Kotivinkki

Salmiakkikuvioinen ruutumatto on ajaton ja tyylikäs! Näin virkkaat maton ontelokuteestaSalmiakkikuvioinen ruutumatto on ajaton ja tyylikäs! Näin virkkaat maton ontelokuteesta

Ruutumaton salmiakkikuvio on tyylikäs klassikko, jonka viehätysvoima säilyy vuodesta toiseen. Kuvio tehdään kirjovirkkauksella, jossa toinen kudeväri kulkee silmukoiden sisällä.Katso ohje ja tee kaunis ruutumatto itse.
Teksti Kotivinkki
Kuvat Johanna Myllymäki

Ruutumatto

Koko: noin 88 x 138 cm.

Ruutumatto – tarvikkeet:

  • 2 kg savunsinistä (160), 1,5 kg mustaa (14) ja 0,9 kg vaaleanharmaata (302) Esteri-ontelokudetta (100 % polyesteri, 1 kg = n. 330 m)
  • virkkuukoukku 8 mm tai käsialan mukaan

Tiheys

7,5 s ja 9,5 krs = 10 cm.

Lyhenteet

  • kjs = ketjusilmukka
  • ks = kiinteä silmukka (virkkaa samalla toinen kudeväri silmukoiden sisään)
  • ps = piilosilmukka

Ruutumatto valmistuu näin

Kirjovirkkaa matto kiinteillä silmukoilla. Sulata kuteiden päät aina liekillä, jotta ne eivät purkaudu. Virkkaa mustalla kuteella aloitusketjuun 131 kjs. Aloita täytelankavirkkaus eli virkkaa sininen kude silmukoiden sisään. Sininen kude kulkee läpi koko maton mutta musta ja harmaa vuorottelevat kuvion mukaan.

1. krs: 1 ks 2. kjs:an (koukulla olevaa ei lasketa), 129 ks = 130 s. Virkkaa samalla sininen kude s:oiden sisään. Virkkaa lopuksi 1 kjs kääntymiseen ja käänny.

2. krs (np): Siirrä täytelanka (= sininen kude) työn eteen, virkkaa 130 ks ja 1 kjs kääntymiseen.

Aloita kirjovirkkaus mustalla ja sinisellä kuteella ruutupiirroksen mukaan. Vaihda väriä aina vetämällä täytelanka viimeisen s:n läpi ja kiristä kuteita hieman, jotta silmukat eivät jää löysiksi värien rajalla.

3. krs (op): Siirrä täytelanka työn taakse, virkkaa 8 ks mustalla ja samalla sininen kude s:oiden sisään, *virkkaa 2 ks sinisellä ja samalla musta kude s:oiden sisään, 14 ks mustalla (sininen kude s:oiden sisään)*, toista *–* vielä 6 kertaa ja virkkaa lopuksi 8 ks ja 1 kjs kääntymiseen.

Toista 3.–22. krs:ia 3 kertaa. Katkaise musta kude aina 7. krs:n jälkeen ja harmaa kude 16. krs:n jälkeen. Virkkaa maton loppuun vielä 1 krs mustalla kuteella kuten alussa = 63 krs.

Päättele maton reunoilla olevat harmaat kuteet pienemmällä virkkauskoukulla 7. ja 17. krs:lle silmukoiden sisään mutta mustat kuteet 8. ja 16. krs:lle.

Virkkaa sitten maton aloitus- ja lopetusreunaan 1 krs piilosilmukoita työn op:lta. Tarkkaile, että ps-kerros ei kavenna reunaa. Katkaise ja päättele kuteet.

Reunusta maton päädyt näin: virkkaa maton op:lle 1 ps jokaisen kerroksen reunasilmukkaan (= 63 ps) ja 1 kjs kääntymiseen. Virkkaa seuraavalla krs:lla 1 ks jokaiseen s:aan, käänny ja virkkaa taas 1 ps jokaiseen s:aan. Päättele kuteet silmukoiden sisään, sulata niiden päät ja ompele ne muutamilla pistoilla kiinni mattoon.

Malli: Päivi Heiman-Harju.

Julkaistu: 29.6.2018