Viherpiha

Pissa on toimiva, ilmainen ja turvallinen lannoite, jonka huuhtelemme viemäristä alas! Näin laimennat sen koriste- ja hyötykasvien käyttöön

Pissa on toimiva, ilmainen ja turvallinen lannoite, jonka huuhtelemme viemäristä alas! Näin laimennat sen koriste- ja hyötykasvien käyttöön
Ota pissa talteen! Virtsa eli kultavesi on turvallinen ja ilmainen typpilannoite, joka sopii kaikille kasveille ja kompostin herätteeksi. Maaperän mikrobisto hajottaa varsin tehokkaasti virtsan sisältämiä yhdisteitä. Pissa ei myöskään haise, kun se laimennetaan oikein.
Julkaistu: 16.6.2022

Kasveille ja komposteille

Kaipaavatko kasvisi puhtia kasvuun? Vedellä laimennettu virtsa sopii typpilannoitteeksi kaikille sisä- ja ulkokasveille sekä nurmikolle. Lopeta puuvartisten lajien ja syötävien kasvien lannoitus hyvissä ajoin ennen sadon valmistumista, kesäkukkien lannoitusta voit jatkaa syyskuulle saakka. Voit käyttää virtsaa myös talouskompostorin herätteenä sekä lehtikompostin typpilisänä. Oikein laimennettu pissa ei haise.

Kierrätä ravinteita ja säästä vettä

Virtsa sopii erinomaisesti lannoitteeksi, sillä se sisältää 0,2–0,9 prosenttia typpeä sekä muun muassa fosforia ja kaliumia suoraan kasveille käyttökelpoisessa muodossa. Virtsan erotteleminen on myös hyvä tapa pienentää vesilaskua ja vesilaitosten kuormitusta.

Laimenna pissaa reippaasti

Virtsan laimennuksessa käytettävän veden määrä riippuu lannoitettavasta kasvilajista ja sen koosta, mullan kosteudesta sekä levityskertojen määrästä. Virtsa sisältää suoloja, joten sen liiallinen käyttö saattaa väkevöittää maata. Varsinkin pieniä taimia ja ruukkukasveja sekä kloorinarkoja lajeja, kuten tomaattia, perunaa ja kurkkua, on hyvä laimentaa kymmenkertaisella vesimäärällä. Käytä samaa 1:10-laimennusta, kun maa on kuivaa.

Kaada pissavesi maahan, älä kasvin päälle.

Käytä tuoreena tai säilöttynä

Voit käyttää virtsaa lannoitteeksi joko tuoreeltaan tai mieluummin säilyttää sitä ilmatiiviissa astiassa. Hapettomissa oloissa säilytettynä virtsan sisältämä urea muuntuu kasveille sopivaan muotoon, ammoniumtypeksi. Samalla myös virtsa muuttuu emäksiseksi, mikä tuhoaa siinä mahdollisesti olevia taudinaiheuttajia. Voit säilyttää pissaa viileässä paikassa jopa puoli vuotta, huoneenlämmössä parisen kuukautta. Sama säilyvyys on kuivakäymälän erottelemalla pissalla.

Pissa on turvallinen lannoite

Suomalaisessa tutkimuksessa virtsalla ei havaittu olevan lannoitekäyttöä rajoittavia haittoja. Maaperän mikrobisto hajottaa varsin tehokkaasti virtsan sisältämiä yhdisteitä ja mahdollisia lääkeaineita. Hajuhaitat voit estää huuhtomalla potan tai muun keräysastian käytön jälkeen ja kuivattamalla sen ylösalaisin.

Lähteet: Yliopettaja Eeva-Liisa Viskari / Tampereen ammattikorkeakoulu

Viskari, E.-L. ym. 2017. BIOUREA. Erilliskerätyn virtsan lannoitepotentiaali, kokeelliset tutkimukset ja elinkaaritarkastelu

4 kommenttia