Kotivinkki

Ränsistynyt pesutupa muuttui valoisaksi kesäkodiksi – ”Remontissa piti varoa, koska yli satavuotias tiili ei kestänyt täryporaa”

Ränsistynyt pesutupa muuttui valoisaksi kesäkodiksi – ”Remontissa piti varoa, koska yli satavuotias tiili ei kestänyt täryporaa”
Sannamaija Lagus oli vuosia vuokralla kesähankolaisena, kunnes hän kunnosti itselleen lomakodin poikansa talon piharakennukseen.
Julkaistu: 15.8.2018

”Olin ensimmäistä kertaa Hangossa, kun vuokrasin itselleni lomapaikan. Vuonna 1996 olimme ystäväni kanssa katsomassa myynnissä olevaa huoneistoa. Kauppoja ei tullut, mutta kuulimme vuokrattavasta kaksiosta sataman lähellä. Koska aikaa oli, menimme katsomaan sitäkin.

Se oli aivan ihana. Siinä oli kahdeksan kapeaa ja korkeaa ikkunaa kuin linnassa. Vuokrasin sen saman tien, vaikka minulla oli jo iso tila Iitissä. Enempää miettimättä myin sen. Näin alkoi kesähankolaisuuteni, joka on kestänyt yli kaksikymmentä vuotta.

Vaikka ensimmäinen loma-asunto oli ihana ja paikka keskustassa hyvä, sataman melu oli minulle liikaa. Seuraavaksi vuokrasin keskustan ulkopuolelta rivitalohuoneiston ja sen jälkeen Hangonkylästä entisen kivenhakkaajan talon, jonka kunnostin perusteellisesti. Siellä luonnon keskellä viihdyin kahdeksan vuotta, kunnes tuli uusi yllättävä mahdollisuus.

Kiinteistövälittäjä Sannamaija Lagus, 66, mökkeilee Hangonkylässä sijaitsevassa piharakennuksessa. Se on rakennettu vuonna 1904 ja kunnostettu 2010-luvulla.
Eteisessä on jäljellä vanhaa tiiliseinää, jonka yhdestä tiilestä löytyi merkintä 12041904. Kaappi on Tammisaaresta Tre rum + kök -liikkeestä.
Puuseppä valmisti korkeat moniruutuiset ikkunat mallin mukaan. Myös tikkaat ovat puusepän tekemät. Valkoiset lautalattiat saivat kiiltävän pinnan Betoluxilla.

Poikani sai perinnöksi kaksikerroksisen talon ja suuren puutarhan, jonka laidalla oli ränsistynyt sivurakennus. Tallella olivat vain tiilirunko ja tyhjät aukot sekä paljut, joista päätellen rakennus oli ollut joskus pesutupa. Päätin kunnostaa siitä minulle uuden Hanko-kodin.

Tuntui tyhmältä pitää omaa erillistä taloa, kun tiesin, että minua joka tapauksessa tarvitaan täällä ”talonmiehenä”. Poikani ei töittensä takia ehdi talolle säännöllisesti.

Remontti kesti puolitoista vuotta. Tiiliosan ympärille rakennettin lautaseinät. Piti olla varovainen, koska yli sata vuotta vanha tiili ei kestänyt täryporaa. Betonilattia piikattiin ja sen päälle tulivat lattiaeristeet ja lautalattia. Paikallinen puuseppä valmisti ikkunat ja ovet.

Toinen toimiva idea on vieraspöytä, jonka rakennan hetkessä vanhasta pöytälevystä ja pukkijaloista.

Koko koti on tavallaan yhtä tilaa ilman ovia, vaikka kalustus jakaakin sen mukavasti keittiöön, oleskelutilaan, kaminanurkkaukseen ja makuusoppeen. Vierastilaa on avaralla parvella, jonne mahtuu kuusikin nukkumaan.

Vanhoista ikkunoista tehdyt kaapit ovat mielestäni hyvin oivallettu sisustusratkaisu: ne kantavat talon historiaa mukanaan. Toinen toimiva idea on vieraspöytä, jonka rakennan hetkessä vanhasta pöytälevystä ja pukkijaloista. Antiikkiliikkeen myyntitiskinä toiminut, kauniiksi kulunut pöytälevy nojaa seinää vasten ja on aina valmiina ruokavieraita varten. Sen ympärille mahtuu kaksitoista.

