Kerro se sukkasin! Neulo haukisukat kalastajan varpaita (ja sydäntä) lämmittämään

Kerro se sukkasin! Neulo haukisukat kalastajan varpaita (ja sydäntä) lämmittämään
Kääräise hurjat haukisukat vaikka joulu- tai synttäripakettiin. Ne ovat myös oiva mökkituliainen.
Julkaistu: 7.11.2017

Koko: mies, 42.

Näistä syntyvät haukisukat

  • Nordic Wool Flow -lankaa (100 % villa): 200 g sävyä khaki (034) ja vajaa 50 g sävyä kaarna (042)
  • vajaa 50 g luonnonvalkoista (010) Novita Venla -lankaa (75 % villa, 25 % polyamidi)
  • hieman mustaa lankaa silmien kirjomiseen.
  • sukkapuikot nro 3 tai käsialan mukaan, lisäksi 1 ylimääräinen sukkapuikko sekä viimeistelyä varten virkkuukoukku nro 2,5

Mallineuleet

Sileä neule suljettuna neuleena: neulo kaikki kerrokset oikein ohjeen mukaan.

1 o, 1 n -joustinneule: neulo *1 o, 1 n*, toista *–* kerros loppuun. Neulo nurjalla oikeat s:t oikein ja nurjat nurin.

Tiheys: 22 s sileää neuletta = 10 cm

Tee haukisukat näin

1. Luo khakin värisellä langalla sukkapuikoille 98 s ja jaa s:t neljälle puikolle: 25, 25, 24 ja 24 s. Kerroksen vaihtumiskohta on I ja IV puikon välissä, jalan vasemmalla sivulla. Neulo ensin suljettuna neuleena 1 krs nurin. Jatka neulomalla sileää neuletta ja aloita lisäykset.

Lisäyskerros: *neulo puikon alussa 1 o, tee langankierto puikolle, neulo muut s:t oikein, neulo seuraavan puikon s:t oikein, kunnes jäljellä on 1 s, tee langankierto puikolle ja neulo 1 o*, toista *–* kerran. Kerroksella työhön tuli 4 uutta s:aa ja työssä on nyt 102 s.

Välikerros: neulo s:t oikein ja langankierrot kiertäen oikein.

Neulo lisäys- ja välikerros vielä kerran = 106 s. Jatka sitten lisäyksiä kuten edellä joka 2. krs (eli neulo vuorotellen lisäyskerros ja välikerros) ja aloita lisäksi kavennukset. Samoilla kerroksilla tehdään siis sekä lisäyksiä että kavennuksia.

Neulo ensin 4 s:n kavennuskrs: *neulo s:t oikein, kunnes puikolla on jäljellä 3 s, tee ylivetokavennus (= nosta 1 s oikein neulomatta, neulo 1 o ja vedä nostettu s neulotun yli), neulo 1 o. Neulo seuraavan puikon alussa 1 o, neulo 2 oikein yhteen ja neulo puikon s:t loppuun*, toista *–* kerran.

Neulo sitten 8 s:n kavennuskrs: *neulo s:t oikein, kunnes puikolla on jäljellä 3 s, tee ylivetokavennus, neulo 1 o. Neulo seuraavan puikon alussa 1 o ja neulo 2 oikein yhteen.

Käännä työ. Nosta 1 s neulomatta, neulo 2 n ja vielä 2 seuraavaa s:aa takareunoista nurin yhteen. Käännä työ. Nosta 1 s neulomatta, neulo 2 o ja vielä 2 seuraavaa s:aa oikein yhteen ja neulo puikko loppuun*, toista *–* kerran.

Toista 8 s:n kavennuskrs vielä 3 kertaa peräkkäin (yhteensä 4 kertaa) ja toista 4 s:n kavennuskrs vielä 5 kertaa peräkkäin. Työssä on nyt 70 s, (18, 18, 17 ja 17 s).

Jatka nyt lisäyksiä ja kavennuksia samalla kerroksella joka 2. krs ja tee kavennukset 4 s:n kavennusten mukaisesti.

