Veitsenteräviä linjoja ja vihreää runsautta! Näin Ritva on luonut puutarhastaan näyttävän mutta helpon
Piha ja puutarha
Veitsenteräviä linjoja ja vihreää runsautta! Näin Ritva on luonut puutarhastaan näyttävän mutta helpon
Puutarha voi olla täynnä upeaa katseltavaa, vaikka siellä ei olisi kukkia kuin siellä täällä mausteena. Kokkolalaisen Ritva Finnilän vehreän puutarhan pääosassa ovat havut ja kauniit lehtiperennat. Pitkin kesää ilmaantuvat kukat ovat vain vierailevia tähtiä.
10.10.2019
 |
Viherpiha

Kokkolan Koivuhaassa korkeat männiköt kehystävät omakotialueen katuja. Puut ehkä kielivät karusta ja kuivasta maaperästä, mutta Ritva ja Tauno Finnilän pihamaa loksauttaakin leuat: vain todellinen puutarhasielu saa loihdittua hiekkapohjaiselle maalle, vain 890 neliön tontille, näin vehreän ja harmonisen keitaan.

Mikä valtava määrä aikaa ja hikipisaroita tarvitaan kaiken ylläpitämiseen?

– Enhän minä jaksa täällä koko aikaa kyykkiä, Ritva nauraa.

Hän on suunnitellut pihan ja valinnut kasvit siten, ettei niitä tarvitse jatkuvasti hoitaa. Itseään hän kuvaa leikkisästi minimalistiksi ja jopa steriiliksi tyypiksi puutarhansa suhteen.

– Huolin vain kasveja, jotka kasvavat säntillisesti eivätkä leviä tai rehota. Kuunliljoistakin nypin kukkavarret pois, etteivät ne näyttäisi niin resuisilta.

Kauniit lehtimuodot ovat Ritvan puutarhan sydän. Kuunliljat rajaavat terassipolkua, niiden lomassa pionit tuovat väriä. Oikealla rungollinen aronia kurottelee keijuangervon ja pionien yllä. Kesäkeittiön katolla kiipeilee vehmas alppikärhö.
Nyt kun suuri lapsikatras on muuttanut omilleen, Ritvalla on aikaa istahtaa puutarhassaan ja nauttia kesäpäivän rauhasta.

Ritva on viimein saanut ja ehtinyt rakentaa pihansa juuri omanlaisekseen. Perheen 13 lapsesta viimeinenkin poikanen on lentänyt pesästä.

Vuosikymmenten aikana piha on saanut muuttua rajusti sekä omien mieltymysten että lapsikatraan kasvun myötä. Ennen puutarhassa oli valtavasti istutuksia ja lasten huvituksia aina leikkimökeistä keinuihin. Nyt kun Ritvalla on omaa aikaa yllin kyllin, pihasta on selvästi tullut hänen oma valtakuntansa. Esimerkiksi leikkimökin tilalla seisoo nykyään valoisa kesähuone, jossa Ritva mehustaa puutarhansa marjat.

– Nyt kun voisi vaikka reissata tai mökkeillä, en aina maltakaan lähteä minnekään. Otan vaikka aurinkoa ja makoilen vain omenapuun alla. Välillä toki autan 50 lapsenlapsemme hoidossa, hän hymyilee.

Talon takapihalla on pieni hyötytarha, ja etupihaa koristavat perennaistutukset ja hedelmäpuut. Finnilöiden puutarha on siisti ja jämpti. Nurmiympyrää kehystää suuri, vehreä ja kerroksellinen istutusalue, missä perennat, puut ja havukasvit polveilevat toistensa lomassa kauniisti ja harkitusti. Itse asiassa näyttää siltä, ettei ruohonkorsikaan taivu täällä puutarhurin huomaamatta.

Rytmiä ja kerroksellisuutta. Ritva on mestari asettelemaan kasvit täsmällisesti mutta eloisasti. Ikivihreät tuijat sekä pyöreät kuunlilja- ja kurjenpolvipatjat polveilevat nurmialueen ympärillä.
Terassilaudoitetut selkeät kulkuväylät sopivat puutarhan jämptiin tyyliin. Polkua reunustavat muotoon leikatut keijuangervo- ja taikinamarja-aidat.
Ritva tekee huolitellut ja terävät nurmikanttaukset vanhalla keittiöpuukolla.

Kun puutarhaa alettiin muokata Ritvan valtakunnaksi, tärkein toive oli saada pihan keskelle selkeä nurmialue. Nurmiympyrä on samettinen, ja kanttaukset ovat veitsenterävät – ihan kirjaimellisesti, sillä säntillinen nainen kanttaa nurmi- ja istutusalueiden reunat vanhalla keittiöpuukolla. Puutarhurin mielestä nurmikko onkin osoittautunut pihan työläimmäksi alueeksi. Jos haluaa nurmestaan tuuhean ja tiheän kuin karhunturkki, se vaatii huoltoa jokaisena vuodenaikana.

