
Radio- ja tv-juontaja Sami Kuronen meni ruoanlaiton suhteen pitkään sieltä, mistä aita oli matalin: vatsa täytettiin useimmiten lounasravintoloiden ja kaupan valmistiskin aterioilla ja eineksillä. Into ruoanlaittoon löytyi vähitellen ammattikokkina työskennelleen pikkuveli Pasin kautta.
‒ Kun asuimme molemmat vielä Turussa, vietimme paljon aikaa yhdessä. Usein Pasi vastasi siitä, mitä syödään ja itse seurasin sivusta. Vähitellen ruoanlaitto alkoi kiinnostaa ja kysyin, miten voisin auttaa, Sami sanoo.
Ensin Sami pilkkoi sipulit, sitten paistoi pihvit. Yhteisiä illanviettoja seuranneilla viikoilla hän kokeili reseptejä itsekseen kotona.
‒ Aluksi tuli soiteltua paljon broidille ja kysyttyä, miten tämä menikään. Kun onnistumisia omassa keittiössä tuli, soitot velipojalle vähenivät. Sillä tiellä ollaan yhä.
Sittemmin Sami on tehnyt veljensä kanssa yhteistyötä ruoan parissa myös työkseen. Kuronen julkaisi elokuussa 2019 ensimmäisen keittokirjansa, Elämäni reseptit, jonka teossa Pasi-veli on ollut vahvasti mukana. Kirjan kansien väliin on koottu Sami Kurosen suosikkireseptien lisäksi ruokaan liittyviä tarinoita elämän varrelta aina lihakukon täyteisistä mummolassa vietetyistä lapsuudenkesistä radiojuontajan kiireisiin arkipäiviin.
Voitokas suosikkiannos
Arkisin Sami Kuronen suosii nopeita ja helppoja kotiruokia, kuten kanapastaa, mutta viikonloppuisin suosikkijuontaja haluaa panostaa ruoanlaittoon. Silloin kokkaamiseen saattaa valmisteluineen vierähtää helposti koko päivä.
‒ Haen Pinterestistä ideoita, kun suunnittelen illallista ja ruokien asettelua. Vaikka maku on tärkein, arvostan ruoan ulkonäköä.
Bravuuriannoksekseen Kuronen mainitsee poron sisäfileen, maa-artisokkapyreen, paahdetut kasvikset ja karpalokastikkeen. Idean ateriaan hän sai lapsuudesta tutusta poronkäristyksestä.
‒ Kotimaisen poron sisäfileetä parempaa lihaa ei ole. Se on niin laadukas raaka-aine, että se ei tarvitse edes marinadiliemiä. Ripaus suolaa ja pippuria ja hiukan väriä pintaan pannulla riittää. Jos haluan tehdä lihaa syöviin vieraisiin vaikutuksen, poro valikoituu usein pääruoaksi.
Toistaiseksi annos on osoittautunut takuuvarmaksi hitiksi vieraiden keskuudessa. Sillä irtosi myös voitto Neljän tähden illallinen -ohjelmassa vuonna 2016.
Lue lisää Sami Kurosen ruokasuosikeista uusimmasta Maku-lehdestä (7/2019).
Sami Kurosen poron sisäfilee, maa-artisokkapyree, uunijuurekset ja karpalokastike
Resepti: Sami Kuronen, Elämäni reseptit (Otava, 2019)
2 annosta
60 min + 2 t 30 min lihan maustuminen ja lämpeneminen + 15 min maa-artisokkien keittäminen + 40 min uunijuuresten paistaminen
Ainekset:
Poron sisäfilee
- 2 poron sisäfileetä
- ½ tl mustapippuria
- 1 rkl oliiviöljyä
- 2 oksaa rosmariinia
- ½ tl suolaa
Maa-artisokkapyree
- 200 g maa-artisokkaa
- 2 pientä kiinteää perunaa
- 1 dl maitoa
- 30 g voita
- ½ tl suolaa
Karpalokastike
- 1 salottisipuli
- 1 rkl voita
- 40 g karpaloita
- 2/3 dl lihafondia
- ½ dl balsamiviinietikkaa
- 1 1/3 dl vettä
- ½ tl suolaa
- ½ tl mustapippuria
- 1 tl sokeria
Uunijuurekset
- 500 g kasviksia, esim. lanttua, porkkanaa, juuriselleriä, sipulia
- 2 tl hunajaa
- ½ tl suolaa
- ½ tl mustapippuria
- 2 rkl oliiviöljyä
Tee näin:
- Jos sinulla on pakastettua lihaa, ota se sulamaan edellisenä päivänä jääkaappiin. Laita fileet vuokaan ja pippuroi. Lisää öljy ja hiero rosmariinia pintaan. Anna lihojen marinoitua pari tuntia jääkaapissa. Ota ne huoneenlämpöön vähintään puoli tuntia ennen paistamista. Paista fileet kuumalla pannulla noin 3 minuuttia per puoli. Mausta suolalla. Anna vetäytyä folion sisällä reilut 5 minuuttia.
- Kuori maa-artisokat ja perunat. Leikkaa ne keskenään saman kokoisiksi paloiksi ja keitä kypsäksi, noin 15 minuuttia. Kaada vesi pois. Lämmitä maito ja lisää siihen sulanut voi. Lisää seosta pikkuhiljaa maa-artisokkien ja perunoiden sekaan samalla kun soseutat ainekset sauvasekoittimella pyreeksi. Pyreen tulee olla samettista ja kuohkeaa. Mausta suolalla.
- Hienonna sipuli ja kuullota hetki voissa kattilassa. Lisää karpalot ja jatka paistamista vielä hetki. Lisää fondi, viinietikka ja vesi. Keitä 5–10 minuuttia. Siivilöi kastike toiseen kattilaan ja puserra siivilän läpi se mitä siivilän läpi menee. Jatka keittämistä hetki, jotta kastike hieman sakenee. Mausta suolalla, pippurilla ja riittävällä määrällä sokeria, ettei kastike maistu karvaalta.
- Pilko kasvikset pieniksi kuutioiksi. Laita vuokaan, lisää loput ainekset ja sekoita. Paista kasviksia 175-asteisessa uunissa 30–40 minuuttia, niin että ne vähän pehmenevät. Paista kasviksia kuumalla pannulla hieman ennen tarjoilua ja nappaa niihin paahteinen pinta.
Kuvat: Niclas Mäkelä/Otava