Rakkauden saaristomökki! Tunnelmallinen Villa Helmi sai etäsuhteessa eläneet Annukan ja Eemelin muuttamaan yhteen
Sisustus
Rakkauden saaristomökki! Tunnelmallinen Villa Helmi sai etäsuhteessa eläneet Annukan ja Eemelin muuttamaan yhteen
Eemelin ja Annukan mökki merenrannassa lähellä kotia ja kaupunkia tekee pariskunnan elämästä rennon leppoisaa.
16.11.2022
 | Päivitetty 20.11.2023
 |
Unelmien Talo&Koti

Villa Helmi seisoo suloisena rinnetontilla keskellä metsää. Sen harmaa pystylaudoitus, jyrkät rantaportaat, meren läheisyys ja ympärillä jylhänä kohoava mäntymetsä hurmasivat niin Eemelin kuin Annukankin jo ensinäytöllä.

– Meitä viehätti sijainti meren rannalla. Tykästyin erityisesti rantasaunaan. Päärakennus oli kiva lisä, mutta alkuun meille olisi riittänyt vaikka vain saunamökki arjen pakopaikaksi, Eemeli sanoo.

Kun Eemeli viisi vuotta sitten tapasi Annukan, he työskentelivät eri paikkakunnilla ja näkivät toisiaan vain viikonloppuisin. Etäsuhde toimi hyvin, mutta touhukkaina ihmisinä he kaipasivat keskustan kerrostalosta viikonlopuiksi puuhailemaan luonnon ääreen.

Eemeli oli jo pitkään etsinyt sopivaa vapaa-ajan kotia, mutta 20 minuutin ajomatkan päästä Turun keskustasta sijainnut Villa Helmi sai pariskunnan tekemään talosta ostotarjouksen heti ensinäytöllä. Ja samalla päätettiin toinenkin iso asia: Eemeli myi oman kotinsa ja muutti Annukan luokse.

– Ihastuimme molemmat paikan tunnelmaan. Ennen tarjouksen jättämistä kävimme pikaisen keskustelun yhteen muuttamisesta. Minun kotini tavarat muutimme suoraan mökille, Eemeli kertoo.

Annukka ja Eemeli ihailevat laiturin kiinteällä penkillä maisemia ympäri vuoden. Talvisinkin meren läheisyys ja saariston pehmeät sävyt rentouttavat. ”Lisäsimme rantaan verkkoaitaa estämään kaislan pääsyä nurmikolle veden noustessa”, Annukka kertoo.
1950-luvulla rakennetussa ja 1990-luvulla laajennetussa Villa Helmessä on viisi huonetta, keittiö ja saunarakennus, noin sata neliötä. Alas rantasaunalle lähdettäessä koriin pakataan kaikki tarvittava. lllalla saunalle mennään tunnelmallisesti lyhtyjen valossa, mutta pimeimpään aikaan käytössä ovat myös otsalamput.
”Haaveilemme rantarappusten ja terassin remontista.”
Pieni saunarakennus rannassa on käytössä ympäri vuoden. Eemeli teetti nimikoidun pelastusrengaskoristeen ulkoseinälle.
Ninja-koira viihtyy saunamatkan välillä myös korissa. Pieni saunarakennus rannassa on käytössä ympäri vuoden.
Saunatuvan tunnelma koostuu vanhoista esineistä. Takaseinän mustikkainen sävy korostaa perintösohvan vaaleutta. Koriste-­esineille on tehty vanhoista laudoista hyllyt, jotka on maalattu seinän kanssa samalla sävyllä.
Saunan ja tuvan ­ikkunoiden verhot on tehty vanhoista kala­verkoista.

Pariskunta kutsuu Villa Helmeä mökiksi, vaikka käytännössä se on perheen kakkoskoti. Sen sijainti lähellä ­kerrostalokotia ­mahdollistaa huolettoman elämän. Jos jotain unohtuu kaupunkikotiin, se on helppo noutaa, ja Enni-tytär pääsee mökille ­skootterillaan. Perhe viettää mökillä aikaa myös talvella. Kaupunkikotiin perhe jää vain ­pahimpien pakkaskelien aikaan tai kun lunta on runsaasti.

