Rakkaudesta ruosteromuun! 30-luvun omakotitalon kekseliäs piha on koottu kierrätystavarasta
Piha ja puutarha
Rakkaudesta ruosteromuun! 30-luvun omakotitalon kekseliäs piha on koottu kierrätystavarasta
Omakotitalon pihalla vallitsee suloinen nostalgia. Ari soittaa vanhoja vinyylilevyjä, ja Leena miettii, mistä löytäisi lisää ruosteen patinoimia esineitä puutarhaa koristamaan.
27.4.2017
 |
Unelmien Talo&Koti

Leena ja Ari Liimatainen ovat asuneet 1930-luvulla rakennetussa talossaan Äänekoskella viitisentoista vuotta. He tunsivat alueen ennestään ja tykästyivät paikkaan jo portilla. Puoli pihaa oli perunamaana, eikä oleskelutilaa ollut lainkaan. Tontilla oli päärakennuksen lisäksi pihasauna, johon Ari eritoten ihastui. Pian hän rakensi pihalle terassin, sitten huvimajan, ja nyt siellä on myös grillikatos. Perunamaa väistyi kukkaistutusten alta.

– Meillä on syreenejä, vanhoja omenapuita sekä karviais- ja viinimarjapensaita. Mikä tuoksu täällä onkaan alkukesästä! Minulla on myös iso raparperipenkki, josta riittää aineksia piirakoihin. Mehumaijalle on käyttöä loppukesästä, kun keittelen mehua oman maan antimista. Perennapenkkejä on sen verran, että niistä riittää poimittavaa maljakoihin, Leena iloitsee.

Vanha polkupyörä päätyi puutarhaan kukka- ja lyhtytelineeksi. Myöhemmin syksymmällä se pukeutuu jouluvaloihin.

Ari rakensi puiden katveeseen huvimajan suojaisaksi oleilupaikaksi ja vierasmajaksi. Koko määräytyi vaimon äidin remontista jääneiden ikkunoiden perusteella. Leena on pitänyt huvimajassa myös Vanhan Postineidin puotia. Nyt sisustuskauppa on muuttanut Suolahteen pieneen mummunmökkiin.

Leenan ja Arin kotitalo on rakennettu 1930-luvulla. Kun pihan poikki astelee huvimajaan, tunnelma on kuin olisi kesämökillä.
Huvimajan edustalla on rento ruokailupaikka. Leena tykkää ruusukuvioista sekä astioissa että tekstiileissä, joten hän on levittänyt pöydälle ruusukuosisen peitteen. Vihreät tuolit ovat ruotsalaiselta kirpputorilta.
Huvimajan vanha lipasto sai kauniin mattapinnan kalkkimaalilla. Sävyihin sopiva peilinkehys on Leenan omasta Vanhan Postineidin sisustuspuodista.
Huvimaja on sisustettu hempeäksi. Ikkunan eteen on pingotettu pyykkinaru, johon on ripustettu kivoja postikortteja. Papan vanhaan matkalaukkuun on kerätty kesälukemiseksi sisustuslehtiä.

Rustiikin grillikatoksen he suunnittelivat Arin kanssa yhdessä. Pariskunta mietti kovasti katoksen ihanteellista kokoa, ja aika isohan siitä tuli. Puurakenteet he käsittelivät puuöljyllä pähkinän värisiksi. Koska piha on kovin paahteinen, päädyttiin huopakattoon. Sen alla on helteelläkin sopivan viileää. Toinen vaihtoehto olisi ollut turvekatto.

Leena rakastaa ruosteromua etenkin puutarhassa.

– Sitähän piti saada myös grillipaikalle. Suunnittelin sinne seinäkkeet vanhojen patjojen jousiosista. Ari oli ensin kovin epäileväinen, mutta nyt hänkin on tyytyväinen patinoituneeseen pintaan. Tuulensuojaksi nostimme vanhan oven. Sen pariksi haeskelemme vielä vanhoja ikkunoita.

Kesäkeittiön seinäkkeinä on patinoituneita patjanrunkoja. Ne toimivat samalla köynnösten kiipeilytelineinä. Punakukkainen kasvi on keijunmekko. Pihagrilli on saanut uuden tehtävän: nyt sen sisällä poltetaan tunnelmatulia.
Grillikatoksen keittiötaso on tehty harmaantuneesta laudasta. Leena löysi laudat työmatkalla ja kuskasi ne kotiin pikkuautolla. Tuulensuojaksi asennettu ruutuikkuna ostettiin pihamarkkinoilta. Rikkinäinen lyhty sai jatkoaikaa kukkatelineenä.
Leena keittää puutarhan marjoista mehua, jota riittää seuraavaan sadonkorjuuseen saakka. Hauska mukiteline on tuliainen Jyväskylästä.
Grillikatoksen rustiikki rakennustyyli jatkuu sisustuksessa. Ari teki pöydän vanhoista hirsistä ja tuki sen heinäseiväsristikolla. Emma-tuoli on verhoiltu auringonkukkakankaalla, ja auringonkukat hehkuvat myös maljakossa.

Pariskunta kutsuu ystäviään kerran kesässä levyraatiin, joka pidetään pihalla.

– Kokkailemme yhdessä ja nautimme toistemme seurasta – ja tietty kuuntelemme levyjä. Arilla on kelpo kokoelma vanhoja vinyylejä Deep Purplesta Esko Rahkoseen. Naapuritkin osaavat jo odottaa musisointihetkeämme, sillä paikalla on myös saksofonin soittaja. Ilta päättyy pihatansseihin, Leena ja Ari kertovat.

Pariskunta nauttii myös kahdenkeskisistä hetkistä omalla pihalla. Ehdottomasti paras on lauantai-ilta. Silloin he asettautuvat yhdessä kello kuusi pihakeinuun kuuntelemaan viereisen kirkon kelloja. Se on merkki, että on aika lopettaa puutarhatyöt ja vaihtaa vapaalle.

Oman puutarhan perennapenkeistä riittää poimittavaa myös maljakoihin. Auringonkukka on yksi Leenan lemppareista.
Karviaispuskassa pyllistelevää Elsaa ei voi ohittaa hymyilemättä. Se lähti pariskunnan mukaan, kun he olivat sukulaisvisiitillä Ruotsissa.
Lintuhäkki suojaa Leenan mummultaan perimää betoniruukkua. Hirvensarvet ovat kulkeutuneet kotiin Ruotsista.
Kommentoi »