Kerro se sukkasin! Neulo haukisukat kalastajan varpaita (ja sydäntä) lämmittämään
Tee itse
Kerro se sukkasin! Neulo haukisukat kalastajan varpaita (ja sydäntä) lämmittämään
Kääräise hurjat haukisukat vaikka joulu- tai synttäripakettiin. Ne ovat myös oiva mökkituliainen.

Koko: mies, 42.

Näistä syntyvät haukisukat

  • Nordic Wool Flow -lankaa (100 % villa): 200 g sävyä khaki (034) ja vajaa 50 g sävyä kaarna (042)
  • vajaa 50 g luonnonvalkoista (010) Novita Venla -lankaa (75 % villa, 25 % polyamidi)
  • hieman mustaa lankaa silmien kirjomiseen.
  • sukkapuikot nro 3 tai käsialan mukaan, lisäksi 1 ylimääräinen sukkapuikko sekä viimeistelyä varten virkkuukoukku nro 2,5

Mallineuleet

  • Sileä neule suljettuna neuleena: neulo kaikki kerrokset oikein ohjeen mukaan.
  • 1 o, 1 n -joustinneule: neulo *1 o, 1 n*, toista *–* kerros loppuun. Neulo nurjalla oikeat s:t oikein ja nurjat nurin.
  • Tiheys: 22 s sileää neuletta = 10 cm.

Tee haukisukat näin

1. Luo khakin värisellä langalla sukkapuikoille 98 s ja jaa s:t neljälle puikolle: 25, 25, 24 ja 24 s. Kerroksen vaihtumiskohta on I ja IV puikon välissä, jalan vasemmalla sivulla. Neulo ensin suljettuna neuleena 1 krs nurin. Jatka neulomalla sileää neuletta ja aloita lisäykset.

Lisäyskerros: *neulo puikon alussa 1 o, tee langankierto puikolle, neulo muut s:t oikein, neulo seuraavan puikon s:t oikein, kunnes jäljellä on 1 s, tee langankierto puikolle ja neulo 1 o*, toista *–* kerran. Kerroksella työhön tuli 4 uutta s:aa ja työssä on nyt 102 s.

Välikerros: neulo s:t oikein ja langankierrot kiertäen oikein.

Neulo lisäys- ja välikerros vielä kerran = 106 s. Jatka sitten lisäyksiä kuten edellä joka 2. krs (eli neulo vuorotellen lisäyskerros ja välikerros) ja aloita lisäksi kavennukset. Samoilla kerroksilla tehdään siis sekä lisäyksiä että kavennuksia.

Neulo ensin 4 s:n kavennuskrs: *neulo s:t oikein, kunnes puikolla on jäljellä 3 s, tee ylivetokavennus (= nosta 1 s oikein neulomatta, neulo 1 o ja vedä nostettu s neulotun yli), neulo 1 o. Neulo seuraavan puikon alussa 1 o, neulo 2 oikein yhteen ja neulo puikon s:t loppuun*, toista *–* kerran.

Neulo sitten 8 s:n kavennuskrs: *neulo s:t oikein, kunnes puikolla on jäljellä 3 s, tee ylivetokavennus, neulo 1 o. Neulo seuraavan puikon alussa 1 o ja neulo 2 oikein yhteen. Käännä työ. Nosta 1 s neulomatta, neulo 1 n, seuraavalla puikolla 1 n ja vielä 2 seuraavaa s:aa takareunoista nurin yhteen. Käännä työ.

Nosta 1 s neulomatta, neulo 1 o, neulo seuraavalla puikolla 1 o ja vielä 2 seuraavaa s:aa oikein yhteen ja neulo puikko loppuun*, toista *–* kerran.

Eli jatka neulomista näin:

1. krs: neulo lisäyskerros + 4 s:n kavennuskerros. Työssä on edelleen 106 s.

2. krs: neulo välikerros + 8 s:n kavennuskerros. Kerroksella kaventui 8 s = 98 s.

3. krs: neulo lisäyskerros + 8 s:n kavennuskerros. Kerroksella kaventui 4 s = 94 s.

4. krs: neulo välikerros + 8 s:n kavennuskerros. Kerroksella kaventui 8 s = 86 s.

5. krs: neulo lisäyskerros + 8 s:n kavennuskerros. Kerroksella kaventui 4 s = 82 s.

6. krs: neulo välikerros + 4 s:n kavennuskerros. Kerroksella kaventui 4 s = 78 s.

7. krs: neulo lisäyskerros + 4 s:n kavennuskerros. Työssä on edelleen 78 s.

8. krs: neulo välikerros + 4 s:n kavennuskerros. Kerroksella kaventui 4 s = 74 s.

9. krs: neulo lisäyskerros + 4 s:n kavennuskerros. Työssä on edelleen 74 s.

10. krs: neulo välikerros + 4 s:n kavennuskerros. Kerroksella kaventui 4 s = 70 s, (18, 18, 17 ja 17 s).

Jatka nyt lisäyksiä ja kavennuksia samalla kerroksella joka 2. krs ja tee kavennukset 4 s:n kavennusten mukaisesti.

Toista 8 s:n kavennuskrs vielä 3 kertaa (yhteensä 4 kertaa) ja toista 4 s:n kavennuskrs vielä 5 kertaa. Työssä on nyt 70 s, 18, 18, 17 ja 17 s.

Jatka nyt lisäyksiä ja kavennuksia joka 2. krs ja tee kavennukset 4 s:n kavennusten mukaisesti.

