomattavasti enemmän, ja tasojen yllä on vihdoin kunnon työvalot. Huone tuntuu avarammalta, vaikka kaapit jatkuvat katonrajaan saakka. Se johtuu liesituulettimesta, joka ei enää blokkaa näkyvyyttä saarekkeen yllä.

10 asiaa, jotka kannattaa muistaa keittiöremontissa

  1. Mieti, mitä keittiöltä oikeasti haluat. Mikä nykyisessä toimii ja mikä ei? Riittäisikö vain pieni ilmeen freesaus?
  2. Buukkaa aika usealle keittiösuunnittelijalle. Ota selvää materiaalien eroista, takuusta, toimitusajoista ja varaosista. Kokonaishintaan vaikuttaa sekin, kootaanko keittiö palasista vai kasataanko rungot valmiiksi jo tehtaalla.
  3. Selvitä taloyhtiön tai rakennusviraston kautta tietoja kodistasi. Rakennusvalvon­nan arkistoon tallentamia rakennuspiirustuksia voi tilata myös valtakunnallisen Lupapiste Kaupan kautta (kauppa.lupapiste.fi).
  4. Lisää keittiöremontin budjettiin aina 10–15 % yllättäviin menoihin – niitä tulee. Kilpailuta yrityksiä ja ota selvää kampanjoista sekä rahoitusvaihtoehdoista.
  5. Arvioi kykysi, aikasi ja työkalusi realistisesti. Jos epäilyttää, tilaa asennus keittiöfirman tai suositellun ammattilaisen kautta. Työstä saat kotitalousvähennystä.
  6. Suhtaudu trendeihin kriittisesti. Yläkaapittomat keittiöt näyttävät kuvissa kauniilta, mutta toimivatko ne juuri teillä? Muodikas aamiaiskaappi voi lohkaista pienestä keittiöstä kohtuuttoman ison tilan.
  7. Mieti, voisitko vielä hyödyntää vanhaa keittiötä. Jos osille ei löydy käyttöä, kuvaa keittiö kodinkoneineen ja laita myyntiin nettikirpputorille.
  8. Tilaa sähkömies hyvissä ajoin suunnittelukäynnille. Kontaktoi myös putkimiestä ajoissa. Kysy suosituksia!
  9. Jos remontoit itse, suunnittele ja aikatauluta työ huolellisesti. Vanha keittiö kannattaa purkaa viimeistään 1–1,5 viikkoa ennen uuden saapumista, jotta ehdit tehdä tarvittavat pohjatyöt ja varautua mahdollisiin yllätyksiin.
  10. Älä lyö kaikkia säilytysratkaisuja heti lukkoon: usein parhaat paikat elintarvikkeille ja astioille löytyvät vasta, kun valmistat ruokaa uudessa keittiössäsi.
2 kommenttia