Meidän Talo

Pihakivien asennus: kuvalliset ohjeet ja ammattilaisen vinkit onnistuneeseen lopputulokseen

Pihakivien asennus: kuvalliset ohjeet ja ammattilaisen vinkit onnistuneeseen lopputulokseen
Pihakivien asennus kannattaa tehdä huolella, niin kiveys pysyy kunnossa vuosia. Remppakonkari Ari Lahti näyttää, kuinka onnistut pihakivien oikeaoppisessa asentamisessa.
Julkaistu: 21.8.2018

Pihakivien asennus on hyvä suunnitella alusta lähtien kunnolla, aina materiaalivalinnoista saakka. Yleisin ja edullisin materiaalivaihtoehto on betonikivi, joka on joko läpi- tai pintavärjätty. Kalliimpi, joskin kestävämpi vaihtoehto, on valita luonnonkivet, jotka eivät rapaudu betonikivien tavoin ja ovat näin pitkäikäisempiä.

Ennen pihakivien asennusta kannattaa suunnitella kivien jako huolellisesti. Näin yleisvaikutelmasta tulee mahdollisimman huoliteltu. Pihan ilmettä ja luonnetta voi helposti muokata oman mielen mukaiseksi erilaisilla ladonnoilla.

Pihatien pitää myös kestää riittävästi rasitusta, öljylämmitystaloissa esimerkiksi säiliöauton painon verran. Kahdeksan senttiä paksu kivi on yleisesti ottaen sopiva pihakiveyksen tekoon. Kävely- tai oleskelualueille kelpaa ohuempi vaihtoehto.

Jos asennuksen pohjatöitä ei tee kunnolla, piha saattaa painua parissa vuodessa. Painorajoitukset pitää huomioida myös pohjissa. Pihan vanhaa pohjaa kannattaa hyödyntää, mikäki maa ei ole routinut. Isot ja maa-ainesten vaihtoa edellyttävät työt kannattaa teettää ammattilaisella.

Kosteissa paikoissa tulee huolehtia myös pihan salaojituksista ja maaperästä riippuen routasuojauksista. Kaadot pitää suunnitella niin, että pintavedet ohjautuvat tehokkaasti.

Pihakivien asennus – näin onnistut:

1. Pura vanhat kivet. Kun purat vanhat laatoitetut alueet, kaatopaikalle kuljetettavat massat ovat yleensä niin suuria, että kivet kannattaa nostaa kaivinkoneella suoraan kuorma-auton lavalle. Jos purat kiveykset käsin tai piha on ahdas, kannattaa tontille tilata vaihtolava.

2. Tasoita ja muokkaa pohjat. Jos entisten kivettyjen alueiden pohjat ovat kunnossa, ne kannattaa hyödyntää. Yleensä riittää, kun tasoitat pohjat ja muokkaat kaadot, jotta sadevedet ohjautuvat oikeisiin paikkoihin. Käytä tasoitekerroksessa hienoa, esimerkiksi 0–8 mm:n hiekkaa.

3. Tärytä tasoittamasi pohjat huolellisesti. Kerralla tiivistettävän hiekkakerroksen vahvuuden määrää tärylätkän paino. Pienellä, esimerkiksi 75 kilon tärylätkällä, voit tiivistää kerralla vain muutamia senttejä, jotta maaperästä tulee varmasti tiivis ja kantava.

4. Levitä kivien alle parin sentin vahvuinen tiivistämätön kerros 0–8 mm:n kivituhkaa. Hiekka on helppo levittää linjaarilla, kun laitat pitkittäin alle kaksi halkasijaltaan noin kaksisenttistä metalliputkea. Asennushiekan ansiosta saat kivet tarkasti samaan korkoon.

5. Nosta asennusputket pois ja täytä urat hiekalla. Asenna ensimmäinen kivirivi mahdollisimman suoraan linjaan. Lado seuraava rivi edellisten kivien reunoja pitkin, jotta väliin ei mene hiekkaa. Tarkkaile kivien etenemää. Korjaa heitot esimerkiksi kuminuijalla naputellen.

6. Kiveyksiin on erilaisia reunakiviä. Yleisin, pieni malli asennetaan valmiin kivetyksen päälle. Järeät reunakivet upotetaan yleensä ennen kiveyksen asentamista maan sisään. Tämä reunakivi laitetaan asennushiekan päälle ja naputetaan kumivasaralla korkoon.

7. Levitä 0–0,7 mm:n saumahiekkaa reilu kerros kiveyksen päälle ja harjaa se sitten kivien rakoihin. Huolehdi siitä, että kiveyksen pinta on täysin kuiva. Näin saumahiekka solahtaa helposti saumojen sisään. Levitä lopuksi kivien pinnalle vielä hieman saumahiekkaa.

8. Tärytä kiveys lopuksi esimerkiksi 75-kiloisella tärylätkällä. Asenna lätkän pohjaan kumi suojaamaan kivien pintaa. Tässä vaiheessa pintaan jättämäsi saumahiekat täyttävät tiiviisti saumat ja kivet asettuvat samaan tasoon. Voit vielä täyttää rakoja lopuksi saumaushiekalla.

Vinkki!

Vuokraa kunnon leikkuri, niin et levitä turhaan pölyä ympäristöön.

Kommentoi »