Unelmien Talo&Koti

Oi, ihana remppa! 7 kotia ja yhden mökin remontoinut Jasmiini Lappalainen rohkaisee kaikkia tarttumaan telan varteen – ”Rakastan remontoida yöllä yksin”

Oi, ihana remppa! 7 kotia ja yhden mökin remontoinut Jasmiini Lappalainen rohkaisee kaikkia tarttumaan telan varteen – ”Rakastan remontoida yöllä yksin”
Jasmiini Lappalaisesta tuli remonttikirjailija juontaja Ella Kannisen rohkaisemana. Hän tietää, että remontti ei käy kädenkäänteessä, mutta pitää remontoimista suurena nautintona.
Julkaistu: 7.9.2022

Miten päädyit kirjoittamaan Jokanaisen Remonttikirjan yhdessä juontaja Ella Kannisen kanssa?

Ella pyysi minua auttamaan kotinsa remontissa, koska ei ollut eläessään maalannut seinää tai remontoinut. Remontoimme pari huonetta kahdessa päivässä. Ella innostui, että kaikki se tieto, jonka hän oli saanut, ja taidot, jotka hän oli oppinut, pitäisi saada jakoon muillekin, ja ehdotti, että kirjoitetaan aiheesta kirja. Minä olin pitänyt remonttiaiheista blogia Yhden naisen armeija, ja salaa haaveillut kirjasta, joten idea tuntui hyvältä. Lopulta solmimme saman vuoden aikana myös toisen sopimuksen Jokanaisen mökkiremontti -kirjasta. Se taas syntyi meidän molempien mökkikuumeesta ja innostuksestamme hankkia ja kunnostaa oma mökki.

Miten olet oppinut remontoimaan?

Olen rakennusmestarin tytär ja meillä lapsuudenperheessäni rakennettiin jotain jatkuvasti. Perin vanhemmiltani asenteen, että itse tekeminen on mahdollista. Kun päälle parikymppisenä remontoin ensimmäisen omistusasuntoni pienellä budjetilla, hämmästyin, että osasin, ja minuun syttyi remonttikipinä. Olen opetellut monia asioita kantapään kautta ja tutkinut asioita paljon.

"Pintaremontista puhuttaessa kaikkea voi oppia ja kaikki voivat oppia."

Olet remontoinut seitsemän kotia ja yhden mökin. Mikä saa sinut ryhtymään työhön aina uudelleen?

Minulle remontointi on suuri nautinto. En kuulu niihin, jotka kiristelevät hampaitaan ja kokevat remontoinnin raskaana. Remontointi tuo minulle mielenrauhaa ja tyyneyttä. Olen remontoidessa lähes meditaation kaltaisessa flow-tilassa. Rakastan remontoida yöllä yksin, kun kaikki muut nukkuvat, eikä kukaan häiritse. Ja on kiva tehdä jotain, josta tuloksena syntyy jotain konkreettista.

Moni kokee, ettei osaa, ja palkkaa ammattilaisen. Mutta voiko kuka vain oppia mitä vain?

Sähkö- ja LVI-työt, haittamateriaalien purkutyöt sekä esimerkiksi talon kantaviin rakenteisiin liittyvät muutokset pitää jättää ammattilaisille. Pintaremontista puhuttaessa kaikkea voi oppia ja kaikki voivat oppia. Taitojen karttuessa voi myös itse soveltaa parhaita tapoja tehdä. Pintaremonttihommat ovat harjoiteltavia käsitöitä, siinä missä muutkin, ja haluan rohkaista ja innostaa ihmisiä kokeilemaan.

"Aluksi kiirehdin työhön suunnittelematta, valitsin vääriä materiaaleja ja työkaluja, enkä aina malttanut lukea ohjeita huolella."

Mikä on remonttifilosofiasi?

Aluksi kiirehdin työhön suunnittelematta, valitsin vääriä materiaaleja ja työkaluja, enkä aina malttanut lukea ohjeita huolella. Paras lopputulos tulee, kun keskittyy siihen, mitä on tekemässä. Remontti ei käy käden käänteessä. On etukäteen otettava selvää, mitä on tekemässä, millä välineillä ja miten. Kannattaa olla armelias itseään kohtaan: kun jonkin asian tekee ensi kertaa, lopputulos ei ole täydellinen, mutta jostain on lähdettävä.

Toinen minulle tärkeä asia ovat mahdollisimman ekologiset valinnat: Varsinkin mökkirempassa halusin valita talon ikää kunnioittavia, hengittäviä materiaaleja. Kunnostan mielummin vanhaa kuin ostan uutta, kierrätän rakennus- ja remppajätteet huolellisesti ja pyrin käyttämään kaikki hankkimani materiaalit ja aineet loppuun asti.

Paljasta parhaat niksisi maalaus­urakkaan?

  1. Kun maalaat, laita maalikaukalo muovipussiin ja kaada maali pussin päälle. Kun hommat on tehty, kääri muovipussi roskiin. Näin vältyt kaukalon rasittavalta pesemiseltä.
  2. Kun odotat maalin ensimmäisen kerroksen kuivumista, laita telat ja pensselit muovipussiin ja sulje pussi tiiviisti, niin ne eivät kuivu.
  3. Älä heitä vanhoja lakanoita, mattoja tai pyyhkeitä pois, vaan käytä niitä remontissa lattioiden suojana. Ne ovat kestäviä, edullisia ja helpompia liikutella kuin suojapahvi.

Kommentoi »