Meidän Mökki

Sukupolvelta toiselle! Iina ja Taneli remontoivat purkukuntoisesta rantasaunasta oman sopen suvun maille

Sukupolvelta toiselle! Iina ja Taneli remontoivat purkukuntoisesta rantasaunasta oman sopen suvun maille
Iina Koskikallio ja Taneli Okkonen tahtoivat suvun kesäpaikassa oman tilan. Tiensä päähän tulleesta vanhasta saunasta tuli heidän mökkinsä, jonka sijainti veden äärellä on täydellinen.
Julkaistu: 22.8.2019
Ylimmäinen on erämainen pikkujärvi, josta on pienellä paatilla yhteys Päijänteelle. Edelliset sukupolvet siirsivät saunarakennuksen rantakalliolle, jotta pesuvesien kanto helpottuisi.

Vahva, täyteläinen tervan tuoksu tulvii saunamökin sisätiloihin terassin kaiteen köysistä. Ikkunoista näkyy pelkkää vettä, sillä mökki on lähes järvessä kiinni. Aina näin ei ole ollut.

Mökillä on nykyään kolme sukupolvea, joiden muistikuvat mökin historiasta eivät aivan osu yhteen. Saunatuvan nykyinen haltija Iina Koskikallio kertoo, että rakennus on siirretty paikalleen parinsadan metrin päästä kauan sitten – näin saunan pesuveden kantaminen helpottui.

Iinan isä Ilari Koskikallio on varma, että rakennus siirtyi 1940-luvulla. Hänen äitinsä Helena Koskikallio sanoo puutarhatöidensä lomasta viimeisen sanan: 50-luvulla.

Airo ja maitotonkka löytyivät tilan riihestä.
Saunan eteisessä näkyy alkuperäistä seinää. Vanhoista tiilistä ladottu lattia on paitsi kaunis myös käytännöllinen.

Iinan vanhemmat ostivat sukutilan kesäpaikakseen vuonna 2010 ja muuttivat sinne myöhemmin pysyvästi. Rantasauna oli vähällä käytöllä ja vaati remonttia. Lahdessa asuvat Iina ja hänen miehensä Taneli Okkonen taas olivat omaa soppea vailla kyläillessään. Nämä kaksi asiaa päätettiin yhdistää.

Järvenrannassa olevaa saunaa ei kannattanut purkaa, sillä yhtä hyvää saunatuvan paikkaa ei rakennusvalvonta olisi ehkä enää hyväksynyt.

Rantakallion päällä sijaitseva sauna oli päässyt huonoon kuntoon ja käytössä siitä syystä vain harvoin. Puolet siitä oli puuliiterinä, jonka arveltiin olevan uudisosaa.

Rakenteet ulkovuorauksen alla olivat enemmän tai vähemmän arvausten varassa.

– Kaikenlaisia ongelmia siinä oli kivijalasta lähtien. Vesi ohjautui kalliolta suoraan rakennuksen alle, jonne muodostui vesipesä. Koivun juuretkin tunkivat lattiasta sisään, Ilari muistelee.

Kun he tyhjensivät puuliiteriä, sieltä löytyi klapien lisäksi muun muassa sahtikaukalo, kanootti, mäkisukset sekä lyly ja kalho – osattiin sitä hiihtää luistelutyylillä ennenkin.

Vihreä pöytä on edesmenneen sukulaisen nikkaroima, ja Iina maalasi sen tapetin sävyyn. Pariskunta ihastui Borås tapeterin Rabarberiin niin, että sillä tapetoitiin myös yksi kodin seinä. Pentikiltä löytyi sen henkistä kangasta tuoleihin.
Pieni kaappi tuvan seinällä on tilan varastosta, kuten mökin moni muukin esine. Sen arvellaan olevan jonkun sukulaisen nikkaroima. Nykyään siellä pidetään vara-avaimia, taskulamppuja ja muita pikkuesineitä, joita tarvitaan silloin tällöin nopeasti käyttöön.
Tuvan lattian vaaleanpunainen maali jäi yli kerrostalokodin remontista.
Remontissa vinttiin saatiin nukkumaparvi, jolla on korkeutta alle 160 senttiä. Ilmanvaihtohormit jätettiin tarkoituksella koteloimatta, jotta tila sai modernia sävyä. Vastapainoksi esille jätettiin rakennuksen alkuperäisiä tukirakenteita.
Nukkumaparvelle kavutaan katosta laskeutuvia tikkaita pitkin. Tikkaiden luukku on keittiöpisteen vieressä, joten avattavien kaappien sijaan keittiössä on avohyllyt.

Ennen remonttia veden kulkusuuntia muutettiin betonin avulla kalliolla niin, etteivät ne tulleet mökin alle. Vasta sen jälkeen lattia paljastettiin kallioon saakka odottamaan uuden lattian tekoa.

