Pohjalaisuus elää messupihoissa – tässä upeimmat
Rakenna ja remontoi
Pohjalaisuus elää messupihoissa – tässä upeimmat
Pohjalainen tekemisen tahto näkyy myös Pruukinrannan asuntomessualueen pihoissa, jotka ovat poikkeuksellisen vaikuttavia ja huolellisesti viimeisteltyjä. Tutustu kauneimpiin messupihoihin.
19.7.2016
 |
Meidän Talo

Seinäjoen messualueen hienouksia on sitä ympäröivä upea kangasmetsä, joka työntyy kauniisti messutonteille. Kunttaa eli siirtovarvikkoa on kääritty pihoille neliökaupalla häivyttämään suoria tontinrajoja. Ekologisuus ja luonnonmukaisen ilmeen säilyttäminen ovat olleet johtavia periaatteita alueen pihojen rakentamisessa: tonttien maamassat ja kiviainekset on haluttu hyödyntää mahdollisimman hyvin.

– Pihojen suunnittelu ja rakentaminen on täällä varsin laadukasta. Ehkä siksi vau-efektejä ei pihakierroksella varsinaisesti syntynyt. Rima on Pruukinrannassa korkealla, sanoo pihoja arvioinut suunnitteluhortonomi Timo Rinkinen. Hän työskentelee suunnittelupäällikkönä Työtehoseurassa.

Kauniiseen lopputulokseen on varmasti vaikuttanut poikkeuksellinen aikataulu. Monilla pihoilla suurin osa piharakennustöistä ja istutuksista tehtiin jo viime kesänä, ja tänä kesänä päästään nauttimaan tuon työn hedelmistä.

Timo Rinkisen omaksi suosikiksi nousi Kannustalon Pohjanmaan pihapiiri, jossa on laadukas, kaareva terassi sekä upea ympyränmuotoinen kiveys. Kannustalo onkin viime aikoina tuonut esiin perinteisestä pohjalaisesta perinteestä kumpuavaa pihapiiriajattelua ja ruvennut valmistamaan taloihin sopivia pihavajoja, pergoloita ja leikkimökkejä.

Toinen puutarha-ammattilaisen suosikki on kohteen 33 eli Lumiance Talon piha, joka sulautuu hienosti tonttia rajaavaan metsään. Pihalla on suuri avoterassi, joka tarjoaa upean paikan nauttia näkymistä.

– Tällä pihalla on tilaa hengittää, Timo Rinkinen toteaa.

Kiipeilykiviä lapsille

Tulikivimyllyn pohjalaiskorttelissa sijaitsevan Villa Roihun pihan on suunnitellut Niina Niinistö Ellen piha ja puutarhat -yrityksestä.

– Villa Roihun piha on hillitty yhdistelmä perinteistä pohjalaista pihapiiriä, moderneja ratkaisuja ja viihtyisyyttä. Tässä pihassa pohjalainen perinne näkyy kasvivalintoina, miljöönä sekä tunnelmana. Myös suuri yhtenäinen nurmialue yhdessä liuskekivipolkujen kanssa on ammennettu suoraan pohjalaisesta perinteestä, hän kertoo.

Tulikivimyllyn keskiympyrän kiilamaisilla tonteilla ympyrän keskiosa tuli jättää luonnonvaraiseksi metsä- ja kallioalueeksi. Se antoi omalta osaltaan eväät pihapiiriajattelulle.

– Tontilta löytyneet isot kivet siirrettiin uuteen paikkaan lasten leikkialueen taakse. Ajatuksena oli luoda lapsille niistä kiipeilykiviä ja virikkeitä mielikuvituksellisiin pihaleikkeihin, Niinistö sanoo.

Kohde 33: Lumiance

Musta puutalo istuu hienosti tontille, joka on messualueen kauneimpia. Viehättävää, konstailematonta pihaa hallitsee suuri patio, joka aukeaa metsämaisemaan. Omenapuiden ja pienen kasvimaan ansiosta asukkaat pääsevät nauttimaan oman pihan satoa.

Kohde 35: LKV Vaisto

Kauniin, käsin lyödyin tiilin verhoillun talon piha on näyttävä, mutta helppohoitonen. Pihaa hallitsevat suuret kivimuurit, jotka on rakennettu erilaisista ja erikokoisista kivistä. Pihan perällä on istutuslaatikoita. Erityismaininta autotallin edustan pihatiilistä tehdylle kiveykselle.

Kohde 24: Kannustalo Pohjanmaa

Piirakkapalan muotoista tonttia hallitsee kaunis ympyränmuotoinen kiveys, jota ympäröi köynnössäleikkö. Toisella reunalla on autotalli sekä Onneli ja Anneli -elokuvasta tuttu leikkimökki. Nämä kaikki muodostavat terassin jatkeen, suojaisan pihapiirin, joka kesäaikaan tarjoaa neliökaupalla lisää tilaa asukkaille.

Kohde 18: Villa Roihu

Kannustalon naapurin Villa Roihun pihassa on paljon puhdasta nurmialuetta, jota lapset kavereineen voivat käyttää leikkimiseen. Liuskekivin tehty askelmapolku on vanhaa pohjalaista perinnettä. Tontin reunassa on valloittava, talon tyyliin rakennettu leikkimökki. Pihan keskellä sijaistee isännän suosikkipaikka: katettu palju, jonne voi pulahtaa vilvoittelemaan saunailtana.

Kohde 31: Kimara Katariina

Tämä on kukkia rakastavan messuvieraan ehdoton suosikkikohde. Pihan keskellä on komea perennapenkki ja reunoilla pieniä, eri toimintoihin varattuja pihatiloja, muun muassa romanttinen kahvittelupaikka, hauskat kasvihuonekaapit ja hyötyviljelylaatikot.

Kommentoi »