”Rohkeasti pora käteen” – bloggari Maria Meder kannustaa naisia tuunaushommiin
Ihmiset
”Rohkeasti pora käteen” – bloggari Maria Meder kannustaa naisia tuunaushommiin
Suosittua Diagnoosi sisustusmania -blogia pitävä Maria Meder ei arkaile tarttua poraan ja sirkkeliin. Hänen kotonaan lähes kaikki on vanhaa, itse tehtyä tai tuunattua.
24.4.2018
 |
Kotivinkki

Kuka?

Maria Meder, 43. Yrittäjä, koulutukseltaan graafinen suunnittelija.

Asuu: Järvenpäässä vuonna 1946 rakennetussa rintamamiestalossa. Perheeseen kuuluu mies ja 19-vuotias poika.

Blogi: Diagnoosi sisustusmania on perustettu 2008. ”Olen sisustusbloggaajien dinosauruksia.”

Aikaa käsillä tekemiseen viikossa: ”Älyttömästi. Minulla on aina jokin projekti päällä, se on elinehto ja nykyään myös elanto.”

Rahaa tarvikkeisiin kuussa: Satasia, mutta ei yli 500 e.

Rappusten pinta päällystettiin voimapaperilla, kalusteöljyllä ja öljyvahalla. Tekniikkaa kutsutaan paperipussilattiaksi, ja ohje siihen löytyy Marian blogista.

Mitä kaikkea teet kotiisi itse?

Viime aikoina olen hurahtanut kaappeihin, mutta teen kyllä ihan mitä vain ja millä tekniikalla vain: puutöitä, keramiikkaa, ompelua, askartelua… Yhdessä vaiheessa virkkasin mattoja, kuten kaikki muutkin.

Omistan kaikki tarpeelliset työkalut, sirkkeleitäkin on kolme. En ole käynyt kursseja vaan opetellut itse. Samalla itseluottamus ja kärsivällisyys ovat kasvaneet.

Mistä saat ideoita töihisi?

Omasta tarpeesta. Kaipaan vaikkapa lisää säilytystilaa ja alan miettiä, millainen voisi olla sopiva kaappi. Etsin ja etsin ja lopulta löydän toiselta puolelta maailmaa jotain kivaa, joka maksaa miljoonan. Mietin, osaisinko tehdä vastaavan itse, ja ryhdyn toimeen.

Maria tekee erilaisia tekstikylttejä, joita hän myy blogissaan. Tekstin fontti on itse suunniteltu.

Millä sanalla kuvailisit sisustustyyliäsi?

Kantri-industriaali. Siinä on aika paljon teollista tehdastyyliä ja silti rentoa, letkeää maalaisromantiikkaa. Suosin kierrätettyä tavaraa. Minun on pakko päästä kaksi kertaa viikossa kirppiksille, muuten iskee hulluus.

Miten kiinnostuit käsillä tekemisestä?

Se tulee verenperintönä. Isäni rakensi itse kesämökin ja sinne tuuligeneraattorin jo 1980-luvun alussa. Monet naiset eivät uskalla koskea koneisiin, jos ne vähän surisevat. Minua se ei ole koskaan pelottanut. Blogissa parasta on, että voin kannustaa muitakin. Että tytöt hyvät, nyt työkalut käteen ja hommiin!

Mikä on bravuurisi?

Olen törkeän hyvä sahaamaan käsisahalla. Seuraavaksi haluaisin oppia hitsaamaan, ja olenkin yrittänyt etsiä kansanopistoista hitsauskurssia, tuloksetta. Se avartaisi mahdollisuuksia esimerkiksi valaisinten tekoon. Tekisin meille myös uudet porraskaiteet.

Valaisimen Maria teki pesuvadista ja vanhasta primuskeittimestä. ”Liimasin ne yhteen jollakin raivopäisellä rakennusliimalla, ja hyvin on kestänyt.”

Kerro jokin kätevä DIY-niksi.

Kun käytät työkaluja, käytä koko kroppaa. Älä paina akkuporakonetta vain kädellä: tartu molemmin käsin porasta ja nojaa eteenpäin. Hanki kunnon vehkeet. Monet naiset osaavat kyllä vaihtaa ompelukoneeseen neulan eri kankaille mutta eivät valita oikeaa ruuvimeisseliä.

Mistä saat inspiraatiota?

Sisustuslehdet ovat ykkönen. Olen vanhan­aikainen ja katselen kuvia mieluummin paperilta kuin näytöltä. Säilön hirveitä läjiä lehtiä.

Mitä läheisesi tykkäävät harrastuksestasi?

Mies on kannustava ja innoissaan mukana, vaikka onkin enemmän peukalo keskellä kämmentä. Hän on joskus sanonut, että hän on hyvä purkamaan ja minä kasaamaan.

Puutarhan lamppu on vanha pyykkikori, jonka ympärille on kieputettu juuttinarua. Tyynynpäällisen Maria koristeli tekstiilitussilla.

Marian suosikit

Väri: Maastonvihreä. ”Suosikki vaihtuu muutaman vuoden välein, tämä iski nyt jostain.”

Materiaali: Puu. ”Sekä uutena että vanhana. Rakennan oikeasta puusta, en pahvista.”

Väline: Akkuporakone. ”Nyt on menossa kolmas. Se on merkiltään Ryobi ja hyvä mutta ruma.”

Blogi: Ruotsalaiset sisustusblogit, esimerkiksi Lovely Life -sivusto. ”Ne ovat suomalaisia persoonallisempia.”

Kirpputorit: Suomen kasarmin aarteet Hämeenlinnassa, Kisälli Lahdessa sekä Joken osto ja myynti Järvenpäässä.

Kommentoi »