Avotakka

Haaveissa uusi keittiö? Poimi Avotakan vinkit ajattoman ja viihtyisän tilan suunnitteluun

Haaveissa uusi keittiö? Poimi Avotakan vinkit ajattoman ja viihtyisän tilan suunnitteluun
Uusi keittiö kohentaa koko kodin tunnelmaa ja lisää olennaisesti asumismukavuutta. Parhaimmillaan keittiö on lämmin ja viihtyisä tila, jota maustavat pienet yllätykset. Poimi Avotakan vinkit, joilla suunnittelet keittiöstäsi toimivan, ajattoman ja iloa tuottavan.
Julkaistu 10.4.2019

Suomalaiskeittiöiden suurin ongelma on tilanpuute. Etenkin vanhoissa taloissa keittiö on usein erillinen pieni huone. Haasteita syntyy, kun nykytrendin mukaisesti toiveena on olohuoneeseen avautuva avokeittiö, kertoo keittiösuunnittelija Heini Paassola Blau Interiorista.

Musta taustaseinä ryhdistää harmaan keittiökokonaisuuden. Ilmavuus säilyy, kun seinäkaapit on korvattu avohyllyillä ja naulakoilla. Valitse tummiin pintoihin materiaali, jossa sormenjäljet eivät näy, esimerkiksi nanolaminaatti tai struktuuripintainen melamiini. Nora-keittiö on ruotsalaisen Vedumin.

Toinen keittiöiden murheenkryyni on säilytystilan puute tai sen toimimattomuus. Hyllykaapit ovat epäergonomisia ja korkeat yläkaapit monen mielestä hankalia käyttää.

– Vaikka budjetti olisi tiukka, ei kannata säästää väärässä kohdassa. Kulma- tai alakaapeista ei ole iloa, jos niihin ei ole hankittu toimivia säilytysjärjestelmiä tai laatikoita, summaa Temalin myyntijohtaja Julia Stoltzenberg.

Keittiö on entistä vahvemmin sisustuselementti, jonka halutaan sulautuvan osaksi muuta kotia. Ovien taakse integroidut kodinkoneet korostavat kaapiston huonekalumaisuutta. Värit tummenevat ja pehmenevät. Moderni ja suoralinjainen keittiökokonaisuus, Blau.

Vanhoissa keittiöissä päänvaivaa aiheuttaa myös pistorasioiden vähyys. Keittiöissä on yhä enemmän pienkoneita, joille ei olekaan pistokepaikkoja. Tämä selittää aamiaiskaapin suuren suosion, jolle ei näy loppua: Paassolan mukaan se on tuntunut hyvältä ratkaisulta juuri pienkoneiden säilytyksen ja käytön vinkkelistä.

Yläkaapiton keittiö yleistyy, sillä kuivauskaappia ei välttämättä enää tarvita käsin tiskaamisen vähennyttyä. Konepesu säästää myös huomattavan määrän sähköä ja vettä.

Vaikka useimmat haluavat piilottaa keittiökoneet ovien taakse, saavat ruuanlaittovälineet olla reilusti esillä. Kun kiinnität usean naulakon peräkkäin, saat säilytystilaa vaikka koko seinän mitalta. Tammista Willa-naulakkolautaa saa kahdessa koossa, (pit. 50 ja 100 cm), Petra-keittiöt.

Huomioi nämä asiat uutta keittiötä suunnitellessasi:

1. Panosta toimivuuteen ja täytä tarpeet

Keittiö on kodin pitkäikäisimpiä ja kalleimpia hankintoja. Mieti, mitä toimintoja kaipaat ja ketkä keittiötä käyttävät. Mikä nykyisessä keittiössäsi toimii ja mikä ei? Sinkun ja paljon ruokaa laittavan perheen vaatimukset ovat erilaiset. Jälkimmäisessä pintojen helppo puhtaanapito ja turvallisuus ovat suunnittelun lähtökohtia.

