Meidän Mökki

Puutarhakaappi laittaa haravat ja lapiot ojennukseen – näin nikkaroit ohjeellamme tyylikkään säilytyspaikan pihan työkaluille

Puutarhakaappi laittaa haravat ja lapiot ojennukseen – näin nikkaroit ohjeellamme tyylikkään säilytyspaikan pihan työkaluille
Puutarhakaappi pitää pihan työkalut suojassa, mutta helposti käden ulottuvilla. Kun ilma kulkee lautojen raoista, työkalut ja hanskat kuivuvat kaapissa nopeasti käytön jälkeen.
Julkaistu: 13.9.2021

Puutarhakaapin mitat: 55 × 105 × 222 cm.

Puutarhakaappi – tarvikkeet:

  • puutavara: 50× 100 mm, 16 m, 22× 100 mm, 35 m ja 22×50 mm, 25 m
  • harjanvarsi
  • ruuvit 4×40, 4×60 ja 4×70 millin puuruuvit ulkokäyttöön
  • salpaan 60 millin lukkoruuvi ja prikkoja
  • T-saranat 4 kpl
  • pitkiä puristimia, pitkä viivain, rullamitta, suorakulma ja kynä
  • saha, pora, ruuvinväännin ja hiomakone
  • puuporanteriä, senkkausterä ja oksaporanterä
  • Valtti-puuöljyä tai ulkokalustemaalia ja sivellin.

Puutarhakaappi nikkaroidaan näin

1. Käytä rakenteeseen 50×100 mm:n puutavaraa. Tee sivu, jossa on 220 cm pitkä takajalka, 210 cm:n etujalka ja 30 cm pitkät vaakapuut niiden välissä. Laita alemman vaakapuun yläreuna 25 cm:n ja ylemmän 110 cm:n korkeudelle. Mittaa ristimitalla linjat suoraan ja lukitse rakenne paikoilleen puristimin.

2. Poraa esireiät upotuksilla viistoon ja kiinnitä vaakatuet jalkoihin 70 mm:n ruuveilla. Näin tehden ruuvinkannat painuvat näkymättömiin puuhun ja kaapin sisäpuolestakin tulee siisti.

3. Piirrä pystypuihin viisto kattolinja ja sahaa se. Nosta kattolinjaan päälle kolmas tukipuu ja piirrä siihen jalkojen viivat. Sahaa viivojen mukaan ja kiinnitä viisto tukipuu pystypuihin kattolinjan mukaisesti. Tee toinen sivu tämän peilikuvaksi.

4. Laita sivut kyljelleen tasolle. Yhdistä ne 90 cm:n pituisilla vaakatuilla, joista kolme tulee taakse ja kaksi eteen. Ristimittaa takaseinä suoraksi ja kiinnitä tuet. Kiinnitä myös etutuet ja yksi välituki tulevien lattialautojen alle.

5. Tee vielä yksi poikkituki. Poraa tukeen harjanvarren kokoisia reikiä ja sahaa niihin harjanvarresta 15–20 cm pitkiä tappeja. Kiinnitä lisäksi lyhyitä rimoja tuen ylä- ja alapuolelle. Kiinnitä työkalupuun yläreuna takaseinään 187 cm:n korkeudelle.

6. Kiinnitä viistot rimat kaapin kulmiin, keskimmäisten vaakatukien päälle. Nämä kolmiotuet jäykistävät rakennetta. Lisää rimatappeja sopiviin kohtiin myös alempaan vaakatukeen. Kiinnitä 49 cm pitkät lattialaudat (8 kpl) tasaraoin.

7. Sahaa takaseinää varten 199 cm pitkät laudat (8 kpl) ja rima (1 kpl). Aseta rima keskelle, uloimmat laudat aavistuksen takajalkojen päälle ja muut laudat tasavälein. Nosta rima ja laudat aivan takaseinän yläreunaan. Kiinnitä ruuvein vaakatukiin.

8. Peitä sivu kolmella laudalla, joiden alareunat tulevat samalle korkeudelle takalautojen kanssa ja jotka ylhäältä voivat ylittää kattolinjan. Kiinnitä laudat ruuvein vaakatukiin ja sahaa laudat ylhäältä katon linjaan.

9. Sahaa ovia varten 177 cm pitkät laudat (6 kpl) ja rimat (4 kpl). Kokoa ovet lautojen takapuolelta viisto- ja vaakarimoin. Tee 90 cm leveään oviaukkoon 44,2 cm leveät ovet. Silloin ovien väliin ja reunoille jää 0,5 cm:n raot.

10. Aseta ovet alareunasta samalle korkeudelle sivulautojen kanssa. Kiinnitä etujalkoihin 183 cm pitkät lisärimat ovien kiinnitystä varten. Kiinnitä saranat oviin. Varaa pidemmät ruuvit ja kiinnitä saranat sivurimoihin ja niiden alapuolisiin jalkoihin.

11. Sahaa 67 cm pitkät kattolaudat (15 kpl). Kiinnitä uloimmat laudat kattolinjan sisäreunaan, takaa vähän yli, edestä enemmän. Käytä välityksissä apuna kapeaa rimaa. Etene reunoilta keskelle ja sommittele keskimmäiset raot silmämääräisesti.

12. Tee salpa 43 cm:n rimalla ja lukituspää 22 cm:n ja 14 cm:n rimoilla. Kiinnitä salpa ovirimaan lukkoruuvilla ja toisen pään rimat päällekkäin ruuvein. Lisää oven ja salvan sekä oven ja lukkoriman väliin pari metalliprikkaa, jotta salvalla on tilaa liikkua.

Kommentoi »