Viherpiha

Joulupuiden kasvattaja Heikki Puputti: Uusin juttu on ruukkukuusi, jonka voi istuttaa joulun jälkeen maahan

Joulupuiden kasvattaja Heikki Puputti: Uusin juttu on ruukkukuusi, jonka voi istuttaa joulun jälkeen maahan
Joulukuusten kasvatus on välillä hifistelyä. Kasvattaja Heikki Puputin ihanne on tuuhea ja tasainen puu, jollaista ei tahdo luonnosta löytyä.
Julkaistu 19.12.2022

Kuinka kauan joulukuusen kasvatus kestää?

Istutamme kuuset 2-vuotiaina taimina, ja sen jälkeen ne saavat kasvaa pellolla 8–10 vuotta. Leikkaamme taimia noin neljännestä vuodesta lähtien vuosittain, jotta ne saavat hyvän muodon. Kasvua ohjaillaan joskus myös erilaisten tukien avulla. Sen on sellaista hifistelyä. Ihanteena on tasainen ja tuuhea valioyksilö, jollaisia löytyy luonnosta vain hyvällä tuurilla.

Mitä kaikkea kasvatat joulupuiksi?

Nykyään meillä kasvaa metsäkuusta ja serbiankuusta. Kun innostuin joulukuusenkasvatuksesta 1990-luvulla, minulla oli kuusien lisäksi viljelyssä pihtoja ja muita erikoisempia lajeja. Pihdat osoittautuivat kuitenkin vaikeiksi, joten luovuin niistä. Myös mäntyjä on tullut kokeiltua, mutta niidenkin kasvatus on ihan oma taiteenlajinsa.

Heikki Puputin 30 hehtaarin kuusiviljelmällä kasvatetaan myös havuja kukkakaupoille ja -tukuille.

Miten suomalaisten joulukuusimaku on muuttunut vuosien varrella?

Kuusten koko on selvästi pienentynyt. Harva enää haluaa kattoon asti ylettyvää puuta. Perinteisille latvakuusille olisi varmaan yhä kysyntää, mutta konehakkuiden vuoksi niitä ei vain enää tahdo saada mistään. Entisaikoina metsurit poimivat latvat talteen joulupuiksi.

Mikä on nyt trendikkäin joulukuusi?

Ruukkukuusi on uusin juttu. Taidamme olla Suomen ainoita ruukkukuusen kasvattajia, ainakin tässä mittakaavassa. Ruukkukuusi on helppo pienessä huushollissa, ja sen neulaset pysyvät paremmin kiinni kuin perinteisessä kuusessa. Joulun jälkeen ruukkukuusen voi istuttaa maahan. Yleensä se lähtee hyvin uuteen kasvuun.

Jos haluaa istuttaa kuusen pihaan maan pehmettyä, sitä voi säilyttää joulun jälkeen puolilämpimässä tilassa, vaikkapa kellarissa. Se kestää ulkona myös vaikkapa lasitetulla parvekkeella. Jos tällaisia tiloja ei ole, voi koittaa haudata ruukun lumeen.

Meillä kuusia pidetään ruukuissa ulkona ympäri vuoden. Ne kestävät kyllä kylmää, mutta tärkeää on se, ettei siirrä kuusta yhtäkkisesti kodin lämmöstä suoraan pakkaseen. Sitä ne eivät kestä.

Seuraavan kesän koittaessa kaiken A ja O on riittävä kastelu.

Millainen on oma joulukuusesi?

Ruukkukuusi perinteisillä koristeilla – suomen­lippunauhalla ja hopealankatähdellä.

Ruukkukuusi pysyy pystyssä ilman kuusenjalkaa. Sitä voi joulun jälkeen pitää vaikka viileällä terassilla tai lasitetulla parvekkeella ja istuttaa pihapuuksi, kun maa on sulanut.
Kommentoi »