Kotivinkki

Älä kaada kahvia purkkiin ja 5 muuta käytännön vinkkiä ruoan säilytykseen

Älä kaada kahvia purkkiin ja 5 muuta käytännön vinkkiä ruoan säilytykseen
Säilytetäänkö tomaatti ja kurkku huoneenlämmössä vai jääkaapissa? Ruokatoimittaja Petra Tuomisen vinkeillä säilytät ruoat oikein ja vältät niiden ennenaikaisen pilaantumisen.
Julkaistu: 16.8.2019

Ruoan säilytys: 5 vinkkiä

1. Viileääkö vihanneksille?

Vihannekset pitävät pääosin viileästä, mutta esimerkiksi tomaatit kannattaa jättää huoneen lämpöön. Jääkaapissa ne muuttuvat vetisiksi ja mauttomiksi. Sama pätee kurkkuun: säilytä se huoneenlämmössä kelmuun käärittynä tai viileäkaapissa.

2. Tasalämpöä munille

Kananmunat säilyvät parhaiten viileä­ tai jääkaapissa omassa pakkauksessaan, tylppä pää ylöspäin. Pääasia on, että munia säilytetään tasaisessa lämpötilassa. Munat eivät tykkää esimerkiksi sipulin tai meetvurstin seurasta, sillä niistä voi tarttua makuja ja hajuja.

3. Älä kaada kahvia purkkiin

Säilytä kahvi aina omassa pakkauksessaan tiiviisti suljettuna viileässä ja kuivassa paikassa. Vältä siis esimerkiksi lieden viereistä kaappia. Kahvia ei tule kaataa paketista säilytystölkkiin, sillä siinä kahvi väljähtyy ja sen sisältämä rasva eltaantuu.

4. Etyleeni edistää vanhenemista

Osa hedelmistä ja tomaatti sekä ylikypsät, vioittuneet ja homeiset tuotteet tuottavat runsaasti etyleeniä. Pidä etyleenin tuottajat ja etyleenistä kärsivät tuotteet kaukana toisistaan. Älä esimerkiksi säilytä banaaneita ja omenoita samassa kulhossa.

5. Jäähdytä kotiruoka

Kotiruoat säilyvät jääkaapissa oikein jäähdytettynä ja suojattuna muutaman päivän. Ruoat tulee jäähdyttää nopeasti esimerkiksi pesualtaassa kylmässä vedessä. Älä syö ruokaa, joka on unohtunut pitkäksi aikaa huoneenlämpöön, sillä se on terveysriski.

6. Pakastettu ruoka ei ole ikuista

Mitä rasvaisempi ruoka, sitä lyhempi on sen säilyvyysaika pakastimessa. Rasvainen liha ja kala säilyvät 1–3 kuukautta. Valmiit ruoat säilyvät 3–4 kuukautta. Ilman rasvaa pakastetut marjat, mehut, kasvikset ja sienet pysyvät erinomaisina satokaudesta toiseen.

Kommentoi »