1. Unohda kiire
Varaa riittävästi aikaa hankesuunnitteluun. Mieti, mitä oikeasti haluat ja tarvitset. Tarvitseeko nelihenkinen perheesi 240 neliötä vai riittäisikö vähempikin, kun talo suunnitellaan hyvin ja tarkoituksenmukaisesti? Muista, että ison talon ylläpito myös maksaa enemmän kuin pienen talon. Listaa toiveesi ja laita ne tärkeysjärjestykseen. Tutki myös asemakaavan ja ympäristön asettamat rajoitukset. Teetä tontin maaperätutkimus ajoissa.
2. Talopaketti vai ei?
Mieti, miten haluat talosi toteuttaa. Kolme neljästä rakennuttajasta valitsee nykyään jonkinasteisen talopaketin, ja vain joka neljäs valitsee täysin yksilöllisen omakotitalon. Jos päädyt talopakettiin, voit valita talosi suoraan talotehtaan mallistosta tai räätälöidä talomallin mieleiseksesi yhdessä talotehtaan suunnittelijan kanssa. Monet talotehtaat tekevät myös täysin yksilöllisiä taloja asiakkaan omien arkkitehtipiirustusten pohjalta. Jos tontti on hyvin haasteellinen, voi olla järkevää aloittaa arkkitehdin pakeilta.
3. Montako sopimuskumppania?
Mieti, haluatko muuttovalmiin talon, joka syntyy yhdellä sopimuksella, vai tilaatko suppeamman talopaketin ja teetät itse muut työt erillisinä osaurakoina. Mitä vähemmän sopimuskumppaneita on, sitä helpompaa on mahdollisten vastuu- ja takuuasioiden hoitaminen.
4. Ymmärrä termit
Muista, että talotehtaan muuttovalmis toimitussisältö ei ole yhtä kuin valmis talo. Muuttovalmiin paketin hinta kattaa yleensä 80–85 prosenttia hankkeen kokonaiskustannuksista ilman tonttia. Ellei talotehtaan kanssa ole toisin sovittu, yleensä asiakkaan tehtäväksi jää tontin hankinta ja maatöiden teettäminen, pääsuunnittelijan, vastaavan työnjohtajan sekä KVV- ja IV-vastaavan palkkaaminen, vakuutusten, rakennusluvan sekä vesi-, viemäri- ja sähköliittymien hankkiminen sekä rakennusjätteiden poiskuljetus.
Muuttovalmiissa talopaketissa asiakas hoitaa yleensä myös routaeristyksen, perustusten soratäytöt, työmaa-aikaisen siivouksen ja ulkoseinien maalauksen. Eri talotoimittajien muuttovalmis-paketit ovat sisällöiltään hieman erilaisia. Tarkista, mitä paketit sisältävät ja mitä niistä puuttuu, esimerkiksi, onko tulisija hormeineen mukana vai ei.
5. Ole kustannuksissa realisti
Onnistunut rakennusprojekti vaatii realistisen budjetin, ossa on varaa myös yllätyksille. Verkosta löydät esimerkiksi TaloPeli-ohjelman, joka auttaa sinua kustannusarvion teossa.
Nettoalaltaan 175-neliöisen omakotitalon rakentamiskustannukset ovat Suomessa keskimäärin 310 200 euroa, mikä tarkoittaa 1 773 euroa/m2. Kustannusarvio ei sisällä tonttia, eikä siinä ole huomioitu oman työn osuutta. Puu-, kivi- ja hirsitaloille käytetään samaa arviota.
Kaikkein edullisimmillaan omakotitalon voi rakentaa hintaan 1 000 euroa/m2. Tällöin on käytettävä edullisia materiaaleja ja mahdollisesti omaa puutavaraa sekä tehtävä paljon itse. Useimpien rakentajien rakennuskustannukset asettuvat noin 1600 euroon käytettävissä olevaa lattianeliötä kohti. Monimutkaisen, laadukkaasti ja hintavasti varustetun ja yksilöllisesti suunnitellun talon kustannukset voivat nousta yli 3 000 euroon neliöltä.
6. Ota huomioon maatyöt
Valitettavan usein budjetti ylittyy jo heti alkuvaiheessa maatöiden osalta. Maanrakennustöistä voi selvitä 20 000 eurolla, mutta jos tontilla joudutaan tekemään vaativia räjäytys- ja paalutustöitä, maatöiden hinnaksi voi tulla jopa 80 000 euroa.
7. Budjetoi myös piha
Varaa rahaa myös pihan rakentamiseen. Suosituksena on summa, joka on noin 10 prosenttia rakennusbudjetista.
8. Työmaan turvallisuus
Muista, että rakennushankkeeseen ryhtyvänä sinulla on vastuu työmaan turvallisuudesta. Jos joku tekee katolla töitä ja putoaa, vastuu on sinun, ellei sitä siirretä sopimuksella hankkeen muille osapuolille. Muuttovalmishankkeessakaan vastuu turvallisuudesta ei automaattisesti ole talotehtaalla.
Rakentamisen aloituskokouksessa hankkeelle pitäisi nimetä työmaan turvallisuudesta vastaava henkilö, jota kutsutaan päätoteuttajaksi. Hänen velvollisuutenaan on laatia työturvallisuusasiakirja, jossa määritellään turvallisuuteen liittyvät toimintatavat.
9. Etsi vastuulliset tekijät
Rakennusprojektin sujuvuuden takia kannattaa nähdä vaivaa löytääkseen vastuulliset, hyväksi tunnetut toimijat ja tehdä kaikesta kirjalliset sopimukset. Hintaa ei kannata yksin pitää valintaperusteena, eikä missään tapauksessa kannata teettää töitä pimeästi. Se on lainvastaista. Teettämällä pimeää työtä menetät myös oikeutesi takuuasioissa.
Jos rakentamisen aikana tulee ongelmia siitä, kenen vastuulla jokin virhe on, voit ottaa yhteyttä RKL-raatiin. Sen puolueettomat rakennusasiantuntijat on mahdollista tilata paikalle toteamaan puutteet, vahingot ja virheet sekä niiden syyt. Heiltä osapuolet saavat kirjallisen kertomuksen ja teknisen lausunnon sekä erikseen pyydettäessä myös sovintoesityksen mahdollisen erimielisyyden ratkaisemiseksi. Ratkaisusuosituksia antaa myös kuluttajariitalautakunta.
10. Hanki aktiivisesti tietoa
Pientaloteollisuus PTT ry on talotoimittajien ja heidän yhteistyökumppaniensa yhteenliittymä, jonka tarkoituksena on edistää vastuullista pientalorakentamista. PTT:n jäsenyritysten osuus toimitettavista talopaketeista on vuosittain lähes 60 prosenttia.
Lisätietoja:
Pientaloteollisuus.fi-sivustolta löydät PTT:n jäsenyritykset sekä tietoa muun muassa runkoratkaisuista ja talopakettien toimitussisällöistä.
Suomen arkkitehtiliitto SAFA:n Pientalojen suunnittelijoita -julkaisu neuvoo arkkitehdin valinnassa.
Tietoa talopaketin ostamisesta saat Kuluttajaviraston verkkosivuilta: kkv.fi/kuluttaja-asiat/asuminen
Suomirakentaa.fi-sivustolta löydät myös paljon tietoa. Sitä kautta voit ladata Valintaopas omakotirakentajalle -oppaan.