Meidän Talo

Navetta, sikala, heinälato – ja lopulta löylytupa! Jenni ja Jani remontoivat vanhan piharakennuksen tunnelmalliseksi saunaksi

Navetta, sikala, heinälato – ja lopulta löylytupa! Jenni ja Jani remontoivat vanhan piharakennuksen tunnelmalliseksi saunaksi
1940-luvulla rakennettu talousrakennus remontoitiin tunnelmalliseksi pihasaunaksi. Nyt Jenni ja Jani hikoilevat paikassa, jota aiemmin asusti Jennylän tilan karja.
Julkaistu: 17.11.2021

Hämyisessä pohjalaissaunassa vesi sihahtaa mittatilaustyönä tehdyssä kiukaassa, ja lempeä lämpö täyttää tunnelmallisen tilan. Vanhan viljalaarin paksuista lankuista tehdyillä lauteilla on mukava istua. Ei uskoisi, että nyt hikoillaan paikassa, jota aiemmin asusti Jennylän tilan karja.

Navetta ennen remonttia.
Navetta ennen remonttia.

Yli 200-vuotias tila on herätetty uuteen kukoistukseensa taitavan omistajapariskuntansa käsissä. Kun Jenni ja Jani Erkkilä vielä viimeistelivät vuonna 1928 rakennetun päätalon remonttia, he aloittivat myös vanhan talousrakennuksen kunnostamisen. Aikanaan navettana, sikalana ja heinälatona toimineeseen tilaan haluttiin tehdä saunaosasto, oleskeluhuone sekä tekninen tila maalämpöpumpulle ja lämminvesivaraajalle.

– Rakennuksen kunnostamisella halusimme kunnioittaa sen rakentajaa. Tilan isäntä on valmistanut jokaisen navettatiilen tässä pihassa, Jani kertoo.

Riittävän suuri kiuas pitää saunan lämmön tasaisena. Persoonallisen kiukaan on tehnyt Janin ystävä. Luukun yläpuolella on suvun puumerkki, joka on peräisin 1500-luvulta.
Jenni ja Jani halusivat yhdeksän neliön kokoiseen saunaan puukiukaan ja suuret, näyttävät lauteet.
Jani suunnitteli ja rakensi lauteet itse vanhoista lankuista, jotka ovat peräisin vuonna 1819 rakennetusta viljalaarista.
Laudelaudat sommiteltiin huolellisesti ennen asentamista. Tunnelmaa tuovat ledit upotettiin lauteiden runkoihin. Seinälle valittiin perinteinen vahattu sormipaneeli.
”Sauna lämmitetään usein neljäkin kertaa viikossa.”

Erkkilät tekivät itse kaiken, mihin oma taito ja aika riittivät, mutta turvautuivat myös ammattilaisten apuun. Remontissa uusittiin sähköt ja putket.

– Käytännössä tila on rakennettu uudelleen vanhojen seinien ja katon alle, Jani kertoo.

Remontissa pudotettiin alas lahonnut välipohja ja vanhat väliseinät kaadettiin. Lattiaa työstettiin koko perheen voimin. Lapset hajottivat ohuen betonilattian nopeasti. Aikuisille jäi työksi kaivaa savi ja maa-aines pois uusien lattiarakenteiden ja -lämmityksen tieltä.

Tummasta saunasta astutaan vaaleaan pesuhuoneeseen, joka on laatoitettu kauttaaltaan. Seinien laattasaumaksi valittiin särmikäs tumma sävy, joka tuo sopivasti kontrastia valkoisen laatan parina. Roomasta muistoksi ostettu taulu ripustettiin seinälle viimeiseksi.
Oleskelutilan seinät käsiteltiin kalkkivellä. Jenni halusi, että tiiliseinä jää tasoittamatta ja muistutti muuraria asiasta päivittäin.
Remontti valmistui omilla hartiavoimilla niin pitkälle kuin se oli mahdollista.

Projektin etenemistä joudutti kirvesmies, joka rakensi uuden välipohjan ja tukirakenteet. Väliseiniä muurattiin kaksi. Ne erottavat saunan, pesuhuoneen ja oleskelutilan toisistaan.

Persoonallinen sauna on Janin suunnittelema ja rakentama. Idea käyttää laudepuina vanhan viljalaarin paksuja lankkuja syntyi, kun talon sisäportaiden rakentamisesta jäi materiaalia yli.

Suuri remontti kannatti. Jennylän tyhjänä ollut navetta on nyt koko perheen olohuone ja kylpyosasto.

Jenni Erkkilä taltioi Jennylän remonttia Instagram-tilillään @sukkamielen_kotona.

Näin paljon saunaremontti maksoi:

  • Pohjatyöt4 500 e
  • Laatat 1 000 e
  • Kalusteet, hanat ja suihku 2 000 e
  • Suihkuovet ja wc-istuin 1 000 e
  • Saunan lasiovi400 e
  • Ulko-ovet ja ikkunat 2 500 e
  • Sähköt ja valaistut 1 000 e

Yhteensä 12 400 euroa.

*Remonttikuluissa ei ole huomioitu oman työn osuutta.

Remontissa kunnostettiin 1940-luvulla rakennetun navetan ulkoverhousta ja vesikattoa. 150-neliöisessä rakennuksessa on vielä 100 neliötä kunnos­tama­tonta tilaa, jonne Erkkilät ovat suunnitelleet rakentavansa muun muassa verstaan.
MAINOS - SISÄLTÖ JATKUU MAINOKSEN JÄLKEEN
Tilaa Pihlgren ja Ritolan tapetit Meillä kotona -kaupoista
SISÄLTÖ JATKUU
3 kommenttia