Meidän Mökki

Rantamökki vaihtui punaiseen kuivan maan tupaan – Katja hullaantui myynti-ilmoituksen kuvasta, eikä järjellä ollut sen jälkeen sijaa

Rantamökki vaihtui punaiseen kuivan maan tupaan – Katja hullaantui myynti-ilmoituksen kuvasta, eikä järjellä ollut sen jälkeen sijaa
Punainen tupa ja perunamaa olivat yhdistelmä, jota Katja Hakala ei voinut vastustaa. Ensin piti kuitenkin luopua perintönä saadusta rantamökistä. Mökkimatkan Humppilaan voi taittaa pyörällä, autolla tai vaikka junalla. Varmaa on, että perillä on aina kesä.
Julkaistu: 15.4.2021
Katja mökkeilee Humppilassa perheensä ja koiriensa Tyynen ja Finin kanssa. Vuonna 1923 rakennetussa hirsimökissä on 32 neliötä ja parvi. Tontilla sijaitsee lisäksi piha- ja saunarakennus.
Hiekkatiellä rahisevat polkupyörän renkaat ovat kääntyneet Loimaalta kohti Humppilaa. Reitti on hieman pidempi kuin matka asfaltoitua tietä pitkin, mutta metsien ja peltojen läpi polkiessa pääsee varmimmin mökkitunnelmaan. Katja Hakalan kukkamekon helmat hulmuavat tuulessa. Muutaman kymmenen kilometrin mökkimatka ei tunnu pyöräillenkään liian pitkältä.
– Mökkimatkani pyörän selässä venyy usein syystä tai toisesta. Matkan varrella jään ihastelemaan kukkia, pellon taakse seisahtaneita peuroja tai vaikka leppäkerttuja, Katja kertoo.
Humppilan-mökin läheisyyteen kulkevat myös junat Turusta ja Tampereelta.
Onnibussillakin hurauttaa hetkessä kodin lähettyviltä mökkimaisemaan, joten autoa ei tarvitse välttämättä käynnistää ollenkaan. Humppilan keskeisestä sijainnista huolimatta punainen mökki seisoo keskellä maalaismaisemaa, omassa rauhaisassa sopukassaan.
– Tänne on helppo poiketa iltaisin saunomaan ja ajaa samana päivänä takaisin kotiin. Tyyneläksi nimeämäni kesäpaikka kutsuu luokseen arkena ja lomilla, Katja kertoo.
Katja kunnosti tupaan vanhan kaapin. Sen alaosiin hän ompeli verhot, joiden taakse on asennettu hyllyt. Hän ei halunnut tuoda mökkiin ylijäämätavaraa, vaan huonekalut on hankittu uutena tai kunnostettu vanhoista.
Katja ihastui Facebookin myynti-ilmoituksessa näkemäänsä kuvaan – kukapa punaista tupaa ja perunamaata olisi voinut vastustaa. Sen jälkeen järjen äänellä ei ollut enää tekemistä hankinnan kanssa.
Vuosi oli 2015, ja se oli rakkautta ensi silmäyksellä. Oli vain yksi hidaste, sillä Katjalla oli jo isältään perinnöksi jäänyt metsämökki joenrannalla. Luopuminen oli välttämätöntä Tyynelän löytyessä.
Hyvällä tuurilla vanha mökki sai uudet omistajat viikossa, ja punaisen tuvan omistajaksi tuli Katja. Mies lähti Tyynelä-projektiin mukaan talonmieheksi ja nykyisin jo täysi-ikäisiksi kasvaneet pojat remontoijiksi.
– Onhan tämä pitkälti minun mökkini, jossa vietän kesälomaa jo paljon ennen toisten lomakauden alkamista. Opettajan loma kun kestää kauemmin kuin muiden, Katja sanoo.
Vaikea olisi kuvitella kesää ilman Tyynelää ja sen pysähtynyttä tunnelmaa.
Aamiainen mökillä on aina runsas, ja siinä pitää olla suolaista ja makeaa. Täällä ei käytetä kertakäyttöastioita. Mansikkamehu maistuu paremmalta lasista nautittuna. Keväällä tupa siivotaan lattiasta kattoon. Puhtaat tekstiilit ja ilmassa leijaileva mäntysuovan tuoksu ovat jo perinne, samoin Katjan kevätsiivoustapa: hän pesee lattiat kontaten ja kylvettää matot lumihangessa.
Mökillä on aina tilaisuuden tullen mansikoita. Vaahtokarkkivartaat syntyvät nopeasti yllätysvieraiden kahvipöytään.