Puuseppä valmisti vanhasta ikkunasta kaapin, jossa astiat ovat kauniisti esillä. 1950-luvun pannunalunen on lahja ystävältä.
Ruokapöytä on koottu lasilevystä ja vanhan myyntitiskin jaloista. Tuolit löytyivät kirpputorilta. Räsymatot ovat Hangon käsityöläisten kutomat. Keittiökalusteet on teetetty mittojen mukaan paikallisella puusepällä.
Lomakoti rakennettiin tiiliosan ympärille. Kaikki muu oli romahtanut. Paikallinen puuseppä teki aukkoihin ikkunat ja ovet. Suuri puutarha alkaa heti talon nurkalta.

Onneksi ymmärsin kattaa avokuistilta sisälle taloon johtavan käytävän. Lumisina talvina se on aivan ehdoton, niin ei tarvitse kahlata hangessa.

Haluan myös lämmitetyn lasikuistin, joka pidentää kuistin käyttöaikaa keväällä ja syksyllä. Se oli mielessä jo rakennusvaiheessa, mutta en osannut tehdä ratkaisua. Viiden vuoden aikana olen huomannut, kuinka tärkeä lasikuisti olisi. Nyt olen jo piirtänyt sen. Siihen tulee samantyyppiset ikkunat kuin muualla.

Muuten olen tyytyväinen kaikkeen. Vaikka tila on pieni, talo toimii hyvin. Tosin kun eläkkeelle jäätyäni vietän vielä enemmän aikaa Hangossa, tarvitsen lisää säilytys­tilaa. Suunnitelmissa on ainakin ratkaisu, jossa sängyn alle mahtuvat tilavat säilytyslaatikot.

Ikkunoista voin seurata elämää pihalla, joka on kaunis kaikkina vuodenaikoina. Näen, kun pojan perhe on tullut. Malttamattomana odotan aina koko perheen ja varsinkin pienen pojanpoikani tapaamista.

Kaminanurkkauksessa Sannamaija istuu syys- ja talvi-iltoina lukemassa tai kutomassa sukkia. Nahkatuoli löytyi talosta. Hauska seinäkello on Savonlinnasta antiikkiasemalta, valaisin kirpputorilta. Lyhty on Tre rum + kök -liikkeestä.
Vanha kuva tarttui mukaan naapurin kirpputorilta.
Yhtenäisen tilan toisessa päässä on oleskelunurkkaus ja sen takana makuuhuone, jonka voi tarvittaessa eristää verhoilla. Portaat vievät parvelle. Kaapit on tehty vanhoista ikkunoista, taulu on ystävältä. Sohva ja tuolit ovat Ikeasta, sohvapöytä Helsingin antiikkimessuilta. Nahkasuikaleista kudottu matto löytyi sisustuskaupasta Lahdesta.

Hankolaisia palveluita käytän paljon. Esimerkiksi kampaajalla ja hierojalla käyn aina täällä. Kaikki puuvillaiset räsymatot lomakodissa ovat kutoneet Hangon käsityöläiset. Hangossa toimivat myös mies- ja naistyöpajat, joilta saa kätevästi apua töihin, joita ei itse osaa tai ehdi tehdä. Kalusteiden kunnostus ja maalaaminen, ompelutyöt, lumityöt ja muut sujuvat.

Hanko on sielun koti, jonne pitää päästä mahdollisimman usein. Työni on vielä pääkaupunkiseudulla, mutta kaiken vapaa-ajan vietän lomakodissa. Osallistun aktiivisesti kaikkiin tapahtumiin. Kesähankolaiset ry:ssä järjestämme rapujuhlia, pikkujouluja ja muita tapahtumia. Lauantaisin kahvittelemme yhdessä.

Hangossa on tapana piipahtaa ystävien luona sen kummempia ilmoittamatta. Aina kun ovi on auki, saa tulla.”

58 neliön kesäkodissa on matala parvi, joka rakennettiin yövieraille nukkumatilaksi. Tuoli on kirpputorilta, peitot Indiskasta ja sisustusliike Oliviasta.
2 kommenttia