Meidän Mökki

Saako mökillä nakuilla? Lähtökohtaisesti kyllä, sanoo lakimies – näissä tilanteissa alastomuus kuitenkin muuttuu rangaistavaksi

Saako mökillä nakuilla? Lähtökohtaisesti kyllä, sanoo lakimies – näissä tilanteissa alastomuus kuitenkin muuttuu rangaistavaksi
Paljas pinta voi herättää mökkinaapureissa pahennusta, mutta nakuilu on harvoin rikos. Poliisilakimies Ilkka Jukarainen antaa luvan olla metsässä ja omalla tontilla ilkosillaan, jos siltä tuntuu.
Julkaistu: 18.6.2019

Alastomuus ei ole lain mukaan rangaistavaa. Tosin rikoslain mukaan sakkoon tai vankeuteen voidaan tuomita enintään kuudeksi kuukaudeksi se, joka loukkaa julkisesti sukupuolisiveellisyyttä siten, että se aiheuttaa pahennusta.

Tämä edellyttää alastomuuden ja erityisesti sukupuolisuuteen liittyvien ruumiinosien tarkoituksellista esittelyä muille. Auringonotto, uimassa käynti tai hangessa kieriskely alastomana omalla tontilla eivät loukkaa sukupuolisiveellisyyttä, vaikka naapuriin olisi näköyhteys tai vaikka se heitä närkästyttäisikin.

Jos taas nakuilu ja paljaat ruumiinosat on selkeästi kohdistettu kohti naapuria ja toiminta on toistuvaa, menettely voi muuttua rangaistavaksi.

Keskellä metsääkin sopii kulkea aataminasussa, mutta jos kiertää vaikka pururataa tai ulkoilureittejä alastomana, voidaan ajatella, että kyseessä on tarkoituksellinen intiimien paikkojen esittely muille, ja rangaistavuuden raja voi tulla jo vastaan.

Jos siis naapurin paljastelu näyttää tarkoitukselliselta ja on jatkuvaa, asiasta saa soittaa hätäkeskukseen. Poliisi voi tulla paikalle tai kehottaa ilmoittajaa tekemään asiasta rikosilmoituksen virka-aikana poliisilaitoksella tai netissä.

Suositeltava vaihtoehto on rikosilmoituksen tekeminen ilman soittoa hätäkeskukseen, lukuun ottamatta törkeimpiä tapauksia. On syytä muistaa, että todistusaineistoksi ei saa kuvata pihallaan alasti oleskelevaa henkilöä. Kuvaaja voidaan tuomita salakatselusta enintään vuodeksi vankeuteen.

Lähde: Poliisilakimies Ilkka Jukarainen

Kommentoi »