”Kivan kodin voi saada pikkurahalla” – Porilaisen rivariasunnon trendikäs sisustus syntyi kierrätyslöydöillä ja itse tehden
Kierrätyslöytöjen koti
”Kivan kodin voi saada pikkurahalla” – Porilaisen rivariasunnon trendikäs sisustus syntyi kierrätyslöydöillä ja itse tehden
Niina on luonut perheelleen viihtyisän kodin maltillisella budjetilla. Siinä ovat auttaneet hyvä värisilmä, kädentaidot ja kyky tehdä huimia kierrätyslöytöjä.
Julkaistu 23.8.2023
Unelmien Talo&Koti

Vaikka Miikka Kuusela on ammatiltaan maalari, kotona värinvaihdot hoitelee puoliso Niina Merilä. Harvassa on se pinta tai huonekalu, joka on säästynyt Niinan pensselinvedoilta. Kodin lempeää väripalettia terästää ripaus mustaa ja sähkönsinistä.

Niina oli haaveillut vaaleanpunaisesta sohvasta, mutta kun hän näki Jotexin vaalean­punaisen tuolin, hän tuli toisiin ajatuksiin. Tuoliin mahtuu melkein koko perhe kerralla. Mustavalkoinen pöytä on Jotexilta.

Perheen vuonna 1980 rakennettu rivitalokoti sijaitsee Porin Toejoella, ja siinä on 81,5 neliötä.

”Kun lapset syntyivät, kodinlaittoon ei ollut oikein aikaa eikä energiaa. Toteutin itseäni pukemalla lapset nätisti. Nyt he menevät jo omia menojaan, ja minulla on aikaa kodille.

Niina on aikeissa hankkia Maskun sohvapöydän tilalle lasipöydän. Söderhamn-sohva on Ikeasta. Niina vaihtoi siihen korkeammat jalat. Rahi ja ruskea pikkupöytä ovat Kontista. Ikean metallihylly on saanut uuden sinisen maalin. Pyöreä peili on kiinnitetty osb-levyyn. Hayn paperikattovalaisin on Katokosta.
Niinalla on kattava valikoima sekä kynttilöitä että kynttilänjalkoja. Kynttilöitä poltetaan ympäri vuoden. H & M Homen siroja pöytävalaisimia on kodissa useampikin. Julisteet Niina on tilannut joko Posterysta tai Deseniosta.
Naamio on hankittu porilaisesta Katoko-liikkeestä.

Lempivärini olen löytänyt pikkuhiljaa. Aluksi meillä oli paljon ruskeaa ja valkoista. Nyt olen alkanut lisätä väriä. Tykkään etenkin sähkönsinisestä, vaaleankeltaisesta ja puuterista.

Muutimme rivarikotiimme yhdeksän vuotta sitten. Halusimme kaksiosta kolmioon, sillä odotin kuopustamme Alvaa. Edellinen koti sijaitsi parin korttelin päässä täältä. Nyt haaveilen yhdestä lisähuoneesta, jotta Viljami ja Alva saisivat omat tilat. Kaupunginosaa en kuitenkaan välittäisi vaihtaa. Porin Toejoki on tosi rauhallista seutua. Keskustaan polkaisee pyörällä kymmenessä minuutissa.

Niina haaveili ilmavasta kirjahyllystä, mutta kun sopivaa ei löytynyt kohtuuhintaan, hän teki sen itse Tokmannin kiskoista ja levystä. Tarvikkeet maksoivat noin 50 euroa.
Esineet ja myös kirjat vaihtuvat tiuhaan. Niina tekee löytöjä SPR:n Kontissa, jossa hän yrittää ehtiä käymään ainakin kerran kuussa. Hän myöntää, että välillä kirjatkin tulee valittua kannen värin perusteella.
Eteisen seinien hento puuterin sävy on saatu aikaan sekoittamalla olkkarin seinästä jäänyttä jämämaalia (Tikkurilan sävy H471) valkoisen kanssa. Picasso-julisteessa yhdistyvät Niinan kaikki lempivärit. Juliste on tilattu Gallerixista. Juuttimatto on Ikeasta.

Muutin Poriin Forssasta noin 15 vuotta sitten. Miikan löysin täältä muutamaa vuotta myöhemmin. Tykkään työstäni vaatekaupassa. Teen myyntityön ohella myymäläsomistuksia. Olen aina tykännyt väreistä ja niiden yhdistelemisestä, ja työn myötä olen alkanut kiinnittää huomiota ympäristööni entistä enemmän.

”Olen hyvä löytämään mutta myös luopumaan.”
Niina Merilä
Niina maalasi välitilan laatat Tikkurilan Siesta-sävyllä. ”Tämä oli vähän hitaampi projekti, sillä alle tarvittiin tartuntapohjamaali.” Ikkunalaudasta tuli vaaleankeltainen. Ruokapöytä on Ikeasta ja pinnatuolit Torista. Flowerpot-katto­valaisin on &Traditionin.
Niina keräilee nättejä, värikkäitä astioita. Niitäkin hän löytää usein kierrätettynä. ”En pitäydy samoissa sarjoissa vaan sekoittelen mielelläni. Tässä asunnossa on riittävästi kaappitilaa, joten mikään ei pidättele harrastustani.” Pöytäliinat ovat useimmiten pastellinvärisiä.
Keittiö oli remontoitu perheen muuttaessa. Kaapisto on Ikeasta. Oviaukosta pilkistää eteisen sähkönsininen kaapin pääty. Sävy on Tikkurilan Ara.

