Puutalon pihassa on soma pikkumökki ja kasvihuone – ”Vietämme täällä aikaa ympäri vuoden”
Sisustus
Puutalon pihassa on soma pikkumökki ja kasvihuone – ”Vietämme täällä aikaa ympäri vuoden”
Sanna ja Esa innostuivat puutarhanhoidosta, kun he hankkivat punaisen talon ja pihamaan. Maaliskuulta juhannukseen rehkitään, jotta loppukesä on aikaa nauttia sadosta.
28.7.2017
 |
Kotivinkki

Vuonna 1924 rakennetussa puutalossa Turussa asuvat yrittäjä ja Pikkutalon elämää -blogin pitäjä Sanna Tuomi sekä putkiasentaja Esa Tuomi. Talo on kooltaan 120 neliötä. Tontilla on lisäksi pieni tupa, kesäkeittiö, kasvihuone ja terassi. ”Kun ostimme talon reilut parikymmentä vuotta sitten, se oli kauhea. Sisällä oli tehty ratkaisuja, jotka eivät sopineet vuonna 1924 valmistuneeseen rakennukseen. Keittiöstä oli tehty baarikeittiö, kaikkialla oli kellastunutta mäntypaneelia ja talossa oli poltettu vuosia. Talo oli kuitenkin kompaktin kokoinen, ja siinä oli oma piha. Remontissa uusittiin lähes kaikki”, Sanna kertoo.

Sanna ja Esa eivät kaipaa mökkiä, sillä sellainen löytyy vain parin askeleen päästä kotiovelta. ”Pikkutalo on ollut tontilla jo ennen päätaloa, ja siinä on asustanut nelihenkinen perhe. Ensimmäiset kymmenen vuotta pikkutalo toimi meillä varastona, kunnes siitä tuli kesänviettopaikka, jonka puusohvalla otetaan päikkärit ja kuunnellaan kesän ääniä.”

Pikkutalon ikkunasta on näköyhteys päätaloon. Emalinen kotelo tekee laatikkoviinistäkin edustuskelpoisen. Sanna on heikkona emaliesineisiin, ja niitä on kertynyt melkoinen kokoelma.

Esa rakensi oman vesipisteen kasvihuoneeseen ja seinän taakse 200 litran säiliön sadevedelle. Punainen kastelukannu on Esan tuoma tuliainen Ruotsista.

Kasvihuoneessa kasvatetaan hyötykasveja ja pelargonioita, joista osan Sanna on perinyt äidiltään. Arkku ja tikkaat ovat Esan pelastamia roskalavalöytöjä. ”Helmi-maaliskuussa kasvihuone on loistava paikka kunnostaa ja maalata vanhoja huonekaluja. Teen siellä myös joulun kukka- ja viherasetelmat.”

Kasvihuone uusittiin viisi vuotta sitten. Ikkunat hankittiin Wanhan Wallankumouksesta ja runko tehtiin niiden mukaan. Kasvihuoneen edessä on ”pulinapubi”, jossa juodaan iltapäivän cocktailit auringolta suojassa.

Ruukuissa kasvavat monivuotiset kasvit siirretään kesäksi pikkutalosta ulos. Ovenpielessä kukkien vieressä kasvaa Sannan muokkaama rosmariinipuu. ”Parasta kodissamme on suuri puutarha. Olemme pihalla ympäri vuoden. Meillä syödään, juodaan viiniä, nukutaan, kylvetään ja juhlitaan pihalla. Kasvit ovat intohimomme, ja käytämme keväällä ja kesällä kaiken vapaa-ajan puutarhanhoitoon. Talvella kannamme suuren pöydän pihalle ja järjestämme talviolympialaiset, joissa pelaamme hankimölkkyä ja jääfrisbeetä.”

Kesä, puutarha ja sinivalkoiset astiat kuuluvat Sannan mielestä erottamattomasti yhteen. Arabian Maisema-astioita on kerätty vuosien varrella kirpputoreilta.

Keittiöremontin aikaan Esa löysi roskalavalta vanhan kaapin, jossa säilytetään astioita. Räsymatot vaihtuivat persialaismattoihin, jotka pehmentävät valkoiseksi maalattua puulattiaa.

Sivustavedettävä sohva on ostettu yli 20 vuotta sitten. Sille on ihana käpertyä lueskelemaan tai päiväunille. Matkatuliaisista kertynyt hattukokoelma koristaa pikkutalon seinää.

Yläkerran pienempi huone on Sannan konttori. Työpöydän Sanna osti blogiystävältä, ja vanha Asean valaisin on roskalavalöytö. Lundian laatikostot uudistuivat valkoisella maalilla. Kasvitaulu on Ikeasta.

Olohuone on lasten lähdettyä hakenut muotoaan kahden aikuisen oleskelutilana. Äidiltä peritty nojatuoli on Sannalle erityisen rakas. Uusin löytö on Ekotorilta ostettu sohvapöytä. ”Vanhassa talossa riittää jatkuvasti laittamista. Olohuone pitäisi tapetoida tai maalata, julkisivu kaipaa uutta maalipintaa ja kylpyhuoneen remontti on edessä lähivuosina. Silti emme ole koskaan haaveilleet rakentavamme isoa uutta taloa. Viihdymme näissä neliöissä ja vanhassa talossa.”

Kommentoi »