
Toimittaja Sami Sykkö syö joka ilta vähän nameja – ”Olemme irtokarkkien suurvalta!”
Työelämäprofessori ja toimittaja Sami Sykkö suosii vaivatonta ja terveellistä ruokaa mutta rakastaa makeita herkkuja. Missään ei ole hänen mielestään yhtä hyvää karkkivalikoimaa kuin Suomessa.
1. Paineen alla
Kun kokkaan vieraille, iskevät paineet. Olin nuorena tarjoilijana risteilyaluksilla, ja siksi yritän saada ruoat pöytään kuumana ja laseihin juotavaa oikeassa tahdissa. Siinä sivussa tiskailen, etteivät astiakasat häiritsisi silmiä. Ymmärrettävästi tämä on huono yhtälö. Olen ikionnellinen, jos joku kaverini suostuu kokiksi tai avuksi. Ihailen ihmisiä, jotka nauttivat ruoanlaitosta ja joilta herkut syntyvät tuosta vain.
2. Makumatkoilla
Minulla on suosikkiravintoloita ja -kahviloita melkein jokaisessa maailman metropolissa. Jos löydän kaupungista yhden todella hyvän kahvilan ja ravintolan, matka on jo onnistunut. Sen sijaan, että uhraisin ison summan illalliseen kotikaupungissa, ostan mieluummin lentolipun Pariisiin ja syön siellä jäätelöannoksen Laduréessa. Helsingissä pidän todella paljon Café Savoysta, Vinkkelistä, Kosmoksesta ja Café Engelistä. Kahviloista paras on Kluuvikadun Fazer Café. Siellä henkilökunta on tavattoman ystävällistä.
3. Iltanamit
Suosin vaivatonta ja terveellistä. Kun teen ruokaa itselleni, keitän vaikkapa parsakaalia, ja syön sen kanssa kalaa ja hyvää leipää. Syön aina aamiaisen, usein kevyemmän lounaan ja isomman illallisen. Välipaloja en napsi. Rakastan jälkiruokia, jäätelöä ja karkkeja. Joka ilta syön vähän nameja: irtokarkkeja tai englanninlakritseja. Missään ei ole yhtä hyvää karkkivalikoimaa kuin Suomessa. Olemme irtokarkkien suurvalta!
4. Itä-Suomen innovaatio
Lempiruokani on karjalanpiirakka. Vanhempani tulevat Pohjois-Karjalasta, ja äitini tekemät piirakat ovat parhaat – mutta myös Sorsan leipomon piirakat sulavat suussa. Piirakka on kätevä matkaeväs, sillä se on helppo syödä missä ja milloin vain. Lisäksi se on todella kauniin mallinen – suomalaista muotoilua parhaimmillaan!
5. Lisää makua astiakaapista
Pidän kattamisesta, ja kaappini ovat täynnä porsliineja sekä kankaisia lautasliinoja. Vaatimattomankin ruoan syön aina kauniilta astioilta. Niin se maistuu paremmalta!
Sami Sykkö
53-vuotias LUT-yliopiston työelämä-professori, muotiin erikoistunut toimittaja ja juontaja. Asuu Helsingissä.