– Välillä arkisin käymme Villa Helmessä vain saunomassa. Pienikin irtiotto saunamökin tunnelmassa rentouttaa, Annukka sanoo.

Talon sisätiloihin ei ole tarvinnut muuton jälkeen tehdä isoa remonttia, keittiönkin edellinen asukas oli remontoinut. Annukka ja Eemeli poistivat talosta yhden väliseinän, maalasivat pyökkilistat, seinäpintoja ja keittiön välitilan laatat.

– Toteutamme remontteja vähitellen. Haaveilemme rantarappusten ja terassin uudistamisesta. Puutarhaa pitäisi laitella ja ulkovalaistus olisi ihana. Nyt otsalamput ovat kovassa käytössä!

”Pienikin irtiotto saunamökin tunnelmassa rentouttaa.”

Annukka ja Eemeli arvostavat talon toiminnallisuutta ja rentoa tunnelmaa. Mökin sisustus on muotoutunut sattumista, mutta he ovat tarkkoja, että tänne ei tuoda muualta ylijäänyttä roinaa. Tärkeitä ovat luonnolliset sävyt ja kotimaiset tuotteet.

Mökin merkityksellinen esine on Eemelin aikanaan äidiltään lahjaksi saama taulu, jossa on tyhjä naisen mekko. Äiti toivoi, että jonakin päivänä mekko ”täyttyy”.

– Mekko on nyt täyttynyt, kun olen saanut Annukan elämääni, Eemeli sanoo.

Ruokailutilan sävymaailma on keskitalven juhla-aikaankin rauhaisa ja maanläheinen. Annukan mielestä joulun fiilistelyn voi aloittaa jo hyvissä ajoin ennen joulua. Lähempänä juhlaa Annukka lisää esimerkiksi punaisia yksityiskohtia koristeluun.
Seinään upotettu kirjahylly on edellisen asukkaan toteuttama.
Ruokapöydän kattausta koristaa itämaistyylinen kaitaliina ja Havin oliiviöljykynttilät.
”Aluksi meille olisi riittänyt vaikka vain saunamökki arjen pakopaikaksi.”
Vanhat lasi- ja hillopurkit voi hyödyntää asetelmissa. Edellisen asukkaan uusima keittiö on toimiva, eivätkä Annukka ja Eemeli kokeneet tarvetta sen suurempaan uudistamiseen.
Sivupöydän koivuvaneriset koristekuuset ovat Puinelta ja metallivati Tarja Ritari Designilta.
Mökin sisustus on muotoutunut sattumista, mutta tänne ei tuoda muualta ylijäänyttä roinaa.
Joulut Villa Helmessä ovat erityisesti Eemelille tärkeitä, koska hän on asunut pitkään ulkomailla. ”Joulu Suomessa, omalla mökillä ja keskellä perheen hulinaa on se todellinen oikea joulu, jota odotan”, ­Eemeli sanoo. Takkaa ­koristaa havuista ja oksista tehty kranssi.
Vaikka mökillä riittää puuhailua, ­Annukka ja muu perhe rauhoittuvat talvi-iltoina sohvalle takan ääreen. Ninja-koiran paikka on sylin lämmössä.
Keittiön ikkunasta ­avautuu näkymä ­merelle. Annukka ideoi verhojen tilalle riippuvan hyllyn. Se tuo mukavasti niin tunnelmaa kuin säilytystilaakin, ja sieltä on helppo napsia yrttejä ruokaan.
”Teimme kodista tarjouksen ja päätimme muuttaa yhteen.”
Isot ikkunat tuovat valoa muuten tummasävyiseen makuuhuoneeseen. Seinät ja katto on verhoiltu luonnollisesti harmaantuneilla lankuilla. Itämaiset sisustustekstiilit Eemeli on tuonut työreissuiltaan.
1 kommentti