Rönnvikin perheyrittäjät ehtivät jo miettiä, olisiko viinitilan taru lopussa, kun yllättävä puhelu mökkilaiturilta muutti kaiken
Ruoka
Rönnvikin perheyrittäjät ehtivät jo miettiä, olisiko viinitilan taru lopussa, kun yllättävä puhelu mökkilaiturilta muutti kaiken
Rönnvikin yli 150-vuotiaan tilan historiassa on nähty monenlaisia käänteitä. Nyt viinitilalla kehitetään uudenlaista ravintolatoimintaa, jonka tarkoituksena on tarjota sykähdyttäviä lähiruoka- ja juomaelämyksiä. Kotimaisten marjaviinien uusi aika on koittanut!
Julkaistu 28.6.2022
Maku

Kylällä oli taidettu jo tottua siihen, että täällä meillä tehdään aina jotain vähän erilaista, ei siitä paljon kulmia kohoteltu, Rönnvikin viinitilan vanhaemäntä Eila Rönni naurahtaa muistellessaan vuotta 1995.

Suomi liittyi vuoden alussa Euroopan unioniin, ja tilaviinin valmistus vapautui. Eila ja Jouni Rönnin sukutila Pälkäneellä, Laitikkalan kylässä alkoi valmistaa kotimaista marjaviiniä ensimmäisten joukossa.

Rönnvikin maatilan vanha hevostalli on muokattu viihtyisäksi maalaisbistroksi, jossa on myös pieni sisustuspuoti.

Rönnvikin tilan lähihistoriassa oli aiemminkin nähty yllättäviä käänteitä. Rönnin suvun omistuksessa vuodesta 1869 ollut perinteinen maatila siirtyi Eilalle ja Jounille 1980-luvun puolivälissä, ja velkojen painama nuoripari alkoi määrätietoisesti muokata tilan toimintaa nykyaikaisemmaksi ja kannattavammaksi. Lihakarja vaihtui siipikarjaan, ja pelloilla alettiin viljellä viljan ja rehun sijasta erikoisvihanneksia, kuten erilaisia kaaleja.

– Siihen aikaan esimerkiksi lehtikaalin viljely oli ihan uutta. Osalle pelloista istutimme herukkapensaita. Niitä oli parhaimmillaan 90 000, ja koko sato meni pakasteteollisuudelle. Mietimme kuitenkin kuumeisesti, mitä voisimme jalostaa herukoista itse. Pieniä hillonvalmistajia oli markkinoilla niin paljon, että sitä vaihtoehtoa emme edes harkinneet.

Onnekas sattuma

Sattuma puuttui peliin, kun Rönnit huomasivat lehdessä ilmoituksen Suomen ensimmäisestä tilaviiniyrittäjäkurssista: vaikka viiniä sai vielä myydä vain Alkon kautta, ilmassa oli toiveita, että tilaviinin valmistuksesta ja suoramyynnistä voisi pian tulla luvallista. Jouni Rönni ilmoittautui puolitoistavuotiselle kurssille ja valmistui sopivasti joulukuussa 1994.

Jounin opintojen loppusuoralla Rönnit hankkivat meijerikäytössä olleita terästankkeja ja muokkasivat ne viinin valmistamisessa tarvittaviksi käymisastioiksi. Lisäksi he pakastivat tuhansia kiloja herukoita, jotta raaka-ainetta olisi saatavilla heti, jos viinin valmistus ja myynti vapautuisi.

Ennakointi kannatti, sillä sen ansiosta Rönnit saivat varaslähdön muihin tilaviinin valmistajiin nähden. Rönnvikin ensimmäisen kesän viinit myytiin loppuun muutamassa kuukaudessa.

Villiviini peittää viinipuotia. Entisaikaan rakennus toimi sikalana.

Marjaviinien nousu

Valtatie 12:n vieressä sijaitsevaan Rönnvikiin tulvi viinitoiminnan alusta alkaen kymmeniätuhansia kävijöitä vuodessa. Niinpä Eila päätti perustaa vanhaan hevostalliin kesäkahvilan vieraiden kestitystä varten.

Eila Rönni tutkailee Kamreerin Muusa -marjaviiniä. Miedot, kevyesti hiilihapotetut viinit ovat uusin lisä tilan valikoimiin.

Alkuun viininvalmistajia oli vain kourallinen, mutta 2000-luvulle tultaessa uusia yrityksiä oli noussut ympäri maata kuin sieniä sateella. Parhaimmillaan viiniä tuotti viitisenkymmentä yrittäjää. Moni niistä on ehtinyt jo lopettaakin – nykyään viinitiloja on Suomessa parisenkymmentä.

Kaikki Rönnvikin viinit valmistetaan omilla resepteillä, jotka ovat tarkasti varjeltuja salaisuuksia.

– Alkuun suomalaisia viinejä kohtaan oli paljon ennakkoluuloja. Tilaviinien kuviteltiin olevan samanlaisia kuin kotiviinit. Ennakkoluulot ovat onneksi vuosien mittaan hälventyneet, kun toiminnan ammattimaisuus on huomattu. Tuotteita on myös opittu olemaan vertaamatta rypäleviineihin, jotka ovat ihan eri tuote, Eila Rönni sanoo.

– Viime vuosina olen pannut merkille, että yhä useammalle on maun lisäksi tärkeää myös viinien ekologisuus. Viiniemme raaka-aineet viljellään tässä lähellä, ja viinit valmistetaan omalla tilallamme.

