Meidän Mökki

Rengaskaivon puhdistus ja kunnostus – katso huolto-ohjeet vaihe vaiheelta ja lue vinkit vesinäytteen ottamiseen

Rengaskaivon puhdistus ja kunnostus – katso huolto-ohjeet vaihe vaiheelta ja lue vinkit vesinäytteen ottamiseen
Rengaskaivon puhdistuksen ja kunnostuksen voi tehdä itsekin, jos kyseessä on tilava ja muutaman metrin syvyinen kaivo. Kuvallisten vaihe vaiheelta -ohjeiden avulla saat tehtyä huollon onnistuneesti.
Julkaistu: 18.6.2021

Rengaskaivon puhdistus ja kunnostus – tarvikkeet:

 • pitkät tikkaat

 • apuri tai pari

 • uppopumppu ja puhallin

 • ämpäreitä, saaveja ja muovikauha

 • suojavaatteet, turvavaljaat, kypärä, pitkävartiset kumisaappaat, köyttä, hengityssuoja, suojalasit ja kumikäsineet

 • desinfiointiaine (vetyperoksidi) ja vettä

 • kaivonrengas ja huoltoluukku (Urjalan sementtivalimo)

 • vetyperoksidia (apteekista).

Vetyperoksidin annostelu

Kaivojen desinfiointiin soveltuvaa vetyperoksidia (10 %) voi ostaa apteekeista. Aiemmin saatavilla oli jopa 30 % liuosta, mutta nykyään vahvin liuos on 10 %. Kaikki apteekit eivät tuotetta myy, joten saatavuus kannattaa varmistaa puhelinsoitolla ennen ostoksille lähtöä.

10 % vetyperoksidiliuosta tarvitaan 3 litraa kaivon jokaista vesikuutiometriä varten. Metrin korkuisen ja metrin halkaisijaltaan olevan renkaan tilavuus on noin 790 litraa (1000 litraa = m3), joten jos kaivossa on vettä kolmen kaivonrenkaan verran, desinfiointiin tarvitaan 9 litraa 10 % vetyperoksidiliuosta.

Rengaskaivon puhdistus ja kunnostus tehdään näin

Koska vasta hankitun mökin kaivoveden laadusta ei ollut tietoa, päätettiin kaivo tarkastaa, puhdistaa ja huoltaa ennen veden käyttöä.

1. Nosta syrjään rengaskaivon kattorakenne ja jos mahdollista myös betoninen kaivonkansi. Isosta aukosta kaivoon laskeutuminen on miellyttävämpää ja tyhjennys- ja huoltotoimet helpompi suorittaa. Varaa talousvettä kaivon kunnostuksen ajaksi.

2. Kerää tarvikkeet ja nosta ne lavalle tai pressun päälle, jossa ne pysyvät puhtaina. Poista kaivosta mahdolliset pumppausjärjestelmään kuuluvat laitteet ja tulppaa vesijohdon pää. Nosta pumppu puhtaalle alustalle pesua varten.

3. Laske uppopumppu kaivoon ja vie vesiletkun toinen pää reilun matkan päähän kaivosta. Aloita kaivon tyhjennys, ja anna veden tyhjentyä hitaasti. Liian nopea tyhjennys voi aiheuttaa kaivon hydraulisen murtumisen.

4. Laske tikkaat kaivon pohjalle tai kiinnitä ne rautakangella roikkumaan renkaisiin. Pue suojapuku, puhtaat saappaat, kypärä ja turvavaljaat, joista lähtee köysi maan päälle. Valuta letkulla vettä pitkin kaivon seinää ja pese renkaat harjalla, ilman pesuaineita, ylhäältä alaspäin.

5. Tarkista renkaiden ja saumojen kunto. Jos betonirenkaissa tai saumoissa on rakoja tai halkeamia, tiivistä saumat pikasementtilaastilla ja lastalla. Tiiviiden saumojen ansiosta kaivo täyttyy pohjavedellä eikä pintavesi pääse saumoista kaivoon.

6. Ime pohjalle tihkunut vesi pois. Tuuleta kaivoa ja käytä mahdollisesti puhallinta varmistamaan hengitysilman riittävyys. Kaavi muovikauhalla pohjaliete ja sora ämpäreihin, joita apurit ylhäällä tyhjentävät ja laskevat takaisin kaivoon.

7. Hae sorakuopalta vajaa peräkärryllinen kaivosoraa. Huuhtele sorasta kivipöly nostamalla sitä puhtaalla vedellä täytetyistä saaveista toiseen. Laske ämpäreillä puhdasta soraa kaivon pohjalle ja tasoita se reilun 20 cm:n kerrokseksi.

