Ruoalla ei saa leikkiä... paitsi että nyt saa! Virkkaa helpot leikkiherkut lapselle
Tee itse
Ruoalla ei saa leikkiä... paitsi että nyt saa! Virkkaa helpot leikkiherkut lapselle
Kotileikin parasta hupia ovat kahvikutsut. Virkkaa leikkiin ihania voileipiä ja kuppikakkuja. Entä minkä väristä kuorrutusta laitataan donitsien päälle?
23.11.2017
 |
Meillä kotona

Tartu lankaan ja virkkuukoukkuun ja toteuta leikki-ikäisen toive. Ja kyllä näillä herkkupaloilla leikkii mielellään vähän varttuneempikin. Ei muuta kuin kahvikutsua odottelemaan.

Ohjeissa käytetyt lyhenteet: s = silmukka, krs = kerros, ps = piilosilmukka, ks = kiinteä silmukka, p = pylväs

Tarvikkeet: keskipaksua puuvillalankaa tai Novitan 7-veljestä villalankaa tai vastaavaa, virkkuukoukku nro 3.

Paistettu muna

Luo keltaisella 5 kjs ja yhdistä s:t renkaaksi 1 ps:lla. Virkkaa spiraalina 2 ks joka s:aan, kunnes keltuaisen halkaisija on noin 4 cm. Virkkaa toinen kappale samoin. Laita kappaleet päällekkäin (op päällä), ota valkoinen lanka ja virkkaa kpl:t reunoista yhteen: pistä koukku kummankin kpl:n reunasilmukkaan ja virkkaa ks koko krs. Huom! Jätä reunaa auki 3 cm ja täytä keltuainen langanpätkillä tai vanulla ja virkkaa loppuun.

Jatka valkoisella 3 krs: virkkaa 1 ks s:aan, 2 ks seuraavaan s:aan, vuorottele tätä koko ajan. Virkkaa sitten vain puolikas kerros ja katkaise lanka, näin valkuaisesta ei tule liian säännöllistä. Aloita alusta ja virkkaa taas ympäri 3 krs: 1 ks joka s:aan, mutta virkkaa 2 ks joka 4.s:aan koko ajan.

Salaatti

Luo vihreällä langalla 5 kjs ja yhdistä s:t renkaaksi 1 ps:lla.

1. krs: 3 kjs (= 1. p) 6 p renkaaseen.

2. krs: käännä työ 3 kjs:lla ja virkkaa 2 p joka p:een ja krs:n lopussa 2 p 3.kjs:aan.

3. krs: käännä työ 3 kjs:lla ja virkkaa * 1 kjs 1 p*, toista * – * joka p:een ja virkkaa viimeinen p krs:n lopussa 3. kjs:aan.

4. krs: käännä työ 3 kjs:lla, virkkaa joka 2. p:een * 1 p 2 kjs 1 p*.

5. krs: käännä työ 3 kjs:lla ja virkkaa jokaiseen 2 kjs-kaareen * 1 p, 2 kjs, 1 p, 2 kjs, 1 p, 2 kjs, 1 p, 2 kjs, 1 p *, virkkaa lopuksi 3 kjs ja 1 ks edellisen krs:n viimeiseen s:aan.

Kirsikka­tomaatti

Luo punaisella langalla 5 kjs ja yhdistä s:t renkaaksi.

1. krs: 2 ks renkaaseen = 10 ks.

2. krs: 2 ks joka s:aan= 20 ks.

Virkkaa sitten lisäämättä 4 krs, täytä vanulla tai langalla ja virkkaa 2 ks yhteen s:t loppuun.

Voileipä

Luo vaalean ruskealla langalla 30 kjs ja yhdistä s:t renkaaksi 1 ps:lla.

1. krs: 2 kjs (= 1. p) virkkaa 1 p joka s:aan (= 29 p) ja lopeta 1 ps:lla alun 2. kjs:aan.

Virkkaa 2.–10. krs samoin.

Virkkaa yläreunat yhteen: 1 s kummastakin reunasta ja virkkaa ks yhteen (15 ks yhteensä), virkkaa koko krs näin. Virkkaa alareunat samoin yhteen. Voit myös halutessasi ommella reunat yhteen: käytä neulelankaa ja ompele luotospistoin.

