Meidän Mökki

”Tämä mökki on laitettu ja rakennettu rakkaudella” – 1970-luvun pikkumökistä kuoriutui remontissa todellinen Rentola

”Tämä mökki on laitettu ja rakennettu rakkaudella” – 1970-luvun pikkumökistä kuoriutui remontissa todellinen Rentola
Rapistunut, retroväreillä kyllästetty mökki ei valloittanut ensinäkemältä Granlundin perhettä. Remontin myötä mökistä kuoriutui raikas hyvän mielen tyyssija, jonka tärkein tehtävä on tuottaa hyvää oloa. Kauniit asiat ja mukava yhdessäolo saavat sielun lepäämään arjen keskellä.
Julkaistu 3.6.2020

Aurinko lämmittää mökin mustaa seinää. Terassilta kuuluu naurua, joka välillä vaihtuu seesteiseen hiljaisuuteen. Iltapäivällä koko Lillgårdin mökkikylä Raaseporin Snappertunassa tuntuu uinuvan vihreän luonnon keskellä.

Mervi ja Jussi Granlundin mökillä tärkeintä on nähdä ystäviä, syödä hyvin ja ladata akkuja. Ilman mökkielämää arki olisi raskaampaa.

– Tontin nimi on Rentola, ja mökin tärkein tehtävä on luoda siellä oleville ihmisille hyvää oloa. Kun pystyy rentoutumaan, moni muu asia on helpompaa, Mervi miettii.

Jussin sisko Jaana Granlund on samaa mieltä. Hän on tullut mökille suoraan töistä. Merviä ja Jaanaa yhdistää suvun lisäksi ystävyys. He eivät useinkaan suunnittele tapaamisia, ne vain tapahtuvat.

– Jaana tulee usein arki-iltana ja jää yöksi. Juttelemme, syömme hyvin, saunomme ja vain olemme, Mervi kertoo.

Granlundien mökillä parasta aikaa vietetään läheisten seurassa. Jaana Granlund (oik.) on Mervin nato eli Jussin sisko. Terassin sohvalla on rauhallista ottaa vaikka päiväunet.
Pieni keittiö ryhdistyy mustilla yksityiskohdilla.
Mökin keittiön ja olohuoneen väliin hankittiin tilaa säästävä pyöreä ruokapöytä kirpputorilta. Tuolit ovat Mervin suosikit, samoin nahkainen vintagesohva.

Usean vuoden ajan Granlundit etsivät sopivaa mökkiä. Eräänä sumuisena maaliskuun päivänä koko perhe istui autossa Lillgårdissa 70-luvulla rakennetun mökin pihassa.

– Menimme sisään, mutta vanhin poikani kävi mökissä vain pyörähtämässä ja palasi takaisin autoon. Hän istui siellä seuraavat tunnit eikä suostunut tulemaan sisään. Hänestä mökki oli niin karsea läävä, Mervi muistelee.

Elias istui autossa ja otti ikkunan läpi kuvia sumuisesta lumettomasta pihasta. Piha näytti mökkiäkin rumemmalta. Kaikkialla oli kalseaa ja nuhruista. Silti Mervi ja rakennusalalla työskentelevä Jussi näkivät, mitä paikasta voisi remontoimalla saada. Suuret, 70-luvun hengen mukaiset panoraamaikkunat talon etupihalle ja metsään tekivät vaikutuksen räikeistä retroväreistä huolimatta.

– Kaikki pinnat olivat vihreää, ruskeaa, keltaista tai oranssia. Mökki oli hyvin alkuperäisessä muodossa, ahtaan oloinen ja rapistunut, Mervi kertoo.

Makuuhuoneen verho erottaa tilan olohuoneesta. Heinäseiväs on kirpputorilta, ja idean sen käyttöön Mervi bongasi sisustusblogista.
Mökin seinustalle syntyi terassin laajennuksen yhteydessä näppärä kesäkeittiö, jossa grillailu ja ruoanlaitto sujuvat mukavasti katoksen suojassa. Terassille mahtuu nyt myös reilun kokoinen pöytä tuoleineen.

Perheen Hangon-kodista mökille on vain vajaan tunnin automatka. Lyhyt matka helpotti remontin tekemistä, jota Granlundit tekivät koko alkukevään ajan töiden jälkeen arki-iltaisin ja viikonloppuisin. Kaikki mökin maalipinnat uusittiin ja sisätilojen sävymaailma vaihtui vaaleaksi.

Pienen keittokomeron oviaukko avarrettiin, ja samalla mökkiin saatiin hieman tilavampi keittiö. Kosteusvauriosta kärsinyt lattia meni uusiksi. Kaappien ovet Mervi ja Jussi hioivat ja lakkasivat uudelleen. Mökin ulkopinta sai mustan värityksen.