2. Kun varren korkeus on noin 17 cm, aloita kantapää. Neulo ensin I ja II puikon s:t. Luo ylimääräiselle puikolle 24 s. Jätä III ja IV puikon s:t odottamaan. Jatka neulomista kaksinkertaisella langalla (khaki + Venla) suoraan I puikolle seuraavasti: neulo I puikon alussa 2 s oikein yhteen ja kun puikolla on jäljellä 3 s, tee ylivetokavennus ja neulo 1o. Neulo II puikon alussa 1 o, 2 s oikein yhteen ja tee puikon lopussa ylivetokavennus. Neulo 1 välikerros (neulo kaikki s:t oikein). Jatka kantapään kavennuksia seuraavasti: 1. krs: Neulo lisäpuikon alussa 2 s oikein yhteen ja tee lisäpuikon lopussa ylivetokavennus sekä tee kavennus I puikon lopussa ja II puikoilla alussa kuten edellä. 2. krs: Neulo 1 krs ilman kavennuksia. 3. krs: Neulo lisäpuikolla alussa 2 oikein yhteen ja tee lopussa ylivetokavennus sekä tee kavennukset I ja II puikon alussa ja lopussa kuten edellä. 4. krs: Neulo 1 krs ilman kavennuksia. Toista kerroksia 1–4, kunnes jäljellä on 12 s. Katkaise lanka, pujota se silmukoiden läpi ja kiristä reikä umpeen.

3. Poimi nyt kantapäätä varten luoduista silmukoista 24 uutta s:aa ja jaa ne kahdelle puikolle (= I ja II). Poimi lisäksi I ja IV puikon välistä 2 s sekä II ja III puikon välistä 2 s = 62 s. Neulo kaikilla s:illa sileää neuletta suljettuna neuleena. Tee keskellä edessä (jalkaterän päällä) vielä yhdet kavennukset ja tasaa silmukat puikoille, 15 per puikko.

4. Kun pohjan pituus on 22 cm tai pikkuvarvas peittyy, vaihda työhön kaarnan värinen lanka ja aloita kärkikavennukset. Neulo I ja III puikon lopussa 2 s oikein yhteen, 1 s oikein ja neulo II sekä IV puikon alussa 1 s oikein ja tee ylivetokavennus. Tee kavennukset kuten edellä joka 2. krs, kunnes jokaisella puikolla on 8 s. Tee sen jälkeen kavennukset joka krs:lla. Kun työssä on jäljellä 8 s, katkaise lanka, vedä se silmukoiden läpi ja päättele hyvin. Neulo toinen sukka samoin.

Haukisukkien viimeistely

Hampaat: Kiinnitä valkoinen lanka leuan alakulmaan 1 piilosilmukalla. Virkkaa *3 piilosilmukkaa (ps) s:n takareunaan, virkkaa 3 ketjusilmukkaa (kjs) ja 1 ps koukusta laskien toiseen s:aan ja vielä 1 ps seuraavaan kjs:aan*, toista *–* hauen leuan ympäri. Virkkaa leuan alakulmissa useampi piilosilmukka.

Evät: Luo kaarnan värisellä langalla 10 s ja neulo 1 o, 1 n -joustinneuletta. Kun kappaleen korkeus on 4 cm, kavenna molemmissa reunoissa joka 2. krs 1 s, kunnes jäljellä on 4 s. Neulo silmukat yhteen ja katkaise lanka. Neulo toinen evä samalla tavalla. Kiinnitä evät sukan varteen, hauen vatsan puolelle noin 5 cm etäisyydelle leuan kulmasta.

Silmät: Kirjo mustalla langalla hauelle pyöreät silmät leuan alakulman kohdalle, kavennusten ja lisäysten puoliväliin.

Vatsan kirjominen: Halutessasi voit vahvistaa sukkien pohjat. Kirjo sukan pohja silmukoita jäljitellen valkoisella Venla-langalla. Jätä sopivin välein silmukoita kirjomatta, jotta hauki saa kirjavan vatsan.

Selkäpilkut: Kirjo hauen selkään pieniä pilkkuja silmukoita jäljitellen kaarnan värisellä langalla.

Haukisukat ovat valmiit!

Suunnittelu: Unelmien Käsityöt -lehden toimitus, ohje: Novita

Katso myös nämä

7 kommenttia