Pyllyjä ja peniksiä puutarhaan! Rivo puutarhatonttu korvaa kuihtuvat kukat – kurkkaa, mitä kottikärryihin kätkeytyy!

Pyllyjä ja peniksiä puutarhaan! Rivo puutarhatonttu korvaa kuihtuvat kukat – kurkkaa, mitä kottikärryihin kätkeytyy!
Huonon maun symbolina pidetty puutarhatonttu on itse asiassa tuhansia vuosia vanha hahmo, jonka esi-isä oli roomalainen hedelmällisyydenjumala Priapus. Hänen geeninsä näkyvät nykytonttujenkin sukukalleuksissa.
Oho, konttikärryjä työntävällä puutarhatontulla onkin vietävänään valtava vehje! Saksalainen Gartenzwerg Super Latte Penis -puutarhatonttu, 34 cm (korkeus), 38,36 e, Bienes-geschenkeladen.de.

Puutarhatonttujen sukupuu yltää antiikin Roomaan saakka. Siellä hedelmällisyyden ja puutarhojen jumalana palvottiin jättimäisestä peniksestään kuulua Priapusta, jonka pienoispatsaita käytettiin paljon puutarhakoristeina. Renessanssin aikana kiinnostuttiin kaikesta antiikin kulttuurista, ja niinpä räikeästi maalatut, irvokkaita hahmoja esittävät kivipatsaat tulivat taas muotiin rikkaiden puutarhakoristeina.

Jo vuonna 2008 pelkästään Saksassa arvioitiin olevan 25 miljoonaa puutarhatonttua!
Ranskalaisen muotoilijan Philippe Starckin italialaiselle Kartellille suunnittelema pöytäryhmä tuo mieleen 1700-luvun hienostelevan kaipuun palata luontoon. Pölkyn ruohotupsu on melkein yksi yhteen rokokoon koristekiehkura. Kaksin käsin puukiekkoa kannatteleva Attila-pikkupöytä, 44 cm, 266 e, Formverk.com.

1700-luvulla hahmot muuntuivat puisiksi tai posliinisiksi sisustusesineiksi. Romantiikan Saksassa ne yhdistettiin kansansatujen tonttuihin, jotka auttoivat ihmisiä kaivoksissa ja maatiloilla. 1841 dresdeniläinen keramiikkatehdas Baehr und Maresch otti valikoimiinsa kääpiöhahmoja ja niin moderni puutarhatonttu oli syntynyt. Pian ne levisivät ympäri Eurooppaa. Varsinkin Englannissa ja Ranskassa innostuttiin koristelemaan puutarhoja pikkuisilla ukkeleilla.

Karkea ja kansanomainen huumori on ominaista puutarhatontuille. Toisaalta niissä hyödynnetetään uusinta teknologiaa: pyllistävä tonttu onkin valokennolla toimiva puutarhavalaisin! Solar Mooning Gnome, 18 cm, 21,50 e, Amazon.com.

Ensimmäisen maailmansodan jälkeen tonttukuume alkoi jo laskea, mutta 1937 Disney-animaatio Lumikki ja seitsemän kääpiötä sai puutarhurit taas innostumaan pikkuväestä. Seuraava innostuksen aalto osui 1970-luvulle, jolloin tontut saivat entistä humoristisempia piirteitä.

2000-luvulla puutarhatontut ovat keräilykohteita ja nettikaupat on täynnä mitä erikoisempia tonttuja – jotka myös myydään nopeasti loppuun.

Mahdollisimman hämmentavät puutarhatontut ovat nettikauppojen vetonauloja, somen suosikkeja ja keräilijöiden himoitsemia aarteita. Ebros Gift exclusive collection hippitonttusetti, 34 cm, 74 e, Amazon.com.

Vaikka Suomessa puutarhatontut ovat vielä hassu erikoisuus, maailmalla ne ovat valtava ilmiö. Jo 2008 pelkästään Saksassa arvioitiin olevan 25 miljoonaa puutarhatonttua!

Puutarhatonttu voi olla myös taidetta. Ottmar Hörlin suunnittelema röyhkeä Giant Fucking Garden Gnome Dwarf -veistos, 220 cm, 14 000 e, Art-goodies.com.
Jos vihaat puutarhatonttuja, tämä kisumirri voisi sinun valintasi tonttuaiheisten veistosten valtavasta valikoimasta. Cat Massacre -patsas, 25 cm, 22,61 e, Aliexpress.com.
Julkaistu: 7.9.2018
Kommentoi »