Viineissä käytettävät marjat tulevat lähialueen sopimusviljelijöiltä. Marjat pakastetaan ensin, jotta niistä irtoaa paremmin mehua.

Uudet suosikit

Rönnvikin herukkaviinit ovat voittaneet useita kertoja Suomen Tilaviinikilpailun. Mustaherukkaviini Kostian kutsu on palkittu kaksi kertaa ja viherherukkaviini Rönnvik peräti viisi kertaa.

Raikkaiden herukkaviinien lisäksi makeahko raparperiviini on ollut Rönnvikin asiakkaiden suosikkeja alusta alkaen.

Juomamuodin muutokset vaikuttavat kuitenkin myös marjaviinien ostajiin.

– Yhä useampi asiakas on kiinnostunut kevyesti hiilihapotetuista viineistä, joiden alkoholipitoisuus on tavallista miedompi, 5,2 prosenttia. Roseeviinien suosio näkyy meilläkin. Puna- ja valkoherukoista tehty Rönnvik Rosé vetää hyvin, vaikka se onkin ihan eri tuote kuin rypäleistä valmistettu rosee, Eila Rönni kertoo.

Eila Rönnin mukaan roseeviinien noste näkyy myös Rönnvikissä. Herukoista tehty Rönnvik Rosé on puolimakea seurusteluviini.

Elämyksiä maalaismiljöössä

Vuonna 2008 Jouni Rönni jätti tilan, viinit ja perheen taakseen ja aloitti uuden elämän toisaalla. Kun hän menehtyi nelisen vuotta sitten, tila siirtyi seuraavan sukupolven omistukseen Rönnien pojille Kallelle ja Juholle.

Veljekset päättivät, että Kalle jatkaisi Rönnvikin maatilan pitoa, ja viinitilasta vastattaisiin yhdessä. Sen toiminta oli vuosien varrella laajentunut, ja tilalla oli alettu tarjota myös pitopalvelua juhliin. Käytännössä veljeksillä ei kuitenkaan ollut aikaa eikä oikein intoakaan satsata tilaan. Niinpä Eila jatkoi yhä vahvasti mukana vastaten viinin valmistuksesta yhdessä viinimestari Mila Omeksen kanssa.

– Muutama vuosi sitten minusta alkoi tuntua, että nyt pitäisi jo päästä vähän helpommalla. 70-vuotispäiväni lähestyy, ja haluaisin viettää enemmän aikaa lastenlasten kanssa. Pohdimme poikien kanssa, päättyisikö viinitilan tarina tähän, jos toiminnalle ei löytyisi jatkajaa.

Viinimestari Mila Omes tanssittaa kuohuviinejä. Pulloja pyöräytetään toisen käymisen jälkeen neljänneskierros päivässä kuukauden ajan.
Uudistunut Rönnvikin viinitila tarjoaa sykähdyttävän lähiruoka- ja juomaelämyksen.

Kesällä 2020 Rönnvikin 25-vuotisesta viinitoiminnasta tehtiin näyttävä juttu Helsingin Sanomiin. Pitkän uran myynnin ja markkinoinen parissa tehnyt Mervi Ruohonen luki lehteä mökkilaiturillaan, vain kymmenen kilometrin päässä Rönnvikistä.

– Olin käynyt tilalla usein ja ajatellut, että ihanasta miljööstä saisi irti paljon enemmänkin. Juttua lukiessani ymmärsin rivien välistä, että tilalla tarvittaisiin tuoretta tekijää. Innostuin ajatuksesta niin, että soitin saman tien Kalle Rönnille. Kerroin, että minulla olisi valtavasti ideoita ja ehdotin tapaamista, Mervi kertoo.

Mervi Ruohonen (vas.) ja Eila Rönni istuvat tallinvintille vievillä portailla. Tunnelmallisessa tilassa järjestetään kesäisin taidenäyttelyitä ja muita juhlia.

Rönnit olivat Mervin kanssa heti samoilla linjoilla – jatkossa tila tarjoaisi lähiruoka- ja -juomaelämyksiä myös ilman ennakkovarausta. Maalaismiljöössä voisi piipahtaa kesäretkellä autolla, veneellä tai vaikka sup-laudalla.

Pian Mervi jo irtisanoutui työstä, jota oli tehnyt viimeiset 18 vuotta, ja perusti Rönnvikiin maalaisbistron. Viime vuodesta lähtien hän on vastannut tilan ravintola- ja elämyspalveluista itsenäisenä yrittäjänä.

– Tuoreet lähiraaka-aineet ovat meidän juttumme. Minusta on hienoa kertoa, että kanamme tulee 100 metrin päästä ja maitotuotteiden tuottajalle on 400 metriä. Pöytäkukatkin ovat omalta kukkapellolta.

Tänä keväänä tilalla aukeaa myös artesaanileipomo.

– En ole katunut yrittäjäksi ryhtymistä päivääkään. Pääsen nyt käyttämään osaamistani laajasti, ja elämä tarjoaa parastaan.

Mervi Ruohosen myötä ruokatoiminta laajeni tilausravintolasta, ja syömään pääsee nykyään ilman ennakkovarausta. Annosten raaka-aineet hankitaan mahdollisimman läheltä.

Rönnvikin viinitila

Pälkäneellä Laitikkalan kylässä sijaitseva ikivanha Rönnvikin sukutila on nykyään monipuolinen ruokaharrastajan retkikohde, jossa on viinitilan lisäksi lähiruokaa tarjoava bistrohenkinen ravintola sekä olutpanimo.

Kommentoi »