8. Jos ylin rengas ulottuu juuri maanpinnan yläpuolelle, korkeutta on hyvä lisätä vaikka 25 cm korkealla renkaalla. Tiivistä lisärenkaan ja alemman väli muovautuvalla ja liimaavalla Ecobon-nauhalla. Nosta 170 kg painava lisärengas paikoilleen.

9. Laita vesipumppu paikoilleen. Desinfioi kaivo mieluiten vetyperoksidilla, joka hajoaa vuorokauden vaikutusajan jälkeen vedeksi ja hapeksi. Sekoita saavissa puhdasta vettä ja vetyperoksidia ja valele desinfiointivedellä kaivonrenkaita pitkin. Avaa hanat ja anna aineen vaikuttaa putkissa vuorokausi. Juoksuta sitten vesi pois putkistosta.

10. Tiivistä renkaan ja betonikannen väli solukuminauhalla, joka tiivistää, mutta ei kiinnitä, jolloin kannen voi tarvittaessa nostaa pois. Teippaa nauhaa myös metallisen huoltoluukun alapintaan. Kiinnitä luukku paikoilleen propuilla ja rst-ruuveilla. Paina luukkuun kuuluva tuuletusputki paikoilleen.

11. Anna kaivon täyttyä. Hae vesianalyysejä tekevästä laboratoriosta näytteenottopullot ja ohjeet näytteenottoa varten. Ota vesinäytteet aikaisintaan viikon kuluttua desinfioinnista, analyysin tulos valmistuu parissa viikossa.

12. Vesi on valmista käyttöön, jos analyysin tulokset pysyvät raja-arvojen sisällä. Jos vedestä löytyy edelleen esimerkiksi bakteereja, täytyy renkaiden tiiviys tarkistaa ulkopuolelta ja tutkia, olisiko ympäröivä maaperä saastunutta. Kunnan ympäristöviranomaiset antavat neuvoja ja tietoja, myös alueen maaperätyypistä.

Rengaskaivon puhdistus ja kunnostus – kustannukset:

 • kaivonrengas 1 × 0,25 m 89 euroa
 • lukollinen, tuuletusputkella varusteltu huoltoluukku 209 euroa
 • tiivistenauha 40 euroa
 • vetyperoksidi 35 % (ammattikäyttöön tarkoitettu), 1 litra 26 euroa
 • kaivosora 40 euroa
 • laaja vesianalyysi eli rengaskaivopaketti 184 euroa (Kymen ympäristölaboratorio).

Yhteensä 588 euroa.

Tutkituta kaivovesi säännöllisesti. Vedessä voi olla haitallisia aineita ja bakteereita, vaikka se maistuisi hyvältä.

Kaivoveden tutkimus

Rengaskaivon suppea tutkimus, jossa mitataan bakteerien määrä, pH, väri, sähkönjohtavuus, sameus ja permanganaattiluku, tulee teettää kolmen vuoden välein. Laajempi tutkimus, jossa tutkitaan myös typpiyhdisteet, alkaliteetti, veden kovuus, happi, rauta, mangaani, kloridi ja fluoridi, tulee tehdä kuuden vuoden välein. Vesinäyte suositellaan otettavaksi myös ennen uuden kaivon tai vedenkäsittelylaitteen käyttöönottoa, jos epäillään veden aiheuttavan terveysoireita, veden väri, maku tai haju on muuttunut, perheeseen on syntymässä lapsi tai mökkiä ollaan ostamassa tai myymässä.

Ennen näytteenottoa kannattaa ottaa yhteys lähimpään vesianalyysejä tekevään laboratorioon, josta saa tarkemmat ohjeet näytteenottoa varten. Tutkimuksen tulokset asiantuntijalausuntoineen saa kirjallisena. Analyysin lukemat voi syöttää Suomen ympäristökeskuksen ylläpitämään sähköiseen kaivoveden analyysitulkkiin (ymparisto.fi), joka kertoo kunkin ominaisuuden osalta, onko vesi hyvää vai huonoa, mitä haittaa huonosta laadusta voi seurata, mitkä ovat todennäköisimmät huonon laadun syyt ja korjausehdotukset.

Lisätietoa: Kaivon vuosihuollosta, kunnostamisesta ja vesinäytteen otosta Suomen ympäristökeskuksen Ymparisto.fi-verkkopalvelusta / Vedenhankinta kaivosta

Juttua muokattu 18.6.2021: Korjattu kuluttajien käyttöön tarkoitetun vetyperoksidin vahvuutta, saatavuutta ja annostelua.

MAINOS - SISÄLTÖ JATKUU MAINOKSEN JÄLKEEN
Tilaa Pihlgren ja Ritolan tapetit Meillä kotona -kaupoista
SISÄLTÖ JATKUU
1 kommentti