Oma lintukoto ullakolla! Rikun kakkoskodista avautuu idyllinen näkymä Porvoon kattojen tasalle – ”Vanhassa puutalossa tunnen olevani kotona ja hengittäväni”
Sisustus
Oma lintukoto ullakolla! Rikun kakkoskodista avautuu idyllinen näkymä Porvoon kattojen tasalle – ”Vanhassa puutalossa tunnen olevani kotona ja hengittäväni”
Ravintoloitsija Riku Stenroosin levollisessa kakkoskodissa ei ole ruokapöytää, koska se toisi työt kotiin. Sen sijaan ullakkohuoneiston vinojen kattojen alla on tilaa rauhoittumiseen, kattoikkunoista lankeavaa valoa ja triathlonille omistettu huone.
Riku Stenrosin kakkoskoti sijaitsee Porvoon vanhassakaupungissa 1700-luvun lopussa rakennetussa talossa. Tarkka vuosiluku ei ole tiedossa.

Alun perin muutto Porvooseen oli pako Helsingistä. Pääkaupungin yöelämä oli alkanut ottaa Riku Stenrosin voimille, ei juhlimisen vaan työn takia. Hän oli ensin Cuban, sitten Kubon ja Jenny Woon baari- ja klubiyrittäjä.

– Se oli hektistä elämää, joka syö ihmistä, Riku kertoo.

Vanhassa Porvoossa olo on vähän kuin ulkomailla, sanoo Riku, asuttuaan siellä jo kolmetoista vuotta. Kaupunki ei ole suuri, mutta siellä ei ole pikkukaupungin nurkkakuntaisuutta. Porvoossa asuu paljon kulttuuriväkeä ja taiteilijoita, ja Helsinki on lähellä.

– Vaikka me kaikki Vanhan Porvoon noin 750 asukasta tunnemme toisemme, täällä on kansainvälinen tunnelma. Olemme osa Eurooppaa ja maailmaa.

Vanhat puutalot ja meren läheisyys henkivät lapsuudesta asti tuttua tunnelmaa. Porissa syntynyt Riku muutti äitinsä kanssa pikkupoikana Turun Portsan puutaloalueelle.

– Vanhassa puutalossa tunnen olevani kotona ja hengittäväni. Minun on vaikeaa viihtyä hotellissa tai kerrostalossa.

Riku Stenrosilla on kakkoskoti johtamansa hotellin naapurissa Porvoossa.
Musta keittiö tukee asunnon tyyliä muotoilultaan ja tunnelmaltaan. Puustellin keittiössä kaiken saa piiloon laatikoihin. Valaisin on Gubin. Riku nauttii ateriansa saarekkeen ääressä. Romy Schneiderin valokuva on ostettu valokuvaajalta Etelä-Ranskasta. Surusilmäinen kuva on otettu vain muutamaa päivää ennen tähden kuolemaa.
Rikun kakkoskodissa ei ole ruokailutilaa, mutta keittiön sivustalla on pieni oleskeluryhmä. Siellä viiniharrastaja saattaa nauttia lasillisen. Menun Afteroom-nojatuolit ja -pöytä ovat Formverkistä. Seinällä on Vino-peili ja Fritz Hansenin valaisin. Baarituolit ovat Materin High Stoolit.

Viitisen vuotta sitten Riku ja hänen silloinen puolisonsa Johanna ostivat asunnon 1700-luvun lopun puutalosta Merja Tammelta ja Ari Koverolta, Porvoossa pitkän uran tehneiltä ravintoloitsijoilta. Kun nämä lopettelivat liiketoimintaansa 2015, Riku kysyi, olisivatko tilat kaupan.

Talosta löytyi kodin ohella tilaa liiketoiminnalle. Riku ideoi Meat District -ravintolan ja sen kylkeen Café Postresin. Pariskunnalla oli neljä ravintolaa, myös Johans ja Sicapelle, sekä hotellit Pariisin Ville ja Onni. Lisäksi oli tämä ullakkohuoneisto, jota piti remontoida.

– Nyt olemme ex-pari mutta superhyvissä väleissä. Meistä tuli liiton aikana yhtiökumppanit ja parhaat ystävät, mutta emme enää olleet aviopari.

Kun Riku ja Johanna erosivat, oli ajatus, että Porvoon-ullakkohuoneisto on Rikun koti ja Johannan vapaa-ajanasunto. Johanna muutti tuolloin Amsterdamiin, ja Riku saattoi vastavuoroisesti majoittua siellä. Sittemmin Riku perusti uusperheelleen kodin Helsingissä, joten nyt ullakkoasunto Porvoossa on Rikun, tyttöystävä Ninan ja tämän tyttären Danan vapaa-ajankoti.

Jos talossa on rakenteellisia erityispiirteitä, korosta niitä. Kattopalkit ovat alkuperäisiä. Talon harjaa on nostettu, ja siksi keittiön ja olohuoneen välissä on korkeusero.
Olohuoneen levollisuus syntyy vaaleudesta ja sirolinjaisista kalusteista. Riku rakennutti tilaan funkishenkisen takan ja marmoritason.
Lamino-nojatuolissa Riku lueskelee mielellään. Pöydällä oleva veistos on hänelle tärkeä: se on pienoismalli veistoksesta Ranskan Bonnieux’ssä.

Rappuset vievät hämyisestä, korkeasta eteistilasta vinokattoiseen, valoisaan huoneistoon. Koti Museoviraston suojelemassa talossa on yksi viimeisistä Porvoon vanhaankaupunkiin rakennetuista ullakkoasunnoista.

– Enää Vanhan Porvoon ullakoita ei saa muuttaa asuinkäyttöön.

