Kirkasvalo on pelastanut Anna Aromaan aamut 15 vuoden ajan – sisustustoimittaja esittelee kirkasvalolamput, joista innostuu!
Helpotusta pimeyteen
Kirkasvalo on pelastanut Anna Aromaan aamut 15 vuoden ajan – sisustustoimittaja esittelee kirkasvalolamput, joista innostuu!
Kirkasvalolamppu tekee marras–tammikuun säkkipimeistä aamuista siedettäviä, sisustustoimittaja Anna Aromaa kirjoittaa. Aromaa esittelee 5 kiinnostavaa kirkasvalolamppua, jotka sopisivat erilaisiin tarpeisiin.

”Olen aamuvirkku ja herään yleensä seitsemältä myös lomilla. Kaltaiselleni parasta aikaa ovat kevät ja kesä: on ihana herätä auringonpaisteeseen ja siihen, että päivät käynnistyvät luonnonvalossa.

Lokakuun lopulla herääminen alkaa tuntua luonnottomalta, kun aamuseitsemältä on pilkkopimeää. Aamiaispöydässä tuijotan ikkunasta mustaa, kelmeiden katuvalojen valaisemaa maisemaa ja mietin, miksi syön aamupuuroa keskellä yötä. Nuutuneesta olotilastani ja pohjattomasta ruokahalustani päättelen, että on aika ottaa apuun kirkasvalolamppu.

”Kun napsautan kirkasvalon päälle, muistan, että ai niin, näin valoisaa on kesäaamuina.”

Jo 15 vuotta olen tukeutunut pimeinä aamuina kirkasvaloon. Nykyisen pienen, pyöreän valaisimeni hankin pari vuotta sitten. Se pääsee ulos laatikostaan marraskuun ensimmäisellä viikolla. Aiempi, iso ja suorakaiteen muotoinen kirkasvalaisimeni löysi uuden tehtävän naapurini työhuoneesta.

Pidän kirkasvalolamppua ruokapöydällä, josta se vie vain vähän tilaa. Sijoitan sen puolen metrin päähän kasvoistani ja oleilen sen loisteessa aamuisin puoli tuntia, viikonloppuisin hurahtaa helposti tuntikin. Kun napsautan kirkasvalon päälle, muistan, että ai niin, näin valoisaa on kesäaamuina. Ja kun sammutan sen, huomaan, miten laimeaa on tavallisten valaisimien valo verrattuna kirkasvaloon.

Jo viikon valohoidon jälkeen energiatasoni ja mielialani alkavat nousta. Aamuinen kirkasvalohoito pysäyttää kehon melatoniinituotannon. Kun pimeähormonin tuotanto torpataan aamulla, sen eritys alkaa taas illalla oikeaan aikaan. Lopetan kirkasvalokuurini tammikuun viimeisellä viikolla, kun päivät alkavat muuttua vauhdilla taas valoisiksi.”

Anna Aromaa poimi viisi kiinnostavaa ja erilaista kirkasvalolamppua:

1. Minimalistin valinta

Innoluxin Rondo Air -kirkasvalolamppu 130 €, Verkkokauppa.com.

Minulla on kotona kotimaisen Innoluxin Rondo Air -kirkasvalolamppu (halk.30 cm), jonka voi sijoittaa keveytensä takia hyvin myös siroon seinähyllyyn. Kirkasvalolampun käytössä on oleellista oikea hoitoetäisyys. Rondo Airia suositellaan pidettäväksi 55 cm:n päässä kasvoista.

2. Hohdokkuutta aamuihin

Lykke Premium -kirkasvalolamppu tuottaa kirkasvaloa 2000–10 000 luksia, hinta 130 €, Cdon.

Lykke Premium 3000 -kirkasvalolamppu ( halk. 24 cm) muistuttaa pöytäpeiliä hohdokkaan metallisen kehikon ansiosta. Valaisimen valon sävyä voi muunnella tarpeen mukaan itse laitteesta.

3. Auringonnousua mukaillen

Philipsin Smart Sleep Wake Up Light -herätysvalolampussa (20 x 14,6 cm) on myös yövalotoiminto. 150 €, Philips.

Jos et millään meinaa herätä aamuisin, herättävä kirkasvalolamppu on oiva apuri. Philipsin Wake Up Light -herätysvalossa valo lisääntyy asteittain 30 minuutin ajan. Ensin valo on punaista, sitten oranssia, ja lopulta huoneen täyttää kirkas keltainen valo. Valaisimeen on valittavissa seitsemän erilaista herätysääntä.

4. Monipuolinen ja tyylikäs

Innoluxin kahvinruskea Candeo Air-riippuvalaisin (37,5 cm x 12 cm) 349 €, Innolux.

Ajattoman riippuvalaisimen loisteessa voit ottaa aamulla kirkasvalohoitoa, ja illalla sama valaisin hohtaa lämmintä tunnelmavaloa valaisimen keinukytkimen ansiosta. Katriina Nuutisen suunnittelemassa, Suomessa valmistetussa alumiinivalaisimessa on 2,5 metrin mittainen tekstiilijohto.

5. Mukana menossa

Näppärä Beurer TL 30 -kirkasvalolamppu 54,95 €, Prisma.

Jos et ehdi aamuisin ottaa valohoitoa kotona, Beurerin TL30 -kirkasvalaisin (24 x 15,5 cm) on helppo kantaa mukana työpaikalle tai matkoille. Käsilaukkuun mahtuva kirkasvalolamppu on yksi markkinoiden edullisimmista.

1 kommentti