Roiskemaalaus – hauskin tapa uudistaa sisustusta
Tee itse
Roiskemaalaus – hauskin tapa uudistaa sisustusta
Sumuta tyynyt suihkepullolla sohvan väripilkuiksi tai tee hieno koristetaulu. Kurkkaa ohjeet alta!
8.4.2016
 |
Kotivinkki

Näitä tarvitset roiskemaalaukseen

  • valkoista, aavistuksen kiiltäväpintaista kartonkia, johon teippi ei tartu liian tiukasti

  • valkoisia, luonnonkuituisia tyynyliinoja tai valkoista puuvillakangasta 
  • maaleja: kartongille akryylimaalia ja kankaisiin tekstiilivärejä
  • suihkepullon
  • lyijykynän ja sakset, maalarinteippiä tai kontaktimuovia ja kalvotussin
  • suojapaperia

Roiskemaalaa näin

1. Esivalmistele huolellisesti. Sotkun välttämiseksi räiskiminen on hyvä tehdä ulkona tai kylpyhuoneessa. Jos olet sisällä, muista suojata lattia, seinät ja jopa katto, jos työsi on suuri. Kun maalaat tyynyjä, sujauta suojapaperi myös tyynyliinojen sisään.

2. Varmista, että maalattavat pinnat ovat puhtaita ja pölyttömiä. Jos haluat pintaan kuvion, teippaa se maalarinteipillä. Esimerkiksi kirjaimet, ruudut ja raidat onnistuvat helpoiten teippaamalla. Käytä kaarevaan kuvioon kontaktimuovia. Jos lapsi on askartelussa mukana, pyydä häntä piirtämään jokin kuvio kontaktimuoville kalvotussilla. Leikkaa kuva irti ja liimaa maalattavalle pinnalle. 

3. Valitse sopiva maali ja kaada sitä suihkepulloon. Kokeile ensin suttupaperille. Maalausjälkeä voi muunnella niin, että säätää suutinta sekä pullon ja pinnan välistä matkaa. Värin voimakkuutta voi muuttaa laimentamalla maalia vedellä. Laajalle leviävä sumu jättää hennon pinnan, tiukka pruittaus tekee roiskemaista jälkeä. Pilkkuja saa aikaan, kun tiputtaa maalipisaroita pinnalle pullon suulta ilman suutinta. Pulloa heiluttamalla sekaan pääsee huolettomia vetoja. Kun kastat lyijykynän pään maaliin, saat symmetrisiä pilkkuja. Kauniit valumat syntyvät kaatamalla maalia noroiksi ja nostamalla työn pystyyn. 

4. Irrota kuvion teipit hitaasti, kun maali on hiukan kosteaa. Anna kuivua rauhassa. Tekstiilimaali kiinnitetään silittämällä se leivinpaperin läpi.

Vink vink Kun yhdistät useita värejä samalle pohjalle, muista antaa yhden värin kuivua kerrallaan. Siten lopputulos on kirjava, ei ruskea.

Viritä ideaa

  • Järjestä ulkona maalisota. Pue lapsille sadevaatteiden päälle valkoiset t-paidat ja anna lupa heitellä tekstiili­värillä täytettyjä vesi-ilmapalloja. Muutama pallo riittää. Puuha on sotkuista, mutta lopputulos on huikea.
  • Roiskemaalauksessa mielikuvitus on rajana. Miten olisi pilkulliset lakanat, astiat tai huivi?

Kommentoi »