Pienissä tiloissa monikäyttöisyys on valttia. Kun työtila on tiukalla, ulosvedettävä jatkolevypöytä on kelpo apu. Kuvan ratkaisu on Kvikin Bordo Black -keittiöstä.

2. Laatu kestää aikaa

Kuuntele omia makumieltymyksiäsi mutta vältä ylilyönnit trendien suhteen. Aikaa kestävät ja kauniisti vanhenevat materiaalit ovat myös ekologinen valinta. Laadukasta voi ja kannattaa korjata. Hyvä lähtökohta on kunnioittaa talon aikakauden ja arkkitehtuurin henkeä myös keittiön ilmeessä ja materiaalivalinnoissa.

Keraaminen suurlaatta on mainio ja kestävä valinta tasoksi. Harmonian tavoittelija pinnoittaa samalla laatalla myös altaan. Florim Color Black -laatta (320 × 160 cm), tiedustelut ABL-laatat.

3. Optimoi säilytystila

Perinteinen 60 senttiä syvä hyllykaappi on harvoin toimivin vaihtoehto, sillä siihen jää hankalasti käytettävää hukkatilaa. Syvyydeltään kapeampia kaappeja on vaivattomampi käyttää, ja sisällön näkee ensi silmäyksellä. Keittiön toimivuuden kannalta vetolaatikot ovat ylivoimaisia.

Nousussa ovat tummanruskeat puun sävyt, jotka tehostavat erinomaisesti modernia kalustusta. Kvänumin uuden Liljencrantz-keittiön järeään tammioveen jyrsitty kehys toimii laatikon vetimenä.

4. Huomioi korkeus

Samassa taloudessa on usein hyvinkin eripituisia kokkaajia. Esimerkiksi korkeaan kalusteeseen integroidun uunin asennuskorkeus pitää mitoittaa niin, että lyhyellekin käyttö onnistuu turvallisesti. Sopivaa työskentelykorkeutta voi hakea sähköpöydän avulla.

Stala on herättänyt rosteritasot ja -altaat uuteen eloon. Teräs on kuvioitu laserteknologialla toteutetuilla kuoseilla, joiden luonnosta ammentavat kuviot on suunnitellut Harri Koskinen. Stalatex-materiaali sopii myös välitilalevyksi, kalusteiden peitelevyksi tai vaikkapa sokkeliin.

5. Valitse koneet kokkaajien mukaan

Harvoin ruokaa laittava tuskin tarvitsee erikoistoiminnoilla varustettua yhdistelmäuunia vaan pärjää vähemmällä. Astianpesukoneen ja liesituulettimen valinnassa on syytä huomioida äänitaso, etenkin jos kyseessä on avokeittiö.

Kaipaatko piristystä keittiön välitilaan? Kotimainen Wall+-puukomposiittilevy on vedenkestävä ja pinnan voi maalata haluamaansa sävyyn. Levy voidaan asentaa myös olemassa olevien kaakeleiden päälle. Pontin ansiosta pinnasta tulee saumaton.

6. Luota ammattilaiseen

Keittiön suunnittelussa on paljon mietittäviä yksityiskohtia. Ammattitaitoinen suunnittelija osaa räätälöidä kokonaisuuden toiveiden, toiminnallisuuden ja budjetin raameissa sekä herätellä näkemään uusia ratkaisuja.

Kovaa kulutusta kestävää Dekton-kivikomposiittimateriaalia on totuttu näkemään keittiötasoissa. Nyt Dektonia saa myös 4 mm paksuna levynä, jolla voi päällystää esimerkiksi keittiökaapin ovia. Tiedustelut, Cosentino Finland.

7. Viimeistely kielii laadusta

Reunanauhoitukset ovat siistit, eivätkä ovet repsota. Laatikoissa on vaimentimet, ja ne liukuvat kiskoilla kevyesti. Laadukas keittiökaluste on tehtaalla kasattu, jolloin runko on jämäkämpi ja varmasti suora.