– Lannoitus ja ilmastointi on tärkeää. Syksyllä lannoitan nurmikon ja rei’itän sen ilmastointikengillä. Reikiin levitän hienoa hiekkaa. Talvella levitän kalkin jo lumen päälle ja kevään tullen rei’itän nurmen taas. Kesällä puolestaan revin rikkaruohoraudalla aina viholliset pois, Ritva listaa.

– Jos nyt tekisin puutarhaa uudestaan, olisin viisaampi ja jättäisin nurmikon siitä kokonaan pois, hän nauraa.

Kiinanpionit ovat vaivattomia perennoja, jotka tuovat hetkellisen kukkaloiston vihreään puutarhaan.

Finnilöiden pihan istutusalueet on tehty hiekkaiseen maaperään kaivurilla. Montun pohjalle levitettiin maisemointikangas, etteivät hiekka ja multa sekoitu, ja päälle tuotiin 60 sentin multakerros. Vesi holahtaa kuivan maaperän läpi aina nopeasti eikä jää koskaan seisomaan.

Aikoinaan Ritva harrasti pihallaan myös ruusuja ja komeasti kukkivia perennoja. Ruusut tekivät hänestä kuitenkin aivan liikaa juurivesoja. Ainoastaan suvi- ja vuoriruusu ovat jääneet pihaa kaunistamaan, joten kurissa pidettävää on vähemmän. Kukkien sijaan Ritva on nykyään enemmän ihastunut pehmeää, ympärivuotista vihreyttä tuoviin havupensaisiin sekä kauniin lehtimuodon omaaviin perennoihin.

Kuunliljat ovat koko puutarhan punainen lanka. Niiden symmetrisiä lehtikimppuja on siroteltu joka puolelle, ja lajikekirjo on vaikuttava.

– Erilaisia kuunliljoja on täällä ainakin toistakymmentä. Ne ovat hyvin talvenkestäviä, ja koska pihamme on todella suojaisa, ne lähtevät kevään lämmetessä nopeasti kasvamaan.

'Makamik'-koristeomenapuulle on sahattu oma kasvuaukko terassille, ja kuunliljan lehdet taipuvat kauniisti reunojen ylle. Taustalla kartiovalkokuusia.

Lehtiperennojen ystävän tärkein lempikasvi on kuitenkin sormivaleangervo. Kasvissa Ritvaa miellyttävät erityisesti kaunis lehtimuoto ja rehevä kasvutapa. Myös ystävältä saatu tummalehtinen syyskimikki ilahduttaa koko kesän. Se ei yleensä ehdi Kokkolan korkeudella edes kukkia, mutta koska lehdet ovat Ritvalle tärkeimmät, se ei haittaa laisinkaan.

Aina vuorollaan kukkivat esikot, pionit, syreenit ja omena- ja luumupuut sekä oleskelupaikkojen runsaat kesäkukkaistutukset pitävät huolen, että vehreyden keskellä on kuitenkin myös väriläiskiä.

– Puutarhani olisi aivan harvinaisen helppohoitoinen, jos en laittaisi kesäkukkia niin paljon, Ritva tuumaa.

Kuka nyt täysin ilman kukkia voisi olla.

Ritvan vinkit helppoon ja näyttävään pihaan

  • Pidä hoidettu piha-alue pienenä. Ritvan mielestä hänen 890 neliön tonttinsa on juuri sopivan kokoinen. Suuremmastakin tontista voi rajata vain osan hoidetuksi puutarhaksi.
  • Valitse vaivattomia ja siistikasvuisia lajeja. Moni perenna vihertää tai kukkii kiitollisena vuodesta toiseen ilman erityistä hoitoa. Valitse siis mahdollisimman helppohoitoisia kasveja, jotka eivät myöskään leviä tai rehota. Ritva suosittelee esimerkiksi kuunliljoja, pioneja ja pieniä havuja.
  • Muista kukkivat puut ja pensaat. Saat pihaan kaunista kukkaloistoa myös hyvin valituilla puilla ja pensailla. Esimerkiksi Ritvan puutarhaa värittävät keväällä ja alkukesällä omena- ja luumupuut sekä syreenit.
  • Kiinnitä huomio kasvuolosuhteisiin. Jos pihasi on aurinkoinen ja hiekkapitoinen, istuta vain kuivuutta sietäviä lajeja jatkuvan kastelutarpeen välttämiseksi. Valitse puuvartiset kasvit pihasi vyöhykkeen mukaan, jotta ne selviävät talvista suojaamatta.
  • Kata polut puulla. Hiekkaiset pihapolut ja pihalaattojen saumat ruohottuvat aina ennen pitkää. Jos haluat vaivattoman polun, tee kuten Ritva. Hän on kattanut pihan sisääntuloväylän puisella terassipolulla, joka pysyy siistinä kaikkina vuodenaikoina.
Kutsuva portti kotipihaan. Oikealla polkua koristavat ikivihreät tuiviot ja pesäkuuset, vasemmalla taikinamarjan edessä kukkivat kesäpikkusydän ja jalopähkämö. Porttia pitkin kiipeilee humala. Taustalla pilkottavat terassin vuolaat miljoonakelloistutukset.
1 kommentti