Iina kaivaa kännykästään videon, jossa piippu rysähtää pihamaalle.

– Pistin vaijerin piippuun kiinni ja sidoin toisen pään traktoriin. Sitten vaan kaasua, muistelee Ilari.

Osa hormin tiilistä päätyi saunan eteisen lattiaan. Täydennystä saatiin riihen alta, jonne niitä oli joskus varastoitu.

– Asettelimme tiilet ensin oikeille paikoilleen ja sitten vain kaadoimme betonia päälle, Iina kertoo.

Hän muistaa varastaneensa idean netistä. Varsinkin Englannissa tekniikkaa kuulemma käytetään paljon, ja Iinan mukaan tiilet ovat lämpimät ja mukavat jaloille. Lattiaa ei liioin tarvitse varoa, vaan saunaa lämmittämään voi saapastella kuin hollitupaan.

Saunan välikköön mahtui kiinteä istuin, jossa on myös hieman säilytystilaa.
Iinan isä suunnitteli ja toteutti löylytilan alusta loppuun. Laatat ovat K-raudasta.
Vanhat terassikalusteet sijoitettiin ilta-aurinkoon.

Kaikki pinnat purettiin rakenteisiin saakka. Liiterin puoli oli tehty laudasta, kuten arveltiinkin. Itse saunaosa oli vanhempaa perua ja hirttä. Vaikka Ilari on kokenut nikkari, työhön palkattiin pari paikallista timpuria.

Liiteristä päätettiin tehdä makuupuoli, ja korkealla oleva katto oli kuin luotu parvelle. Iina tahtoi kurkihirsiä esille ja pinnoista rouheat. Käsittelemätön koivuvaneri ja tapetti ovat seinissä rinnan luomassa hauskaa kontrastia.

Lattiaan siveltiin kerrostalokodin remontista yli jäänyttä maalia, ja maton Iina kutoi itse.

Sohvan voi levittää nukkumapaikaksi. Tavallisesti siinä yöpyy Iinan Helena-mummu. Sohva oli alun perin päätalon keittiössä, mutta Iinan äiti Päivi Koskikallio ei tahtonut pitää sitä enää siellä. Nuoripari otti sen riemumielin saunatupaan tilan muun vanhan esineistön seuraksi.

Lisää tavaraa tulee tasaiseen tahtiin huutokaupoista, jotka ovat pariskunnan yhteinen intohimo. Kauas ei välttämättä tarvitse lähteä, sillä hyviä löytyy läheltä, kuten Kimolan tupajumista.

– Mietin aina etukäteen, mitä tarvitsen ja paljonko olen siitä valmis maksamaan. Näin pystyy hankkimaan edullisesti vaikka koko astiaston ja hyvää talonpoikaisantiikkia, Iina kertoo.

Esineitä voi kunnostaa päärakennuksen pihalla olevassa isän verstaassa.

Tänä kesänä siistitään ruohottunutta rantaa.
Noin 40 neliön saunatuvan runko on suunnilleen sata vuotta vanha.

Ilmalämpöpumppu pitää saunatuvan lämpimänä talvella vähin kustannuksin, mutta muuten mökkiä ei ole pilattu mukavuuksin. Pienen keittiön lavuaarissa on hana, mutta vettä sieltä ei tule.

– Se nyt vain sattui tulemaan lavuaarin mukana, Ilari selittää.

Lattiaan tosin upotettiin remontissa vesijohdot siltä varalta, että mieli joskus muuttuu. Siihen saakka he turvautuvat kuivakäymälään ja kantavat veden saunaan järvestä. Ylimmäinen-järvi ei ole suuren suuri, mutta siitä on vesiyhteys muutaman mutkan kautta Päijänteeseen.

Terassi kiertää saunatupaa, joten lepotuolia voi siirrellä auringon mukaan. Terassi oli pakko rakentaa ennen kattoremonttia, sillä muuten telineitä ei olisi millään saatu pystyyn kaltevalle kalliolle.

Puiset kaiteet on korvattu jyhkeillä köysillä, jotta järvinäkymät pysyvät avoimina. Tervattuina ne kestävät ilmojen rasituksia, kuten mökiksi muuttunut saunakin – sukupolvelta toiselle.

Iina ja Taneli uusivat laiturin muutama vuosi sitten, ja kerran jäät ovat ehtineet jo pahoinpidellä sitä. Terassi rakennettiin mökin ympäri, jotta kattoremontti helpottuisi. Sille on yhä käyttöä: tuoleja siirrellään siinä auringon mukaan ja uimasta pääsee puhtain jaloin mökkiin.
1 kommentti