2. Kun varren korkeus on noin 17 cm, aloita kantapään neulominen. Neulo ensin I puikon 18 s ja II puikon 18 s. Ota työhön ylimääräinen sukkapuikko ja luo sille 24 s. Jätä III ja IV puikon s:t odottamaan eli kantapää neulotaan I ja II puikon s:illa + ylimääräiselle puikolle luoduilla silmukoilla.

Jatka silmukoiden luomisen jälkeen neulomista kaksinkertaisella langalla (khaki + Venla) I puikolla seuraavasti: neulo I puikon alussa 2 s oikein yhteen ja kun puikolla on jäljellä 3 s, tee ylivetokavennus ja neulo 1 o. Neulo II puikon alussa 1 o, 2 s oikein yhteen ja tee puikon lopussa ylivetokavennus. I ja II puikolta kaventui 2 s (= 16 s). Neulo 1 välikerros: neulo lisäpuikon 24 s oikein, I puikon 16 s oikein ja II puikon 16 s oikein = 56 s. Neulo 1 välikerros: neulo lisäpuikon 24 s oikein, I puikon 16 s oikein ja II puikon 16 s oikein = 56 s.

Jatka kantapään kavennuksia seuraavasti:

1. krs: Neulo lisäpuikon alussa 2 s oikein yhteen ja tee lisäpuikon lopussa ylivetokavennus. Neulo I puikon s:t oikein, kunnes puikolla on jäljellä 3 s, tee ylivetokavennus ja neulo 1 o. Neulo II puikon alussa 1 o, 2 s oikein yhteen ja loput s:t oikein. Kerroksella kaventui 4 s.

2. krs: Neulo s:t oikein (ilman kavennuksia).

3. krs: Neulo lisäpuikolla alussa 2 oikein yhteen ja tee lopussa ylivetokavennus. Neulo I puikon alussa 2 s oikein yhteen ja kun puikolla on jäljellä 3 s, tee ylivetokavennus ja neulo 1 o. Neulo II puikon alussa 1 o, 2 s oikein yhteen ja tee puikon lopussa ylivetokavennus. Kerroksella kaventui 6 s.

4. krs: Neulo s:t oikein (ilman kavennuksia).

Toista kerroksia 1–4, kunnes jäljellä on 12 s. Katkaise lanka, pujota se silmukoiden läpi ja kiristä reikä umpeen.

3. Poimi nyt kantapäätä varten luoduista silmukoista 24 uutta s:aa ja jaa ne kahdelle puikolle (= I ja II puikko). Poimi lisäksi I ja IV puikon välistä 2 s sekä II ja III puikon välistä 2 s = 62 s. Neulo kaikilla s:illa sileää neuletta suljettuna neuleena. Tee keskellä edessä (jalkaterän päällä) vielä yhdet kavennukset = 60 s. Tasaa kaikille puikoille 15 s.

4. Kun pohjan pituus on 22 cm tai pikkuvarvas peittyy, vaihda työhön kaarnan värinen lanka ja aloita kärkikavennukset (nauhakavennukset). Neulo I ja III puikon alussa 1 o ja tee ylivetokavennus ja neulo II sekä IV puikon lopussa 2 s oikein yhteen, 1 s oikein. Tee kavennukset kuten edellä joka 2. krs, kunnes jokaisella puikolla on 8 s. Tee sen jälkeen kavennukset joka krs:lla. Kun työssä on jäljellä 8 s, katkaise lanka, vedä se silmukoiden läpi ja päättele hyvin. Neulo toinen sukka samoin.

Haukisukkien viimeistely

Hampaat: Kiinnitä valkoinen lanka leuan alakulmaan 1 piilosilmukalla. Virkkaa *3 piilosilmukkaa (ps) s:n takareunaan, virkkaa 3 ketjusilmukkaa (kjs) ja 1 ps koukusta laskien toiseen s:aan ja vielä 1 ps seuraavaan kjs:aan*, toista *–* hauen leuan ympäri. Virkkaa leuan alakulmissa useampi piilosilmukka.

Evät: Luo kaarnan värisellä langalla 10 s ja neulo 1 o, 1 n -joustinneuletta. Kun kappaleen korkeus on 4 cm, kavenna molemmissa reunoissa joka 2. krs 1 s, kunnes jäljellä on 4 s. Neulo silmukat yhteen ja katkaise lanka. Neulo toinen evä samalla tavalla. Kiinnitä evät sukan varteen, hauen vatsan puolelle noin 5 cm etäisyydelle leuan kulmasta.

Silmät: Kirjo mustalla langalla hauelle pyöreät silmät leuan alakulman kohdalle, kavennusten ja lisäysten puoliväliin.

Vatsan kirjominen: Halutessasi voit vahvistaa sukkien pohjat. Kirjo sukan pohja silmukoita jäljitellen valkoisella Venla-langalla. Jätä sopivin välein silmukoita kirjomatta, jotta hauki saa kirjavan vatsan.

Selkäpilkut: Kirjo hauen selkään pieniä pilkkuja silmukoita jäljitellen kaarnan värisellä langalla.

Haukisukat ovat valmiit!

Ohjetiedustelut: @novita.fi tai puh. 040 178 2266 ma ja ke klo 10–12. Lankatiedustelut: novita.lankapalvelu@novita.fi tai www.novitaknits.com

Muokattu 10.12.21: Sukan ohjetta muokattu selkeämmäksi varren, kantapään ja kärkikavennusten osalta.

8 kommenttia