Viherpiha

Pihalaatat tekevät puutarhan tyylin – 12 ideaa erilaisiin pihalaattoihin ja niiden käyttöön

Pihalaatat tekevät puutarhan tyylin – 12 ideaa erilaisiin pihalaattoihin ja niiden käyttöön
Pihalaatat tekevät puutarhan käytävistä miellyttävät kulkea. Pihalaatoilla voit korostaa eri tilojen toimintoja ja saat rutkasti enemmän viihtyisyyttä. Kurkkaa ideamme ja inspiroidu pihalaattojen tarjoamista mahdollisuuksista!
Julkaistu 24.4.2019

Pihalaatat puutarhassa – 12 ideaa

1. Kaikki pihalaatat vievät kotiin!

Simppeliä, leveä sisäänkäynti syntyy helposti suorakaiteen muotoisista laatoista. Mitoita pihan kulkuväylä noin 120 senttiä leveäksi, jotta liikkuminen onnistuu vaivattomasti.

2. Pihalaatoilla on lupa hullutella

Pihalaattojen muodoissa on nykyään paljon valinnanvaraa. Oleskelupaikka näyttää kivalta, kun ladot sinne pyöreitä betonilaattoja. Reikälaatan sisään voit laittaa vaikkapa koristekiviä.

3. Nurmikko kuriin pihalaatoilla!

Oletko huomannut, että nurmikko tuppaa leviämään kukkapenkkiin? Välttyäksesi raskaalta kitkemistyöltä, reunusta kukkapenkki laatoituksella. Näin kukkapenkki erottuu selkeämpänä kokonaisuutena nurmikosta. Lisäksi nurmikon reunan leikkaaminen helpottuu, koska pystyt huristelemaan ruohonleikkurilla laatoituksen päältä.

4. Valoa pergolaan pihalaatoilla!

Tässä puutarhassa on käytetty fiksusti eri pihalaattoja. Käytävä on ladottu sauvakivillä, mikä tuo kukkapenkit hienosti esiin. Pergolan varjoisa alusta on laatoitettu vaalealla laatalla, jolloin pergola ei vaikuta niin pimeältä.

5. Pihalaatoituksissa kierrätys kunniaan!

Voit tehdä pihakäytävän myös kierrättämällä vanhoja pihalaattoja ja -kiviä. Tässä punertavista sauvakivistä ja vanhoista pihalaatoista on koottu selkeä käytävä, jonka jännä kuvio kerää katseet.

6. Pihalaatat luovat optisen harhan

Hyvin pitkän puutarhakäytävän voi saada näyttämään lyhemmältä katkaisemalla näkymän esimerkiksi koristehiekasta tehdyllä kuviolla. Myös erilaisilla ladontakuvioilla ja erikokoisilla pihalaatoilla saa aikaan vaihtelua.

7. Hulevedet imeytymään pihalaatoilla

Huleveden imeyttäminen maaperään on tärkeää, jotta sadevedet eivät menisi viemäreihin ja siten hukkaan. Jätä pihassa sopivaan kohtaan laatoittamaton alue, johon hulevesi pääsee imeytymään. Tässä alue on päällystetty soralla, joka päästää veden lävitseen. Samalla se erottaa laatoitetut alueet luontevasti toisistaan.

8. Pihalaatoista koottu niittypolku

Yhä useammin nurmikko korvataan muulla kasvillisuudella. Tässä pihassa on käytetty kuivan paikan kasveja, joita ei tarvitse olla koko ajan kastelemassa. Niityn poikki johtaa yksinkertainen laattakäytävä, jota pitkin on kiva kulkea kasveja ihaillen. Koristesora pihalaattojen välissä siistii kokonaisuuden.

9. Muotoon leikattu, pihalaatoilla rajattu

Neliskanttiset pihalaatat taipuvat myös pehmeämpiin muotoihin leikkurin avulla. Yhdistele suoria ja kaarevia linjoja keskenään ja luo puutarhaan katseet kerääviä yksityiskohtia.

10. Taipuisa pihapolku laatoista

Neliskulmaisen pihalaatan saa hyvin taipumaan mutkaiseen polkuun, kun ladot luonnonkiviä kaarrekohtiin.

11. Liuskekivi antaa luonnollisen ilmeen

Liuskekivet ovat suomalaisten suosikkeja. Lado niistä leveitä polkuja runsaan kasvillisuuden keskelle. Jätä laattojen väliin saumavaraa, johon sammal alkaa pikku hiljaa kasvaa.

12. Pihalaatat kasvimaan käytäville

Kasvimaan käytävät pysyvät siisteinä ja helppokulkuisina, kun ladot käytäville betonilaattoja. Hyvästi rikkaruohojen kitkeminen ja saviset saappaat!

2 kommenttia