– Vasta kesällä pääsimme yöpymään mökillä ensimmäisen kerran. Eliaskin oli sitä mieltä, että hienohan siitä tuli, Mervi kertoo.

Kevättalven kuollut ruskea maa heräsi säiden lämmittyä hiljalleen voimalla eloon. Vehreys yllätti Granlundit.

– Toukokuussa pihan kasvit ja puskat alkoivat kasvaa, ja alkukesään mennessä piha suorastaan räjähti käsiin. Meillä oli viidakko! Piharemontti teetettiin pikavauhtia samana kesänä, Mervi kertoo.

Se olikin mökin remonttia mittavampi. Tontilla mönkivät suuret koneet, ja maata vaihtui uuden tieltä. Apuna olivat ammattilaiset. Parin viikon työn jälkeen pihaan saatiin rytmi, jota tahdittavat kiveykset, istutukset, pensaat ja luonnon omat varvikot. Samalla Mervi ja Jussi laajensivat mökin terassia.

Mökillä on paljon pieniä asetelmia. Tasapainoinen ja kaunis sisustus tekee rennon tunnelman kesähuoneeseen.
Mökillä on vain esineitä, jotka tuovat hyvää mieltä.
Kesähuoneen kamiina on Mervin paras kirpputorilöytö. Kesähuone eli vilpola remontoitiin mökin alkuperäisen saunan tilaan. Jussi on muurannut lattian luonnonkivistä.

Kauniissa ympäristössä mieli lepää. Siksi mökin sisustus on tarkoin mietitty.

– Mökillä on vain esineitä, jotka tuovat hyvää mieltä. Käytännöllisyys on tärkeää, mutta tavaroista pitää tulla myös hyvä olo, Mervi sanoo.

Granlundien mökin sisustus on hankittu valikoiden. Yhtäkään huonekalua ei ole hankittu uutena. Vain keittiöön piti ostaa uudet kaapit, koska sopivia ei löytynyt käytettyinä.

– Maailmassa on ihan tarpeeksi tavaraa, enkä halua sitä enää yhtään lisää. Sitä paitsi jokaisesta upeasta löydöstä tulee hurjan hyvä fiilis, Mervi sanoo.

Vaikka mökissä on tilaa vain 36 neliötä, se tuntuu avaralta. Vaaleat pinnat ja suuret ikkunat antavat katseelle tilaa.

– Haen ideoita sisustuslehdistä ja -kaupoista. Joskus otan näyteikkunasta kuvan ja etsin inspiraatioon sopivat tuotteet kirpputorilta. Sisustustyylini on hillityn runsas, Mervi kertoo.

Piha-aitassa on tilaa vieraille. Granlundien mökillä on monta keidasta oleiluun.
Tämä mökki on laitettu ja rakennettu rakkaudella, minun ja Jussin käsillä, ja täällä rentoudun paremmin kuin missään muualla.
Piha on kunnostettu. Työn toteuttivat ammattilaiset suunnitelmia myöten. Tontilla sijaitsee lautaliiteri, jossa ovat varasto, huussi, puuvaja ja kesähuone. Pihassa on saunan lisäksi nukkuma-aitta. Mökkialueella on yhteisiä ranta-alueita, mutta omaa rantaa ei ole.

Granlundien perheessä on viimeisen vuoden aikana eletty raskaita aikoja. Läheisen kuolema ja Mervin isän muistisairaus ovat laittaneet pohtimaan omaa jaksamista ja arkea.

– Kun olen oikein uupunut, tulen yksin mökille. Ratkon sanaristikoita ja otan päiväunet terassin sohvalla. Tämä mökki on laitettu ja rakennettu rakkaudella, minun ja Jussin käsillä, ja täällä rentoudun paremmin kuin missään muualla, Mervi miettii.

Toisinaan mukaan lähtee myös Mervin isä, toisinaan jo teineiksi varttuneet pojat.

– Viime kesänä lautarakenteisen ulkosaunan tilalle remontoitiin kesähuone. Kun 16-vuotias Elias valloittaa vierasaitan itselleen, 13-vuotias Jooa saa olla omassa rauhassa kesähuoneen puolella.

Rentolan mökillä tärkeimpiä ovatkin rentoutumisen hetket. Kun voi pysähtyä ja vain olla, suunnittelematta ja suorittamatta liikaa.

– Kuinka hyvää yksi pieni hetki voikaan tehdä. Kun vielä muistaa nauttia siitä meneillään olevasta hetkestä, Mervi sanoo.

Kaikki pihan rakennukset on maalattu mustiksi, ja ne sijoittuvat U:n muotoon. Päämökistä pääsee terassia pitkin saunalle.
Kommentoi »