Juusto: Leikkaa keltaisesta huovasta sopiva kolmiopala ja leikkaa pari reikää tähän juustoviipaleeseen.

Persilja: Virkkaa vihreällä langalla 11 kjs, ja virkkaa sitten 1 ks joka s:aan = 11 ks. Virkkaa sitten *10 kjs ja kiinnitä silmuksi 1 ps:lla varren viimeiseen ks:aan*, toista * – * vielä 11 kertaa, päätä langanpäät.

Muffini

Pohja, aloita keskeltä: Luo beigellä langalla 5 kjs ja yhdistä s:t renkaaksi 1 ps:lla.

1. krs: Virkkaa 2 ks joka s:aan = 10 ks.

2. krs. Virkkaa 2 ks joka s:aan = 20 ks, virkkaa ks:t aina s:n takareunaan.

3. krs: Virkkaa 1 ks joka s:aan, mutta lisää 1 ks joka 4. s:aan (virkkaamalla 2 ks samaan s:aan) = 25 ks.

4. krs: Virkkaa kuten 3. krs, mutta lisää nyt 1 ks joka 5. ks:aan = 30 ks.

5.–7. krs: Virkkaa nämä krs:t lisäämättä eli 1 ks joka s:aan.

Virkkaa päällinen samalla tavalla kuin pohja, mutta valitse väriksi vaaleanpunaista tai muuta pastellisävyistä lankaa. Voit myös virkata 1–2 krs:n raitoja haluamallasi tavalla, katso kuvaa.

Yhdistäminen: Laita pohjan ja päällisen reunat (nurjat puolet) vastakkain ja virkkaa reunoja yhteen vaikka valkoisella langalla. Virkkaa 1 krs ks pistämällä koukku molempien reunojen läpi ja virkkaa yhteen. Jätä noin 4 cm:n aukko ja täytä vanulla tai langanpätkillä ja virkkaa loppuun.

Viimeistely: Ota noin 20 cm:n pätkä päällilankaa, pujota parsinneulalla keskeltä pohjaa muffinin laelle ja pujota takaisin pohjaan, solmi pohjassa niin, että muffini muotoutuu sopivan napakaksi. Ompele halutessasi päälliseen pieniä pistoja tai laakapistoin vaikka marja (vihreä muffini). Virkkaa koristeeksi kukka: Luo punaisella 5 kjs, yhdistä renkaaksi 1 ps:lla. Virkkaa renkaaseen 8 ks. Vaihda roosa lanka ja virkkaa terälehdiksi * 6 kjs, 1 ks ks:aan *, toista * – * 8 kertaa. Lehti: Virkkaa vihreällä 7 kjs, virkkaa koukusta toiseen ks:aan 1 ks, sitten 4 p ja viimeiseen s:aan 1 ks. Voit myös somistaa muffinin laen pienellä tupsulla.

Donitsi

Virkkauslangan lisäksi tarvitset pastellisävyisiä huopapaloja tai fleeceä, pikkuhelmiä, parsinneulan, ompelulankaa ja neulan.

Aloita sisäreunasta: Luo beigellä langalla 20 kjs ja yhdistä s:t renkaaksi 1 ps:lla.

1. krs * 1 ks, 2 ks seuraavaan s:aan*, toista * – * koko krs. Jatka spiraalina ja virkkaa ks:t edellisen krs:n silmukan takareunaan.

2. krs: * 1 ks, 1 ks, 2 ks seuraavaan s:aan *, toista * – * koko krs (Lisäys siis joka 3. ks:aan).

3. krs: 1 ks/s, mutta lisää 1 s joka 4. ks:aan (kuten edellä).

4. krs: 1 ks/s, mutta lisää 1 s joka 5. ks:aan.

Virkkaa toinen donitsirengas samoin. Laita renkaat päällekkäin (np päälle) ja ompele ulkoreunat yhteen virkkauslangalla luotospistoin. Täytä donitsia langanjämillä tai vanulla ja ompele renkaan sisäreunat yhteen. Leikkaa huovasta rengas ja ompele se huovan värisellä ompelulangalla pienin pistoin donitsin päälle. Ompele pieniä helmiä huovan pintaan koristeeksi.

Lue lisää:

Kommentoi »