Personoi keittiön ilme pienillä yksityiskohdilla, kuten vetimillä. Ajan henki ja materiaaleihin panostaminen näkyy muun muassa käsin valmistetuissa vetimissä. Keraamiset Candy-vetimet on suunnitellut muotoilija Leena Kouhia. Tiedustelut A.S. Helsingö.

8. Järjestä kierrätys fiksusti

Uutta keittiötä suunniteltaessa kierrätyspisteelle kannattaa varata altaan viereen oma vetolaatikosto, jossa jäteastioita voi olla kahdessa kerroksessa. Valitse kunkin astian koko sen mukaan, minkä verran kyseistä jätettä taloudessa tulee. Hieman yllättäen entisaikojen keittiöistä tuttu, alakaappiin sijoitettu halkolaatikko tekee uutta tulemista pullojen, lehtien tai kartongin keräyspaikkana.

Kohenna keittiön ilmettä helposti

  • Saat keittiöön lisää selkeyttä ja tilaa, kun pidät esillä vain päivittäisessä käytössä olevat pienkoneet ja tarvikkeet. Lisää säilytystilaa saa helposti tarjoiluvaunusta. Se myös tarjoaa paikan kahvinkeittimelle, tehosekoittimelle ja mikrolle, jotka vievät pöydällä tilaa. Pyörällisiä säilytyskalusteita on näppärä siirtää tarpeen tullen. Rosterinen vaunu on oiva valinta keittiöön, sillä se kestää vesiroiskeita ja on helppo pitää puhtaana.
  • Jos keittiön ilme ei miellytä mutta keittiön toiminnallisuus ja mekanismit ovat kunnossa, voi vanhat ovet joko maalauttaa tai vaihtaa kokonaan uusiin. Ovia voi myös päällystää DC-Fix-kontaktimuovilla.
  • Helpoin ja nopein tyylipäivitys syntyy, kun vaihtaa vetimet. Kokeile pelkistetyn oven seuraksi koristeellisempia vetimiä, joissa on käsityön leima. Viilupintaiseen oveen yhdistetään nyt samansävyisiä puuvetimiä.
  • Välitilalla on iso merkitys. Ajankohtaiset muotolaatat tuovat persoonallisuutta peruskeittiöön. Valitse veikeään muotoon hillitty väri ja saat silmää pitkään hivelevän ratkaisun. Kauniisti patinoituva kuparinen levy on puolestaan täydellinen pari mustille kalusteille. Melamiinista tai laminaatista valmistetut seinälevyt voi asentaa suoraan vanhan laatoituksen päälle.
  • Helposti asennettavilla naulakoilla ja avohyllyillä saa keittiöön ajan hengen mukaista säilytystilaa. Lisää kotoisuutta valaisimilla, tauluilla ja viherkasveilla.
  • Pienessä keittiössä yllättävätkin säilytyspaikat kannattaa hyödyntää. Markkinoilla on kaapistojen sivuihin jälkikäteen helposti kiinnitettäviä päätylevyjä, joihin saa hyllyjä, koukkuja ja tankoja keittiötarvikkeiden säilytystä varten.
  • Toimiva ratkaisu on myös jatkaa olemassa olevaa keittiökalustetta ulkokulman yli esimerkiksi seinään kiinnitettävällä tasolla, kapealla avohyllyköllä tai tilan salliessa jopa pienellä saarekkeella
  • Keittiön kierrätyspisteen virkaa voi myös ajaa tyylikäs poljinroskakoririvistö. Paperi-, kartonki ja lasijätteelle sopivia säilytyspaikkoja löytyy esimerkiksi eteisestä, kodinhoitohuoneesta tai varastosta.

Lähteet: Keittiösuunnittelija Heini Paassola Blau Interiorista, myyntijohtaja Julia Stoltzenberg Temalilta, A. S. Helsingön Laura Helander sekä www.helen.fi.

Kommentoi »