Puutarhasta lautaselle! Syötävät kukat kruunaavat kesän kattauksen
Sisustus
Puutarhasta lautaselle! Syötävät kukat kruunaavat kesän kattauksen
Kukat eivät ole vain kuninkaiden ja keijukaisten ruokaa. Inspiroidu suloisista syötävistä ja kata pöytään jotain kaunista!
15.5.2017
 |
Avotakka
’African Blue’ tai ’Yemenite’ nimillä myytävät basilikalajikkeet ovat reheviä, kestäviä ja kukkivat kauniisti. Näitä basilikoja käytetään paitsi yrttinä myös koristeistutuksissa. Afrikan sininen on yllättävän kestävä ja voi talvehtia sisätiloissa. Riivi kukkia esimerkiksi leivonnaisten tai salaatin koristeeksi.
Kerää maljakkoon rento asetelma syötävistä kukista. Retrohenkinen kehäkukka piristää sommitelmaa, ja sininen ruiskukka sopii Suomen suveen. Väriminttu ja mäkimeirami ovat tuttuja yrttitarhan perhoskasveja. Maljakot Hübsch.
Kata kattaukseen jokaiselle ruokailijalle oma yrttinippu, josta riipiä koristeeksi ja makua tuomaan kukkailoa. Valkokukkainen laventeli ja basilikaristeymä ’African Magic Blue’ herättelevät tuoksullaan jo makuhermoja. Lautanen ja pellavaliina Cillas. Lasi, tabletti ja puulusikka Nougat.
Puhtaasti viljellyn ruusun terälehdet värittävät salaattia ja sopivat hilloihin ja marmeladeihin. Vanhanajan pensasruusujen terälehtiä voi sujauttaa lautaselle. Varsinkin kurtturuusun terälehdet ovat aromikkaita. Voit maustaa niillä myös etikkaa salaattietikaksi. Älä käytä leikkoruusujen tai taimistojen ruusuntaimien terälehtiä, sillä niissä on usein torjunta-aineita.
Satoisasta kesäkurpitsasta riittää kukkia syötäväksi asti. Kesäkurpitsan muhkeat kukat maistuvat japanilaisen tempuran tapaan taikinoituina ja uppopaistettuina. Kokeile myös kesäkurpitsan kukkien pikaista kuullottamista voissa paistinpannulla.
Jäädytä kukkia kesäisten juomien viilentäjiksi tai pakasta piristämään pimeää vuodenaikaa. Sopivia kukkia ovat muun muassa orvokit, kehäkukka, kääpiösamettikukka ja ruiskaunokki. Yrteillä saat makua veteen. Kokeile sitruunaverbenaa ja minttua. Vesikarahvi Ikea, juomalasit Nougat.
Provencen peltojen kaunistus, laventeli sopii käytettäväksi lautasella. Käytä puhtaasti viljeltyjä luomulaventeleita syötävänä koristeena tai sujauta kukinnosta riivittyjä yksittäisiä kukkia kakkutaikinaan. Laventelin kukkia voi kuivata Provencen yrttisekoitukseen rosmariinin, basilikan, timjamin ja ranskalaisen rakuunan seuraksi. Astiat Cillas, leikkuulaudat ja musta ruukku Nougat. Yrttiruukut ovat kotimaista savea ja Samujille Udumbaran käsityönä valmistamia.
Kiinansipulin valkoiset kukat yllättävät valkosipulisella aromilla. Lehtiä käytetään ruohosipulin tapaan ja myös niissä maku on valkosipulinen. Laventeli mielletään jälkiruokien maustajaksi, mutta riivi kukinnosta kukat ja kuivaa niitä omaan yrttiseokseen mukaan.
Kommentoi »