Pihan suunnittelu ja pohjatyöt
Piha ja puutarha
Pihan suunnittelu ja pohjatyöt
Hyvällä suunnittelulla välttyy turhalta työltä pihojen rakennustehtävissäkin. Jos oma aika tai näkemys ei riitä, kannattaa hyödyntää ammattilaista.
12.7.2012
 |
Meidän Talo

Suunnittelija kannattaa usein kutsua apuun jo alkuvaiheessa ja hyödyntää hänen asiantuntemustaan. Asiantuntija ohjaa pihan toteutusta oikeille urille, mutta kuuntelee samalla tilaajan toivomuksia ja jakaa uskonvahvistusta.

Hyvällä suunnittelulla estyy turhan työn tekemiseltä ja jopa säästää rahaa. Pohjatyöt tehdään oikein ja kasvit valitaan kasvupaikan sekä maaperän mukaan, ei pelkästään ulkonäön ja hinnan.

Yksityiskohtaisesta pihasuunnitelmasta on hyötyä myös työjärjestyksen laatimisen kannalta. Sähkökaapelit ja salaojat asennetaan rakentamisen alkuvaiheessa. Samoin istutuskuopat tehdään jo täyttömaiden tasaamisen yhteydessä.

Palkitsevat pohjatyöt

Pohjatyöt kannattaa tehdä kaikille koville pintamateriaaleille samoilla paksuuksilla ja yhtä huolellisesti. Kävelyalueen vähäisemmillä kerrospaksuuksilla säästyy rahaa olemattoman vähän, mutta perustusvaihe monimutkaistuu.

Huonosti tehty pohjatyö maksaa lähes saman kuin hyvin tehty, mutta korjaaminen on kallista. Lähtötilanne kannattaa selvittää huolellisesti. Ammattilaiset tuntevat maalajit ja niiden oikut. He myös ymmärtävät kiinnittää huomiota vesien ohjaukseen ja talviolosuhteiden vaikutuksiin.

Routaeristys ulotetaan reilusti päällystettävän alueen ulkopuolelle, jotta routa ei pääse hiipimään pinnoitteiden alle reuna-alueilta. Riskikohtia ovat myös alueet, joilla lumikerros ei suojaa roudalta. Sellaisia ovat esimerkiksi roskakatokset ja huvimajat sekä piha-alueet, joilta lumi poistetaan.

Asiantuntija: suunnitteluhortonomi Seppo Asikainen

Kommentoi »