Rötisköstä unelmien saunamökki
Sisustus
Rötisköstä unelmien saunamökki
Arki jää mantereelle, kun veneen nokan suuntaa kohti suvisaunaa. Ennen remonttia saunamökki oli surkea näky.
Julkaistu 20.5.2016
Kotivinkki

"Halusimme säilyttää remontissa saunamökin tyylin ja vanhan tunnelman. Ennen remonttia mökki oli surkea näky. Katolla kasvoi sammalta ja pieniä puita. Keskellä oli reikä, ja välikatto oli romahtanut. Sisällä katon riekaleet roikkuivat homeisina ja hämähäkin seittejä oli joka puolella. Mökin rakenteet olivat kuitenkin lähestulkoon kunnossa, joten emme edes miettineet sen purkamista."

Saunan vanhat hirret pestiin remontissa huolella. Marian äidin puolen suku on kotoisin Lapualta ja siksi pellavapyyhkeet ja niskatyynyt ovat Lapuan kankureilta. Lauteet ovat Rolfin tekemät. "Saunamökin ikkunoista näkyy merelle ja päämökille, mutta puut antavat suojan joka suunnalla. Ikkunasta näkee, kun vieraita tulee kylään. Vaikka saunamökki on lähes veden äärellä, siellä voi saunoa omassa rauhassa. Ikkunat ovat tarpeeksi suuret, silti sisällä on mukavan hämyistä. Vanhat seinähirret on veistetty käsin. Niiden pinnassa näkee veistäjän kirveen työjäljen."

"Matka mökille kestää vain parikymmentä minuuttia. Puolet siitä taittuu autolla ja puolet veneellä. Kun hyppäämme veneeseen, lomatunne tulee heti – normiarki jää mantereelle."

Saunamökin teemana on merihenkisyys. Sisustuksessa on haettu sympaattista, pientä ja vanhaa, koska päämökillä on huvilamaisempaa. Vanha purjehdustaulu löytyi päämökin irtaimistosta. Päiväpeitto ja farkkutyynyt ovat Hemtexistä.

Tuvan pöytä löytyi päämökin irtaimistosta. Maria hioi ja maalasi sen valkoiseksi. Alkuperäiset ikkunanpuitteet ja karmit on käsitelty sisäpuolelta vernissalla. Valaisin on A&A designista.

Kamiinan paikalta purettiin vanha rapistunut takka. Kamiina oli alun perin eteisen puolella. Se ei ole vielä toiminnassa, koska hormi pitää ensin putkittaa. Kamiina on puhdistettu rautaharjalla ja käsitelty perinteisellä teräs- ja valurautapinnoille tarkoitetulla Liesimustahoitoaineella.

Ensimmäiset kolme kesää perheellä meni täysin remontti- ja raivaushommissa. "Saunamökin lattian voisi vielä korjata, mutta sillä ei ole kiire. Vanha lattia on pesty ja peitetty matoin. Saunatuvan kamiinan haluaisin myös toimivaksi, mutta hormi on ensin korjattava ja putkitettava. Piipun pellittäminen on yksi tämän kesän projekteista."

Kommentoi »