Miikka on ammatiltaan puimurimaalari, mutta vapaa-ajalla häntä eivät maalaushommat kiinnosta. Hän on meidän kokki, minä olen kotimaalari. Sitä paitsi Miikka maalaa ruiskulla ja minä pensselillä tai telalla. Viimeksi väriä vaihtoivat olkkarin ja eteisen seinät.

”Jos minun pitäisi nimetä oma sisustustyylini, sanoisin sen olevan 2020-luku.”
Niina Merilä

Jämämaaleja ei juuri jää, sillä sekoittelen sävyjä keskenään ja käytän niitä uusiin kohteisiin. Jämät uppoavat myös jakkaroihin, joita meillä on varaistuimina. Maalaaminen on mainio tapa piristää kotia. Kyllästyn aika nopeasti, ja mikäs sen helpompaa kuin tarttua pensseliin. Kivan kodin voi saada pikkurahalla. Kun rahaa säästyy, voi ostaa jotain uutta ja ihanaa, jota on himoinnut kauan.

Vanhempien sängynpääty on osb-levyä, joka on leikattu mittaansa. Jykevä sänky pitää päädyn paikallaan. Niina on pursottanut peilinkehykset polyuretaanivaahdosta ja maalannut ne. Kauniit vuodevaatteet ovat yksi Niinan heikkouksista. ”Haluan pitää kodin rentona. Kun lakanat ovat nätit, päiväpeittoa ei tarvita.”
Eteisen lipasto alkoi näyttää värittömältä, joten Niina maalasi sille siniset kehykset. Laatikoissa säilytetään pipot, lippikset, hanskat ja lapaset. Iso oikeanpuoleinen juliste on lahjapaperi, jonka Niina on pannut vaihtokehyksiin. Peili ja pöytävalaisin ovat SPR:n Kontista ja korivaunu Jyskistä.

Jos minun pitäisi nimetä oma sisustustyylini, sanoisin sen olevan 2020-luku. En ammenna menneistä vuosikymmenistä. Inspiraatiota tulvii kaikkialta, ja silmät harjaantuvat hakemaan mieluisia kohteita. Aina kun näen jotain kaunista, nappaan siitä kuvan. Pinterestiä en seuraa mutta Instaa sitäkin enemmän. Elokuvia ja etenkin sarjoja katson aina sisustajan silmin.

Aiemmin Alva ja Viljami nukkuivat kerrossängyssä. Kun vuoteet erotettiin, äidin mielestä huone avartui. Tämä puoli huonetta on Viljamin valtakuntaa. Kaarimatto ja vuodevaatteet ovat Jotexilta.
Alva ja Viljami ovat valinneet huoneensa taulut ja tekstiilit yhdessä äidin kanssa. Järjestys säilyy, kun pikkusälä kerätään päivän päätteeksi säilytysrasioihin. Ne ovat H & M Homesta. Julisteet Deseniosta.
Niina on maalannut Ikean pinottavia jakkaroita jämämaaleilla iloisenvärisiksi, joten lasten kavereillekin riittää istuimia. Alvan puolella huonetta lattiaa lämmittää Finnish Design Shopista tilattu Dyyni-matto. Pehmokirsikat ovat H & M Homesta.

Kiinnitän huomiota yksityiskohtiin. Pyörittelen esineitä, vertailen ja katson, mikä näyttää hyvältä. On ihanaa tehdä herkullisia sommitelmia. Joskus Miikka tekee jekun ja vaihtaa tavaroiden paikkoja. Huomaan heti, jos kynttilänjalka on lähtenyt omille teilleen!

Olen ostanut SPR:n Kontista huonekalujakin, mutta pikkuesineiden ostopaikkana se on yliveto. Kierrätän tavaraa ja vien myös takaisin esineitä. Olen hyvä löytämään mutta myös luopumaan.”

Niinan ja Miikan kotitalo on rakennettu vuonna 1980. Piha on juuri sopivan kokoinen kotitarhurin tarpeisiin. ”Suosikkini on siemenistä kasvatettu kukkaniitty pikkuruisella kukkamaallani. Eniten tykkään juuri kedonkukista.”

Niinan maalausvinkit

  • Valitse väripalettisi ”Aloitin kodin värirempan hakemalla kivoja väripareja. Tallensin mieleisiä kuvia netistä ja leikittelin maalivalmistajien värikartoilla. Näin löysin esimerkiksi puuterin sävyn ja sähkönsinisen eteiseen.”
  • Muista kontrastit ”Puuterinpehmeä väripaletti saattaa alkaa näyttää tylsältä ja yksitoikkoiselta. Vältin tämän tuomalla sisustukseen myös räväkkää sähkönsinistä ja mustavalkoista. Ripaus mustavalkoista myös rauhoittaa.”
  • Luo pilkettä ”Harkitut yksityiskohdat ja herkullisen väriset pikkutavarat tuovat iloa sisustukseen. Koriste-esineitäkin, kuten maljakoita ja ruukkuja, voi maalata.”
  • Huomioi näkymät ”Minulle näkymät tilasta toiseen ovat tärkeitä. Värien pitää sointua yhteen. Taiten valittu maali myös avartaa tilaa ja luo harmoniaa.”
8 kommenttia