Rottinkikalusteiden korjaus
Tee itse
Rottinkikalusteiden korjaus
Rikkoutuneen rottinkikalusteen voi korjata itsekin. Yksinkertainen punonta onnistuu aloittelijaltakin, ja sitä on tarpeen tullen helppo purkaa.

Yksinkertainen korinpohjapunonta on helppoa: tarvitaan vain tarkkuutta, kärsivällisyyttä ja vahvoja sormia. Epäonnistuneen punonnan voi aina purkaa, eikä materiaali ole kallista.

Kun tarvitaan tiheää punontaa, kannattaa seurata mallia tai kääntyä ammattimaisen rottinkipunojan puoleen. Valmista rottinkiverkkoa saa joistakin askartelukaupoista.

Rottinkikalusteiden korjaus – tarvikkeet:

  • rottinkinauhaa
  • puutappeja
  • liuotinohenteista petsiä
  • liuotinta (petsistä riippuen tinneriä tai tärpättiä)
  • sakset
  • puukko
  • pieni taiteilijasivellin
  • puuvillarätti
  • ämpärillinen lämmintä vettä
  • huonekalujen puhdistusöljyä.

Näin korjaat rottinkikalusteen

1. Pane osa rottinkinauhoista likoamaan lämpimään veteen 15–20 minuutiksi. Älä liota kaikkia kerralla, jotta rottinki ei pehmene liikaa.
2. Pura puukolla tai saksilla rikkoutuneet rottinkinauhat kalusteesta. Poista myös nauhojen päät punontarei’istä.
3. Aloita punominen pidemmistä osuuksista (tässä tapauksessa sivulta toiselle) ja jatka sitten lyhyempiin. Pujota rottinkinauha vanhojen lomaan korinpohjapunonnalla: nauha kulkee vuorotellen poikittaisten nauhojen päältä ja alta. Varmista, että nauhan kiiltävä, hieman kupera puoli on ylöspäin.
4. Kierrä rottinkinauhan pää lehtitason kehikon reunan ympäri alas, palaa sisäreunan kautta takaisin ylös ja työnnä nauhan pää reiän läpi. Jätä noin kaksi senttiä nauhaa näkyviin alapuolelle. 
5. Pujota pää varovasti viereisten rottinkinauhojen alle. Pujottamista voi helpottaa nostamalla varovasti rottinkinauhoja puukon kärjellä. Vanha rottinki on haurasta, joten varo katkaisemasta sitä. Painele rottinkinauha tiiviisti paikalleen. Tarkoitus on, että nauha peittää reiän. Vedä nauha napakaksi koko pituudeltaan ja tee toisessa reunassa samanlainen kiepautus ja pujotus kuin edellä.
6. Vuole puutappi pujotusreikään sopivaksi ja paina se reikään yläpuolelta. Tappi pitää nauhan paikallaan ja estää sitä löystymästä. Pujota lopuksi pää viereisten nauhojen alle. Anna kuivua ja poista tappi. Mikäli rottinkinauha vaikuttaa liian löysältä, sitä kannattaa tässä vaiheessa kiristää: nauhan kuivuttua se ei enää onnistu.

7. Toista vaiheita 3–6, kunnes kaikki rikkoutuneet rottingit on korvattu. Kiristä jokaista nauhaa yhtä paljon: epätasainen kiristys saattaa vääntää kehikon kieroon.

8. Tässä lehtitasossa reikien väliset osuudet on peitetty puun ympäri kieputetulla rottinkinauhalla. Korjaa mahdollisesti vaurioituneet ”välikieputukset”. Aloita työntämällä rottinkinauhan toinen pää ylhäältä alas ja työnnä se viereisten rottinkien alle. Paina reikään tappi. Pyöritä nauhaa tarvittava määrä tiiviisti reunan ympäri. Kiristä peukalolla painamalla ja työnnä lopuksi toinen pää reikään ylhäältä alas. Pujota se jälleen rottinkien alle ja laita tappi tueksi.

9. Anna kuivua: rottinki kiristyy hieman kuivuessaan. Poista tapit.

10. Sekoita liuotinohenteinen värjäysliuos lasiastiassa. Koevärjää ylijääneitä rottinginpätkiä, kunnes oikea sävy löytyy. Lisää ohennetta tai petsiä tarpeen mukaan. Huomioi, että värjätty rottinki vaalenee hieman kuivuessaan.

11. Värjää uudet rottinkinauhat kauttaaltaan – myös poikittaisten nauhojen alta – pientä taiteilijansivellintä käyttäen. Varo, ettei petsiseos osu jo värjättyihin kohtiin tai vanhaan rottinkiin.
12. Uusi kiiltäväpintainen rottinkinauha saattaa imeä väriä paikoitellen hyvinkin epätasaisesti. Mikäli jotkut kohdat tummuvat liikaa, hio niitä kevyesti hyvin hienolla hiomapaperilla. Anna kuivua. Jos lopputulos jää liian vaaleaksi, toista käsittely.
13. Puhdista pöytä huonekalujen puhdistusöljyllä. Voit halutessasi käsitellä myös rottinkitason.
Kommentoi »