Tammi tuo pihalle kuninkaallista uljautta – tutustu paremmin tuttuun puuhun ja sen kasvatukseen
Piha ja puutarha
Tammi tuo pihalle kuninkaallista uljautta – tutustu paremmin tuttuun puuhun ja sen kasvatukseen
Hyvässä maassa tammi kasvaa nopeasti. Uljaasta puusta tulee pihan ympärivuotinen katseenvangitsija. Lue jutustamme, millaisella kasvupaikalla tammi viihtyy ja perehdy tammen kasvatukseen.
27.1.2011
 |
Viherpiha

Tammella on voimaa jo nimessään – metsätammen tieteellisen nimen loppuosa robur tarkoittaa voimaa. ”Tammi on talonpojan rautaa”, sanottiin ennen. Nimen alkuosa Quercus on keltin kieltä ja viittaa kauniiseen puuhun.

Avoimella paikalla tammesta tulee leveälatvuksinen. Puun majesteettinen profiili pääsee parhaiten esiin talvella, kun lumi kerrostuu vaakasuoraan kasvaville oksille. Vanha tammi herättää kunnioitusta, se on puiden kuningas.

Voimakkaat juuret

Pihapuuna tammi on pitkäikäinen ja olemukseltaan suojeleva. Myrsky ei sitä helpolla kaada, sillä puulla on laaja ja syvä juuristo, jonka kasvattamiseen se panostaa heti siemenen idettyä. Jo kämmenen kokoisen tammen juuristo ulottuu kolme kertaa syvemmälle kuin pikkutaimella on korkeutta.

Vanhan tammen paalujuuri voi yltää kymmenen metrin syvyyteen. Sivujuuretkin ovat voimakkaat ja vanhoilla puilla toisinaan näkyvissä rungon lähellä. Lehdoissa ne ovat usein kauniin sammalen peittämiä.

Hallanarat lehdet

Tammen nuoret lehdet ovat hallanarkoja, ja puu tuntuu sen tietävän. Se viivyttelee lehteen puhkeamista usein kesäkuun puolella. Jos lehdet paleltuvat keväthalloissa, tammi kasvattaa yleensä uudet lehdet.

Verson kärjessä on useita silmuja. Koska lehdet kasvavat kimppuina, valoa siivilöityy maan pinnalle, ja puun alla pärjäävät muutkin kasvit. Lehden alapinta on vaaleanvihreä, joten tammi säilyy pitkään heleän vihreänä. Kun sen alle virittää riippumaton, tuntuu kuin pääsisi suuren metsän syliin.

Tammi vaatii valoa ja tilaa

Tammi tarvitsee valoisan paikan ja paljon tilaa. Nuorena taimi sietää muiden puiden varjostusta, mutta valon tarve lisääntyy iän myötä. Taimiväli on 7–10 metriä.

Toisin kuin usein luullaan, tammi on nopeakasvuinen saadessaan syvämultaisen, savensekaisen, ravinteikkaan, kalkkipitoisen ja kosteahkon kasvualustan. Myös kuivassa maassa puu pärjää, mutta kasvu on hidasta. Jalopuistamme tammi on kasvualustan suhteen vaatimattomin.

Istuta taimi keväällä. Kaiva istutuskuoppa, joka on juuripaakkua kolme kertaa leveämpi ja hieman syvempi. Paranna kasvualustaa tarvittaessa kompostilla ja lannoita multa. Istuta taimi samaan syvyyteen, missä se on kasvanut. Tue puu ja kastele se hyvin. Suojaa taimi jäniksiltä ja myyriltä, maaseudulla myös hirviltä.

Metsätammi, Quercus robur

  • leveälatvuksinen
  • paksurunkoinen
  • oksat pitkiä ja vaakasuorassa
  • silmut pieniä, monisuomuisia
  • lehdet kierteisesti oksassa
  • hedekukinto keltainen, riippuva norkko
  • emikukinto pysty norkko
  • kaarna syväuurteinen
  • hedelmä maljamaisen kehdon ympäröimä pähkinä eli terho
  • kukkii touko–kesäkuussa
  • menestymisvyöhyke IV(VI).
Kommentoi »