Koirakaksikon tehtävänä on haistella mökkipiha kauttaaltaan läpi. Sen jälkeen voi juosta pallon perässä aina uudelleen ja uudelleen.
Rakennuksen peruskunto oli ostohetkellä loistava, mutta sisäpintojen värikkyys ei ihastuttanut sisustajan silmää. Tummat sävyt, joita ryydittivät keltaisen ja punaisen iloiset pilkahdukset, väistyivät remontin aikana. Maalia pintaansa saivat niin lattia, katto kuin seinät. Paneelien asennuksesta vastasi Katjan mies ja tapettien asennuksesta hän itse.
– Saattaa olla, että kuulin perheen miesväeltä huomautuksia keskittymisestäni epäolennaiseen remontin aikana. He eivät pitäneet tyynyn ja lampettien värien pohtimista tärkeänä lattian hiontavaiheessa, Katja kertoo ja naurahtaa.
Yläkerran parvi antaa lisätilaa. Lämpötila ei nouse siellä liian korkeaksi, jos vain muistaa pitää mökin ulko-oven kiinni helteillä.
Tuvan jatkeena oleva viihtyisä kammari on vieraskäytössä. Sen lattiaa peittää Katjan itse virkkaama matto.
Uusitun ilmeen ja sivukamarin kunnostuksen jälkeen vieraat ovat Tyynelään aina tervetulleita. Siellä voi vain poiketa mutta on tilaa jäädä yöksikin. Maalaisympäristössä on vietetty tupaantuliaisia, kotiopettajattaren eläkejuhlia, sadonkorjuujuhlia, saunailtoja ja tietysti naisteniltoja. Virkkaa ja värkkää -ryhmäläiset poikkeavat mökille neulomaan, askartelemaan tai virkkaamaan. Ryhmän kranssipäivän tarvikkeet löytyvät pihapiiristä. Pihan perällä oleva sauna lämmitetään iltaisin vieraille tai omalle porukalle. Se on paras paikka parantaa maailmaa.
– Yllätysvieraita varten kaapissa on varmuuden vuoksi vohveliaineet. Niistä syntyy nopeasti herkku, jota voi täydentää pihan marjapuskien sadolla, Katja sanoo.
Katja Hakala harrastaa mökillään myös käsitöitä, niin yksin kuin seurassa.
Ostohetkellä mökin sisäpinnat olivat tummien sävyjen ja iloisten värien peitossa. Remontissa ne saivat väistyä.
Naapurit ovat lähellä mutta sopivasti puiden tuoman lehtiverhon takana. Apua on saatavilla aina sitä tarvittaessa, ja naapurukset pitävät vastavuoroisesti silmällä toistensa mökkejä. Jänikset ja metsäneläimet saavat kulkea ilman seurantaa. Tyynelän oma valvontapartio koostuu Tyynestä ja Finistä, jos koirakaksikko vain tarkenee olla ulkona vahdissa.
– Ovathan nämä kaksi hieman pelottavia, varsinkin kahdelle jalalle noustessaan. Tänä kesänä piipahtaa vahtijoukossa myös meidän kolmekymppinen kilpikonnamme Lauri-Mauritz, Katja kertoo.
Ystävät ja perhekin yllättyivät Katjan mökkivillityksestä. Miksi vaihtaa rantamökki kuivan maan mökkiin? Se on ihmetyttänyt vierestä seuraajia ja jopa mökkiläistä itseäänkin. Hän ei ole kuitenkaan katunut päätöstään myydä vanha mökki. Ranta ei ole onneksi kaukana Tyynelässäkään, sillä uimapaikkaan on sata metriä.
Piharakennuksen maalaustalkoot on pidetty ystävien kanssa. Sama tehoporukka on kitkenyt kukkapenkkejä ja maalannut puutarhakalusteita.
Pihan perällä oleva sauna on paras paikka maailman parantamiseen.
Mökkisaunan kiuas päihittää kodin sähkökiukaan. Sen houkuttelemana perhe ajaa usein iltaisin mökille saunomaan. Pihasaunan edessä on terassi vilvoitteluun.
Tyynelän omistaja viihtyy punaisen tuvan huoneissa tekemässä käsitöitä, lukemassa ja rentoutumassa. Maalla kitkeminenkin tuntuu juhlalta ja pienet remontit kruunaavat kesäpäiviä. Tällä hetkellä Katja suunnittelee kesäjuhlia kynttilöiden valossa ja pihapelien merkeissä.
– Vaikea olisi kuvitella kesää ilman Tyynelää ja sen pysähtynyttä tunnelmaa. Täällä tapahtuu sopivasti ja rauhoittuu mukavasti.
Kommentoi »