Ruokabloggaajien siirtolapuutarhamökillä käytetään porkkanoista naatitkin
Sisustus
Ruokabloggaajien siirtolapuutarhamökillä käytetään porkkanoista naatitkin
Minkan ja Janin siirtolapuutarhamökillä joka kolkka on täytetty kasveilla. Parasta on, kun lounaan ainekset voi napsia omalta pihalta.
Julkaistu 18.7.2017
Kotivinkki

Minka Ryytty ja Jani Kinnunen ovat intohimoisia ruoanlaittajia ja ruokabloggaajia, joten hyötypuutarha on heillä pääosassa. On mahtavaa, kun voi hakea lähes kaikki lounaan ainekset pihalta. 

Mökin päädyssä on hyvä paikka istahtaa. Tuolit on ostettu Kokkolan asuntomessuilta vuonna 2011. Aika ajoin köydet vaihtamalla ja puuosat öljyämällä niistä tulee taas kuin uudet.

”Tykkäämme touhuta, mutta tärkeä on myös se hetki, kun voi istua lepotuoliin ihailemaan kättensä jälkeä roseeviinilasillinen kädessä.”

Viljelylaatikoita ympäröivä sepeli pitää etanoita loitolla kasvien kimpusta. Minka ja Jani halusivat valita pyöreää soraa, jotta sen päällä voisi kävellä myös paljain jaloin.

Fetajuusto koristellaan yrteillä ja syötävillä kukkasilla. Leivän päällä maistuu porkkanannaateista tehty pesto.

"Pyrimme käyttämään mahdollisimman pitkälle kaiken hyödyksi, esimerkiksi porkkanasta sekä juuren että naatit.” 

Pyöreät lyhdyt ovat saaneet rauhassa ruostua sateessa. Elokuun pimeinä iltoina ne pääsevät oikeuksiinsa.

”Emme halua tehdä tästä rivi- tai omakotitalon pihan näköistä, koska kyseessä on mökki. Perennat saavat olla perinteisiä, eikä haittaa, jos jokin kasvi villiintyy liikaa.”

Oliivipuu on pariskunnalla kokeilussa ensi kertaa. Talveksi se siirretään mökkiin sisälle. Villiviini antaa terassille varjoa ja näkösuojaa.

Astioita on löydetty kirppikslltä ja saatu sukulaisilta. Keittiövälineitä säilytetään käden ulottuvilla.

”Pienet neliöt asettavat kalustamiselle haasteensa. Esimerkiksi keittiö on minimallia, mutta hankimme hiljattain uuden ison jääkaapin. Kokkailu on muuten liian hankalaa. Kiinteää uuniakaan meillä ei ole, vain irtouuni, jota säilytetään säilytyspenkissä.”

Kauniit teepaketit saavat olla hyllyssä reilusti esillä.

”Kotona meillä on ihan erilaista, skandinaavista, 1950- lukua ja hillitympää. Mökkiromantiikkaan kuuluu, että täällä saavat olla esillä vaaleanpunaiset ja vaaleansinisetkin esineet, joista en normaalisti tykkää.”

Pihalla on jonkin verran kasveja myös ruukuissa, mikä tietää tiheää kastelua. Isoissa ruukuissa kosteus säilyy onneksi pitkään.

”Aluksi tarkoitus oli kasvattaa vain valkoisia kukkia, mutta nyt ajatus jo huvittaa. En edes pukeudu valkoisiin vaatteisiin, eikä sisustuskaan ole valkoinen, joten miksi ihmeessä olisin tehnyt puutarhasta valkoisen? Kaikki värit saavat olla täällä iloisesti sekaisin.”

Ruokapöydän takana seinää kiertää penkki, jossa säilytetään tavaroita. Myös ikkunan yllä oleva tila on otettu hyötykäyttöön rakentamalla sinne hylly.

Mökin yläkerrassa on makuusoppi. Sängyn pitsipeitto on Janin mummon virkkaama. Keltainen piristää valkoista huonetta.

Kommentoi »