Riku kiittää, että Merja ja Ari olivat pitäneet talosta erittäin hyvää huolta. Ari oli rakentanut lautakatot ja myös lattiat, jotka tarvitsi vain hioa ja maalata. Muuttaessaan 2016 Riku ja Johanna uusivat märkätilat ja pitkulaisen huoneiston päädyt. Suunnittelussa auttoi arkkitehti Pekka Saatsi.

Asunnon toisessa päässä on ikkunallinen kylpyhuone. Toisessa päädyssä oli aiemmin Rikun triathlonhuone, jonka keskellä seisoi maantiepyörä ja hyllyillä mitaleita. Riku on suorittanut seitsemän täysmittaista triathlonia ja harjoittelee seuraavaa varten. Treenitila on kuitenkin nyt annettu uusperheen tyttären omaksi huoneeksi.

Kirjasto on lukemista harrastavalle Rikulle tärkeä huone. Esillä on Audrey Hepburnin kuva, sillä Riku on klassisten elokuvien ystäviä.
Harmaa tuoli on Vepsäläiseltä ja vihreä tapetti on Stjärnflor Boråstapeterilta. ”Sininen ja vihreä ovat värejäni”, Riku sanoo.
Persoonallisen kirjahyllyn on suunnitellut kirjastohuoneeseen kuvaaja Osmo Walden ja toteuttanut puuseppä.

Vain nupukivinen kadunpala erottaa kakkoskodin Pariisin Ville -hotellista, jota Riku johtaa. Kattoterassilta näkyvät hotellin piha ja Meat District -ravintolan terassi.

Rikulle on tärkeää, että vapaa-ajankodissa on yksityinen tunnelma ja siellä voi tuntea hengittävänsä.

– Halusin, että koti on tyyliltään täysin erilainen kuin ravintolamme. Täällä on kuin omassa pienessä lintukodossa. Ikkunoista näkyy enimmäkseen kattoja. Kukaan ei näe sisälle. Harva edes tietää, että talon yläkerrassa on asunto.

Riku sanoo, että talo elää ja on oma persoonansa. Sisustaminenkin kesti kauan, koska talo osasi kertoa ajallaan, mikä on kunkin huoneen tarkoitus ja tunnelma.

– Jos pelkää kummituksia, ei kannata muuttaa Vanhaan Porvooseen. Täälläkin on asunut monta ihmistä ennen meitä. Joku heistä on varmasti jäänyt tänne.

Jos ihastut kovasti tiettyyn tapettiin, tuo vain levollista yhtenäisyyttä toistaa sitä eri huoneissa. Tässä kodissa on sama tapetti vihreänä kirjastossa ja roosana makuutilassa.
Makuuhuoneen vaaleanpunainen sävy tulee Stjärnflor-tapetista, jota valmistaa Boråstapeter. Idean pehmeästä kokolattiamatosta Riku sai kirurgiystävältään, joka kertoi sen parantavan huoneilmaa. Nykyaikainen tekstiililaatta tai -matto myös akustoi tehokkaasti.
Flosin riippuvalaisimet Riku toi Kööpenhaminasta.
Makuuhuoneen toisella puolella on kylpytila. Kylpyamme on Svedbergsin mallistosta. Italialaista Porta & Binin messinkihanaa sai metsästää parin vuoden verran.

Riku kuvailee eläneensä ravintoloissa parikymppisestä asti. Restonomiopiskelijana hän teki työharjoittelunsa aamiaistarjoilijana Turun Seurahuoneella.

– Keittelin puuroa ja plokkasin astioita. Tykästyin tarjoiluun. Sicapellen kaltaisesta ravintolasta olin haaveillut nuoresta asti. Käyn yhä kerran viikossa heittämässä vuoron tarjoilijana Sicapellessä, henkilökunnan riesana, Riku kertoo.

Syksyllä 2020 Riku palasi töihin myös Helsinkiin, kun hän avasi Teemu Auran ja Antti Paasosen kanssa Vallilan konepajalle Albina & Alexis -bistron.

Kakkoskodissa Rikulla ei ole ruokailutilaa eikä ruokapöytää. Joskus oli, mutta vieraiden kanssa hän meni aina omiin ravintoloihinsa. Riku tekee kyllä ruokaa kotona mutta syö keittiösaarekkeen ääressä.

– Olen pohtinut ruokailutilaa mutta elän ravintoloissa. Melkein tulisi työ kotiin, jos toisin tänne ruokapöydän.

Televisiokaan ei kuulu vinojen kattoikkunoiden alle. Hiljaista ei silti ole, sillä taustalla soi musiikki.

– Rentoudun kuuntelemalla musiikkia ja lukemalla. Kirjalliset työt sujuvat parhaiten kotona.

Alakerran eteishallissa on aiemmin toiminut kauppa. Mustat raput ovat Gradon valmis moduuli, joka vain tuotiin ja asennettiin paikalleen. Iso valaisin on porvoolaisen Sessakin. Antiikkisohva on verhoiltu uudelleen.
Eteishallin kaapin teki puuseppä mittatilaustyönä, mutta seinään asti ulottuessaan se tuntuikin liian pitkältä. Riku sahasi sen poikki, ja ylimääräinen osa pääsi alun perin triathlonhuoneeseen. Kaapistoon suunniteltiin ritiläovi, jotta iso kaluste ei syö tilan tuntua. Ritiläovi on ilmava mutta verhoaa kuitenkin hieman kaapin sisuksia. Seinän sävy on Teknoksen T1430 Warsaw Dusk.
Noin 180 neliön ullakkohuoneisto sijaitsee 1700-luvun lopulla rakennetussa talossa Vanhassa Porvoossa.

Muokattu 16.12.2021 klo 13.40: Korjattu virheellinen tieto eteishallin seinän maalisävystä. Oikea sävy on Teknoksen T1430 Warsaw Dusk.

1 kommentti